Home

Overgangsrecht kwalificatiebeleid – is de doorschuiffaciliteit van toepassing indien de civielrechtelijke commanditaire vennoot (ook) een open cv is, een besloten cv of een STAK?

Overgangsrecht kwalificatiebeleid – is de doorschuiffaciliteit van toepassing indien de civielrechtelijke commanditaire vennoot (ook) een open cv is, een besloten cv of een STAK?

Gegevens

Kenmerk
KG:032:2024:5
Publicatiedatum
2 december 2024
Bron
Kennisgroepen Standpunten
Status
Geldig

Aanleiding

  • Q is een naar Nederlands recht opgerichte commanditaire vennootschap.

  • Naar huidig recht (2024) kwalificeert Q als een open commanditaire vennootschap (hierna: open cv) in de zin van artikel 2, derde lid, onderdeel c, van de Algemene wet inzake rijksbelastingen (hierna: AWR).

  • Naar huidig recht is Q op grond van artikel 2, eerste lid, onderdeel a, van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 (hierna: Wet Vpb 1969) belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting.

  • De Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen (hierna: WFKR) leidt er – kort gezegd – toe dat Q bij ongewijzigde omstandigheden met ingang van 1 januari 2025 niet langer zelfstandig belastingplichtig is voor de vennootschapsbelasting, onmiddellijk daaraan voorafgaand al haar vermogensbestanddelen geacht wordt te hebben overgedragen aan de commanditaire vennoten en de beherende vennoot en geacht wordt te zijn opgehouden in Nederland belastbare winst te genieten.

  • De bij ongewijzigde omstandigheden door Q behaalde eindafrekeningswinst behoeft op grond van de doorschuiffaciliteit van artikel X WFKR onder voorwaarden niet in aanmerking te worden genomen. Een van de voorwaarden is – kort gezegd – dat alle commanditaire vennoten onmiddellijk voorafgaand aan 1 januari 2025 zijn onderworpen aan de vennootschapsbelasting. Aangenomen wordt dat bij ongewijzigde omstandigheden aan alle overige voorwaarden voor toepassing van genoemde doorschuiffaciliteit wordt voldaan.

Vragen

  1. De civielrechtelijke commanditaire vennoot in Q is Y, een in Nederland gevestigde en naar Nederlands recht opgerichte commanditaire vennootschap. Naar huidig recht (2024) kwalificeert Y als een open cv. Naar huidig recht is Y op grond van artikel 2, eerste lid, onderdeel a, Wet Vpb 1969 belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. De commanditaire vennoot in Y is C BV. De beherende vennoot in Y is B BV. B BV en C BV zijn in Nederland gevestigde en naar Nederlands recht opgerichte besloten vennootschappen en belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting.

    Kan Q de doorschuiffaciliteit van artikel X WFKR toepassen?

  2. De civielrechtelijke commanditaire vennoot in Q is Z, een in Nederland gevestigde en naar Nederlands recht opgerichte commanditaire vennootschap. Z kwalificeert niet als een open cv. Naar huidig recht is Z niet zelfstandig belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. De commanditaire vennoot in Z is C BV. De beherende vennoot in Z is B BV. B BV en C BV zijn in Nederland gevestigde en naar Nederlands recht opgerichte besloten vennootschappen en belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Het resultaat van Z dat de commanditaire vennoot C BV toekomt wordt door de fiscale transparantie van Z rechtstreeks bij C BV in de heffing betrokken.

    Kan Q de doorschuiffaciliteit van artikel X WFKR toepassen?

  3. De civielrechtelijke commanditaire vennoot in Q is Stichting administratiekantoor (hierna: STAK) S, een in Nederland gevestigde en naar Nederlands recht opgerichte stichting. STAK S is niet zelfstandig belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. C BV, een in Nederland gevestigde en voor de vennootschapsbelasting belastingplichtige vennootschap, houdt alle door STAK S uitgegeven certificaten van de participaties in Q. Het resultaat van STAK S dat de certificaathouder C BV toekomt wordt door de fiscale transparantie van STAK S rechtstreeks bij C BV in de heffing betrokken.

    Kan Q de doorschuiffaciliteit van artikel X WFKR toepassen?

Antwoord

Ja, zowel in situatie 1, situatie 2 als in situatie 3 kan Q de doorschuiffaciliteit van artikel X WFKR toepassen.

Beschouwing

Inwerkingtreding WFKR – algemeen kader

  1. Als gevolg van de inwerkingtreding van de WFKR zijn open cv’s met ingang van 1 januari 2025 niet langer zelfstandig belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting, tenzij de cv belastingplichtig is voor de vennootschapsbelasting op basis van een andere grondslag zoals de regel voor het omgekeerd hybride lichaam (Kamerstukken II 2023/24, 36425, nr. 3, p. 13).

  1. De open cv die naar het huidige fiscaal recht (2024) nog zelfstandig belastingplichtig is voor de vennootschapsbelasting wordt als gevolg van de wetswijziging met ingang van 1 januari 2025 ‘transparant’. De wetswijziging en de daarmee gepaard gaande overgang van het zelfstandig belastingplichtig zijn voor de vennootschapsbelasting naar transparantie heeft geen civielrechtelijke betekenis. In de wetsgeschiedenis is hierover het volgende opgemerkt (Kamerstukken II 2023/24, 36425, nr. 3, p. 14):

“De voorgestelde overgang van een zelfstandig belastingplichtige cv naar een transparante cv heeft civielrechtelijk geen betekenis. Het betreft uitsluitend een wijziging van de kwalificatie voor Nederlandse fiscale doeleinden. De cv als rechtsvorm houdt bij beëindiging van haar vennootschapsbelastingplicht niet op te bestaan en er is civielrechtelijk dan ook geen vermogensoverdracht of -overgang.”

Wettelijk kader overgangsrecht

Begrip ‘commanditaire vennoot’

Parlementaire geschiedenis

Wetssystematiek

Jurisprudentie

Tussenconclusie

Situatie vraag 1

Situatie vraag 2

Situatie vraag 3

Conclusie