Private leaseovereenkomst en box 3
Private leaseovereenkomst en box 3
Gegevens
- Kenmerk
- KG:202:2024:24
- Publicatiedatum
- 10 juli 2024
- Bron
- Kennisgroepen Standpunten
- Status
- Geldig
Aanleiding
Volgens enkele aanbieders van private leaseovereenkomsten met betrekking tot auto’s zijn de uit de private leaseovereenkomst voortvloeiende verplichtingen aan te merken als een schuld in box 3 van de inkomstenbelasting en kunnen deze verplichtingen tegen de contante waarde worden opgenomen.
Vragen
Zijn de rechten en verplichtingen die voortvloeien uit een private leaseovereenkomst bezittingen en schulden als bedoeld in artikel 5.3 van de Wet inkomstenbelasting 2001 (hierna: Wet IB 2001)?
Tegen welke waarde moeten deze rechten en verplichtingen worden opgenomen in box 3?
Antwoorden
Ja.
Nihil, tenzij de overeengekomen vergoeding niet zakelijk is, de betalingstermijnen niet regelmatig vervallen en/of de betalingstermijnen betrekking hebben op een tijdvak van meer dan een jaar. In dat geval moeten het gebruiksrecht én de verplichting worden gewaardeerd op de waarde in het economisch verkeer.
Beschouwing
Begrip ‘Lease’
Het begrip ‘Lease’ is niet geregeld in het Burgerlijk Wetboek (hierna: BW) en kent geen wettelijke definitie. In zijn algemeenheid kan worden gezegd dat de term ‘leasing’ betrekking heeft op een overeenkomst waarbij de ene partij (de lessor) aan de andere partij (de lessee) een goed ter beschikking stelt. De lessor stelt het goed aan de lessee ter beschikking gedurende een vooraf bepaalde tijd (de leaseperiode), tegen een vooraf bepaalde vergoeding die de lessee in termijnen moet voldoen (de leasetermijnen).
Hoewel een grote variëteit aan leaseovereenkomsten bestaat, zijn twee hoofdvormen te onderscheiden:
Financial lease
de lessor is de juridische eigenaar;
de lessee heeft (vrijwel) het gehele economisch belang;
de lessee betaalt in beginsel de verzekering en het onderhoud en bij auto’s de motorrijtuigenbelasting;
aan het einde van de leaseperiode wordt de juridische eigendom overgedragen aan de lessee;
kern van de overeenkomst is de financiering van het object.
Operational lease
de lessor heeft de juridische eigendom en het economisch belang;
de lessee krijgt het gebruiksrecht;
de lessor betaalt de verzekering en het onderhoud en bij auto’s de motorrijtuigenbelasting;
kern van de overeenkomst is het gebruik van het leaseobject.
De Staatssecretaris van Financiën heeft in overleg met de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen de zogenoemde Leaseregeling opgesteld waarin is opgenomen wanneer in ieder geval sprake is van een operational lease (Besluit van de Staatssecretaris van Financiën van 10 december 2019, Stcrt. 2019, 66228).
Private leaseovereenkomsten zijn (normaal gesproken) altijd een vorm van operational lease. De lessee heeft een verplichting tot het betalen van de leasetermijnen en het recht op het gebruik van het leaseobject. Als een object in lease wordt gegeven tegen betaling van een maandelijkse leasetermijn is voldaan aan de definitie van huur in artikel 7:201 BW: immers verschaft de lessor aan de lessee een zaak in gebruik, terwijl de lessee zich verbindt tot een tegenprestatie in de vorm van een betaling van de leasetermijnen (Hof Den Haag 22 januari 2013,
).