Home

Verordening (EG) nr. 987/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 16 september 2009 tot vaststelling van de wijze van toepassing van Verordening (EG) nr. 883/2004 betreffende de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels (Voor de EER en Zwitserland relevante tekst)

Verordening (EG) nr. 987/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 16 september 2009 tot vaststelling van de wijze van toepassing van Verordening (EG) nr. 883/2004 betreffende de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels (Voor de EER en Zwitserland relevante tekst)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op de artikelen 42 en 308,

Gelet op Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels(1), en met name op artikel 89,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité(2),

Handelend volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag(3),

Overwegende hetgeen volgt:

  1. Verordening (EG) nr. 883/2004 moderniseert de voorschriften voor de coördinatie van de nationale socialezekerheidsstelsels van de lidstaten door in de nodige uitvoeringsmaatregelen en -procedures te voorzien en ze te vereenvoudigen ten behoeve van alle betrokkenen. De wijze van toepassing hiervan moet worden vastgesteld.

  2. Een efficiëntere en nauwere samenwerking tussen de socialezekerheidsorganen is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de onder Verordening (EG) nr. 883/2004 vallende personen zo spoedig mogelijk en onder de meest gunstige voorwaarden hun rechten kunnen gaan uitoefenen.

  3. Voor een snelle en betrouwbare uitwisseling van gegevens tussen de organen van de lidstaten is het gebruik van elektronische communicatie de aangewezen weg. De elektronische verwerking van gegevens moet bijdragen tot een snellere afwikkeling van de procedures voor de betrokkenen. Deze zouden overigens alle garanties moeten genieten die door de communautaire bepalingen inzake de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens geboden worden.

  4. De terbeschikkingstelling van de adressen, ook de elektronische, en verdere gegevens van de instanties van de lidstaten die bij de toepassing van Verordening (EG) nr. 883/2004 betrokken kunnen zijn, in zodanige vorm dat deze realtime kunnen worden bijgewerkt, moet de uitwisseling tussen de organen van de lidstaten vergemakkelijken. Deze benadering, die toegespitst is op de relevantie van louter feitelijke informatie en de onmiddellijke beschikbaarheid daarvan voor de burgers, vormt een belangrijke vereenvoudiging die bij de onderhavige verordening zou moeten worden ingevoerd.

  5. Met het oog op een zo vlot mogelijk verloop en het efficiënte beheer van de complexe procedures voor de uitvoering van de voorschriften inzake de coördinatie van de stelsels voor sociale zekerheid is een systeem nodig voor de onmiddellijke bijwerking van bijlage 4. De voorbereiding en toepassing van de bepalingen daartoe vereist een nauwe samenwerking tussen de lidstaten en de Commissie en de tenuitvoerlegging ervan moet spoedig gebeuren gezien de gevolgen die vertragingen met zich kunnen meebrengen voor de burgers en de administratieve organen. Daarom is het noodzakelijk dat de Commissie de bevoegdheid heeft een gegevensbank op te zetten en te beheren en ervoor te zorgen dat deze uiterlijk op de datum van inwerkingtreding van deze verordening operationeel is. De Commissie moet met name de nodige maatregelen treffen om de in bijlage 4 opgesomde informatie te integreren in deze gegevensbank.

  6. De versterking van sommige procedures moet de gebruikers van Verordening (EG) nr. 883/2004 meer rechtszekerheid en transparantie bieden. Met name de vaststelling van gemeenschappelijke termijnen voor de vervulling van bepaalde verplichtingen of administratieve taken moet de relaties tussen de verzekerden en de organen helpen verduidelijken en structureren.

  7. Personen die onder deze verordening vallen, dienen van het bevoegde orgaan tijdig antwoord op hun verzoeken te ontvangen. Indien in de socialezekerheidswetgeving van de betrokken lidstaat termijnen voor beantwoording zijn opgenomen, dient uiterlijk binnen die termijnen een antwoord te worden verstrekt. Indien in de wetgeving van een lidstaat dergelijke termijnen niet zijn opgenomen, is het wenselijk dat de desbetreffende lidstaat overweegt deze vast te stellen en in voorkomend geval aan de betrokken personen beschikbaar te stellen.

  8. De lidstaten, hun bevoegde autoriteiten of de socialezekerheidsorganen zouden de mogelijkheid moeten hebben onderling afspraken te maken over vereenvoudigde procedures en administratieve overeenkomsten die zij efficiënter achten en beter vinden aansluiten bij hun respectieve socialezekerheidsstelsels. Dergelijke afspraken zouden echter de rechten van de onder Verordening (EG) nr. 883/2004 vallende personen niet mogen aantasten.

  9. Omdat de sociale zekerheid nu eenmaal een complexe materie is, moet van alle organen van de lidstaten een bijzondere inspanning ten behoeve van de verzekerden worden verlangd om de betrokkenen die hun aanvraag of bepaalde informatie aan het bevoegd orgaan niet volgens de voorschriften en procedures van Verordening (EG) nr. 883/2004 of de onderhavige verordening hebben ingediend, niet te benadelen.

  10. Voor de vaststelling van het bevoegd orgaan, dat wil zeggen het orgaan waarvan de wetgeving van toepassing is of dat bepaalde uitkeringen verschuldigd is, moet de feitelijke situatie van een verzekerde en van de gezinsleden door de organen van een of meer lidstaten worden onderzocht. Om ervoor te zorgen dat de betrokkene gedurende deze noodzakelijke uitwisselingen tussen de organen verzekerd is, moet hij of zij voorlopig worden aangesloten bij een van de socialezekerheidsstelsels.

  11. De lidstaten dienen samen te werken met het oog op de vaststelling van de woonplaats van de personen op wie deze verordening en Verordening (EG) nr. 883/2004 van toepassing zijn, en elke lidstaat dient in geval van een geschil rekening te houden met alle relevante criteria om de kwestie op te lossen, zo nodig met inbegrip van de in het desbetreffende artikel van deze verordening genoemde criteria.

  12. Tal van maatregelen en procedures in deze verordening hebben ten doel de criteria die de organen van de lidstaten in het kader van Verordening (EG) nr. 883/2004 moeten hanteren, transparanter te maken. Dergelijke maatregelen en procedures vloeien voort uit de jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen, de besluiten van de Administratieve Commissie en de gedurende meer dan 30 jaar opgedane ervaring met de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels in het kader van de in het Verdrag verankerde fundamentele vrijheden.

  13. Deze verordening voorziet in maatregelen en procedures om de mobiliteit van werknemers en werklozen te bevorderen. Volledig werkloos geworden grensarbeiders kunnen zich ter beschikking stellen van de arbeidsvoorzieningsdienst in zowel het woonland als de lidstaat waar zij hun laatste werkzaamheden hebben verricht. Zij hebben evenwel alleen aanspraak op een uitkering van de lidstaat waar zij wonen.

  14. Een aantal specifieke voorschriften en procedures is nodig om te bepalen welke wetgeving van toepassing is voor het in aanmerking nemen van de tijdvakken die een verzekerde heeft gewijd aan de opvoeding van kinderen in de verschillende lidstaten.

  15. Bij sommige procedures zou bovendien rekening gehouden moeten worden met de vereiste van een evenwichtige verdeling van de kosten tussen de lidstaten. Met name in het kader van de ziekteverzekering moet bij dergelijke procedures rekening worden gehouden met de situatie van enerzijds de lidstaten die de kosten dragen van de gezondheidsvoorzieningen die zij de verzekerden ter beschikking stellen, en anderzijds van de lidstaten waarvan de organen de kosten van de verstrekkingen dragen die hun verzekerden in een andere lidstaat dan die waar zij woonachtig zijn, hebben ontvangen.

  16. In het specifieke kader van Verordening (EG) nr. 883/2004 moeten de voorwaarden voor de rechtstreekse betaling van de kosten in verband met verstrekkingen bij ziekte in het kader van geplande geneeskundige verzorging, dat wil zeggen een behandeling waarvoor een verzekerde zich naar een andere lidstaat begeeft dan die waar hij verzekerd of woonachtig is, verduidelijkt worden. De verplichtingen van de verzekerde met betrekking tot het verzoek om voorafgaande toestemming dienen nader te worden omschreven, evenals de verplichtingen van het orgaan ten aanzien van de patiënt betreffende de voorwaarden voor de toestemming. Ook moeten de gevolgen voor de rechtstreekse betaling van de kosten van een met voorafgaande toestemming in een andere lidstaat ontvangen medische behandeling worden verduidelijkt.

  17. Deze verordening, en met name de bepalingen betreffende het verblijf buiten de bevoegde lidstaat en betreffende een geplande behandeling, zouden geen beletsel mogen vormen voor de toepassing van gunstiger nationale bepalingen, met name met betrekking tot de vergoeding van de in een andere lidstaat gemaakte kosten.

  18. Dwingender procedures om de termijnen voor de betaling van schuldvorderingen tussen de organen van de lidstaten in te korten, zijn van essentieel belang om het vertrouwen in de uitwisselingen te handhaven en te voldoen aan de eisen van goed beheer die aan de socialezekerheidsstelsels van de lidstaten worden gesteld. De procedures voor de behandeling van schuldvorderingen in het kader van de ziekte- en werkloosheidsuitkeringen zouden dus moeten worden aangescherpt.

  19. Met het oog op een effectievere invordering en een soepeler werking van de coördinatieregels dienen de procedures inzake de wederzijdse bijstand tussen de organen bij de invordering van schuldvorderingen op het gebied van de sociale zekerheid te worden versterkt. Effectieve invordering is tevens een middel om misbruik en fraude te voorkomen en aan te pakken en een manier om de houdbaarheid van de socialezekerheidsregelingen te verzekeren. Dit houdt in dat er uitgaande van een aantal bestaande bepalingen van Richtlijn 2008/55/EG van de Raad van 26 mei 2008 betreffende de wederzijdse bijstand inzake de invordering van schuldvorderingen die voortvloeien uit bepaalde bijdragen, rechten en belastingen, alsmede uit andere maatregelen(4) nieuwe procedures dienen te worden aangenomen. Zulke nieuwe invorderingsprocedures dienen na vijf jaar toepassing in het licht van de opgedane ervaring te worden geëvalueerd en indien nodig te worden aangepast, in het bijzonder om ervoor te zorgen dat ze volledig werkbaar zijn.

  20. Voor de toepassing van bepalingen inzake wederzijdse bijstand betreffende de terugvordering van ten onrechte verstrekte prestaties, de terug- en invordering van voorlopige betalingen en premies en de verrekening en bijstand inzake invordering, is de bevoegdheid van de aangezochte lidstaat beperkt tot rechtsvorderingen inzake uitvoeringsmaatregelen. Alle andere rechtsvorderingen vallen onder de bevoegdheid van de verzoekende lidstaat.

  21. De in de aangezochte lidstaat getroffen uitvoeringsmaatregelen impliceren niet dat deze lidstaat de gegrondheid of de grondslagen van de schuldvordering erkent.

  22. Informatie aan de betrokken personen over hun rechten en plichten is een essentieel onderdeel van een vertrouwensrelatie met de bevoegde autoriteiten en de organen van de lidstaten. Deze informatie dient een leidraad te omvatten met betrekking tot administratieve procedures. De betrokken personen zijn, afhankelijk van de situatie, o.m. de verzekerden, leden van hun gezin en/of hun nabestaanden of anderen.

  23. Aangezien de doelstelling van deze verordening, namelijk de vaststelling van coördinerende maatregelen om te waarborgen dat het recht van vrij verkeer van personen daadwerkelijk kan worden uitgeoefend, niet voldoende door de lidstaten kan worden verwezenlijkt en derhalve wegens haar omvang en gevolgen beter door de Gemeenschap kan worden verwezenlijkt, kan de Gemeenschap, overeenkomstig het in artikel 5 van het Verdrag neergelegde subsidiariteitsbeginsel, maatregelen nemen. Overeenkomstig het in hetzelfde artikel neergelegde evenredigheidsbeginsel gaat deze verordening niet verder dan nodig is om deze doelstelling te verwezenlijken.

  24. Deze verordening is bedoeld ter vervanging van Verordening (EEG) nr. 574/72 van de Raad van 21 maart 1972 tot vaststelling van de wijze van toepassing van Verordening (EEG) nr. 1408/71, betreffende de toepassing van de socialezekerheidsregelingen op werknemers en zelfstandigen, alsmede op hun gezinsleden, die zich binnen de Gemeenschap verplaatsen(5),

HEBBEN DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

TITEL I ALGEMENE BEPALINGEN

HOOFDSTUK I Definities

Artikel 1 Definities

1.

In deze verordening:

  1. wordt verstaan onder „basisverordening”, Verordening (EG) nr. 883/2004;

  2. wordt verstaan onder „toepassingsverordening”, deze verordening;

  3. zijn de definities van de basisverordening van toepassing.

2.

Naast de in lid 1 bedoelde definities wordt verstaan onder:

  1. „toegangspunt”, een instantie die voorziet in:

    1. een elektronisch contactpunt;

    2. automatische routing op basis van het adres, en

    3. intelligente routing op basis van software die automatische controle en routing mogelijk maakt (bijvoorbeeld kunstmatige intelligentieapplicatie) en/of menselijke tussenkomst;

  2. „verbindingsorgaan”, elke door de bevoegde autoriteit van een lidstaat voor een of meer van de in artikel 3 van de basisverordening bedoelde takken van sociale zekerheid aangewezen instantie die in staat is de verzoeken om inlichtingen of bijstand ten behoeve van de toepassing van de basisverordening en de toepassingsverordening te beantwoorden en die de haar op grond van titel IV van de toepassingsverordening toegewezen taken moet uitvoeren;

  3. „document”, een verzameling gegevens op ongeacht welke drager, zodanig gestructureerd dat zij langs elektronische weg kan worden uitgewisseld en waarvan de mededeling noodzakelijk is voor een goede werking van de basisverordening en de toepassingsverordening;

  4. „gestructureerd elektronisch document”, elk gestructureerd document waarvan de opmaak is bestemd voor de elektronische uitwisseling van informatie tussen de lidstaten;

  5. „verzending langs elektronische weg”, de verzending van gegevens met behulp van elektronische apparatuur voor de verwerking (met inbegrip van digitale compressie) daarvan en met gebruikmaking van kabels, radio, optische technologie of andere elektromagnetische middelen;

  6. „Rekencommissie”, de in artikel 74 van de basisverordening bedoelde commissie.

HOOFDSTUK II Bepalingen inzake samenwerking en gegevensuitwisseling

Artikel 2 Tussen de organen uit te wisselen informatie en wijze waarop deze uitwisseling moet plaatsvinden

Artikel 3 Tussen de betrokkenen en de organen uit te wisselen informatie en wijze van uitwisseling

Artikel 4 Vorm en wijze van uitwisseling van gegevens

Artikel 5 Juridische waarde van in een andere lidstaat afgegeven documenten en bewijsstukken

Artikel 6 Voorlopige toepassing van een wetgeving en voorlopige betaling van uitkeringen

Artikel 7 Voorlopige berekening van uitkeringen en premies

HOOFDSTUK III Overige algemene bepalingen voor de toepassing van de basisverordening

Artikel 8 Administratieve overeenkomsten tussen twee of meer lidstaten

Artikel 9 Andere procedures tussen de autoriteiten en de organen

Artikel 10 Voorkoming van samenloop van prestaties

Artikel 11 Gegevens voor de vaststelling van de woonplaats

Artikel 12 Samentelling van tijdvakken

Artikel 13 Regels voor de omrekening van tijdvakken

TITEL II VASTSTELLING VAN DE TOEPASSELIJKE WETGEVING

Artikel 14 Verduidelijkingen bij de artikelen 12 en 13 van de basisverordening

Artikel 15 Procedures voor de toepassing van artikel 11, lid 3, punt b) en punt d), artikel 11, lid 4, en artikel 12 van de basisverordening (betreffende de verstrekking van informatie aan de betrokken organen)

Artikel 16 Procedure voor de toepassing van artikel 13 van de basisverordening

Artikel 17 Procedure voor de toepassing van artikel 15 van de basisverordening

Artikel 18 Procedure voor de toepassing van artikel 16 van de basisverordening

Artikel 19 Verstrekking van informatie aan betrokkenen en werkgevers

Artikel 20 Samenwerking tussen organen

Artikel 21 Verplichtingen van de werkgever

TITEL III BIJZONDERE BEPALINGEN VOOR VERSCHILLENDE CATEGORIEËN UITKERINGEN

HOOFDSTUK I Prestaties bij ziekte, en moederschaps- en daarmee gelijkgestelde vaderschapsuitkeringen

Artikel 22 Algemene toepassingsbepalingen

Artikel 23 Toe te passen stelsel als er in het land van de woon- of verblijfplaats meer dan één stelsel bestaat

Artikel 24 Woonplaats in een andere dan de bevoegde lidstaat

Artikel 25 Verblijf in een andere dan de bevoegde lidstaat

Artikel 26 Geplande geneeskundige verzorging

Artikel 27 Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen in het geval dat de woon- of verblijfplaats zich in een andere dan de bevoegde lidstaat bevindt

Artikel 28 Uitkeringen bij langdurige zorg in het geval dat de woon- of verblijfplaats zich in een andere dan de bevoegde lidstaat bevindt

Artikel 29 Toepassing van artikel 28 van de basisverordening

Artikel 30 Premies en bijdragen ten laste van de pensioengerechtigden

Artikel 31 Toepassing van artikel 34 van de basisverordening

Artikel 32 Bijzondere toepassingsmaatregelen

HOOFDSTUK II Prestaties bij arbeidsongevallen en beroepsziekten

Artikel 33 Recht op verstrekkingen en uitkeringen voor degene die in een andere dan de bevoegde lidstaat woont of verblijft

Artikel 34 Procedure in geval van een arbeidsongeval of beroepsziekte in een andere dan de bevoegde lidstaat

Artikel 35 Geschillen naar aanleiding van de vraag of het ongeval of de ziekte al dan niet het gevolg is van de uitoefening van een beroep

Artikel 36 Procedure bij blootstelling aan het risico van een beroepsziekte in meer dan één lidstaat

Artikel 37 Uitwisseling van inlichtingen tussen organen en betaling van voorschotten bij beroep tegen een afwijzende beslissing

Artikel 38 Verergering van een beroepsziekte

Artikel 39 Beoordeling van de mate van ongeschiktheid bij een eerder of een later voorgekomen arbeidsongeval of beroepsziekte

Artikel 40 Indiening en behandeling van een aanvraag om renten of aanvullende uitkeringen

Artikel 41 Bijzondere toepassingsmaatregelen

HOOFDSTUK III Uitkeringen bij overlijden

Artikel 42 Aanvraag van uitkeringen bij overlijden

HOOFDSTUK IV Uitkeringen bij invaliditeit, ouderdoms- en nabestaandenpensioenen

Artikel 43 Aanvullende bepalingen voor de berekening van de uitkeringen

Artikel 44 Inaanmerkingneming van tijdvakken van kinderopvoeding

Artikel 45 Aanvraag om uitkeringen

Artikel 46 Door de aanvrager bij de aanvraag te voegen stukken en gegevens

Artikel 47 Behandeling van de aanvragen door de betrokken organen

Artikel 48 Kennisgeving van de beslissingen aan de aanvrager

Artikel 49 Vaststelling van de mate van invaliditeit

Artikel 50 Voorlopige betalingen en voorschotten op uitkeringen

Artikel 51 Herberekening van uitkeringen

Artikel 52 Maatregelen ter bespoediging van het proces rondom de pensioenberekening

Artikel 53 Coördinatiemaatregelen binnen de lidstaten

HOOFDSTUK V Werkloosheidsuitkeringen

Artikel 54 Samentelling van tijdvakken en berekening van de uitkering

Artikel 55 Voorwaarden voor en beperkingen van het behoud van het recht op uitkering van de werkloze die zich naar het grondgebied van een andere lidstaat begeeft

Artikel 56 De werkloze die in een andere dan de bevoegde lidstaat woonde

Artikel 57 Voorschriften voor de toepassing van de artikelen 61, 62, 64 en 65 van de basisverordening met betrekking tot onder een bijzonder stelsel voor ambtenaren vallende personen

HOOFDSTUK VI Gezinsuitkeringen

Artikel 58 Prioriteitsregels bij samenloop

Artikel 59 Voorschriften in geval van wijziging van de toepasselijke wetgeving en/of de bevoegdheid om gezinsuitkeringen toe te kennen

Artikel 60 Procedure voor toepassing van de artikelen 67 en 68 van de basisverordening

Artikel 61 Procedure voor toepassing van artikel 69 van de basisverordening

TITEL IV FINANCIËLE BEPALINGEN

HOOFDSTUK I Vergoeding van de kosten voor prestaties op grond van de artikelen 35 en 41 van de basisverordening

Afdeling 1 Vergoeding op basis van de werkelijke uitgaven

Artikel 62 Beginselen

Afdeling 2 Vergoeding op basis van vaste bedragen

Artikel 63 Vaststelling van de betrokken lidstaten
Artikel 64 Methode voor de berekening van de vaste maandelijkse bedragen en van het vaste totaalbedrag
Artikel 65 Kennisgeving van de gemiddelde jaarlijkse kosten

Afdeling 3 Gemeenschappelijke bepalingen

Artikel 66 Procedure voor de vergoeding tussen organen onderling
Artikel 67 Termijnen voor de indiening en betaling van schuldvorderingen
Artikel 68 Moratoire interesten en interesten op voorschotten
Artikel 69 Afsluiting van de jaarrekeningen

HOOFDSTUK II Vergoeding van werkloosheidsuitkeringen op grond van artikel 65 van de basisverordening

Artikel 70 Vergoeding van werkloosheidsuitkeringen

HOOFDSTUK III Terugvordering van ten onrechte verstrekte prestaties, terug- en invordering van voorlopige betalingen en premies, verrekening en bijstand bij terug- en invordering

Afdeling 1 Beginselen

Artikel 71 Gemeenschappelijke bepalingen

Afdeling 2 Verrekening

Artikel 72 Ten onrechte ontvangen prestaties
Artikel 73 Voorlopige betaalde prestaties in geld of voorlopig betaalde premies
Artikel 74 Kosten in verband met verrekening

Afdeling 3 Terug- en Invordering

Artikel 75 Definities en algemene bepaling
Artikel 76 Verzoek om inlichtingen
Artikel 77 Notificatie
Artikel 78 Verzoek tot terug- of invordering
Artikel 79 Executoriale titel van de schuldvordering
Artikel 80 Wijze en termijnen van betaling
Artikel 81 Betwisting met betrekking tot de schuldvordering of de executoriale titel van de schuldvorderingen of betwisting met betrekking tot de uitvoeringsmaatregelen
Artikel 82 Beperkingen van de bijstand
Artikel 83 Verjaring
Artikel 84 Conservatoire maatregelen
Artikel 85 Kosten in verband met de invordering
Artikel 86 Evaluatieclausule

TITEL V DIVERSE BEPALINGEN, OVERGANGS- EN SLOTBEPALINGEN

Artikel 87 Geneeskundig onderzoek en administratieve controle

Artikel 88 Kennisgevingen

Artikel 89 Informatie

Artikel 90 Valutaomrekening

Artikel 91 Statistieken

Artikel 92 Wijziging van de bijlagen

Artikel 93 Overgangsbepalingen

Artikel 94 Overgangsbepalingen betreffende pensioenen

Artikel 95 Overgangstermijn voor uitwisseling van elektronische gegevens

Artikel 96 Intrekking

Artikel 97 Bekendmaking en inwerkingtreding

BIJLAGE 1Van kracht gebleven toepassingsbepalingen van bilaterale overeenkomsten, en nieuwe bilaterale uitvoeringsovereenkomsten(bedoeld in artikel 8, lid 1, en artikel 9, lid 2, van de toepassingsverordening)

BIJLAGE 2Bijzondere stelsels voor ambtenaren(bedoeld in de artikelen 31 en 41 van de toepassingsverordening)

BIJLAGE 3Lidstaten die vergoeding eisen van de kosten voor verstrekkingen op basis van vaste bedragen(bedoeld in artikel 63, lid 1, van de toepassingsverordening)

BIJLAGE 4Bijzonderheden van de in artikel 88, lid 4, van de toepassingsverordening bedoelde gegevensbank

BIJLAGE 5Lidstaten die op basis van wederkerigheid het maximumbedrag van de in de derde zin van artikel 65, lid 6, van de basisverordening bedoelde vergoeding vaststellen op basis van het gemiddelde bedrag van de werkloosheidsuitkeringen die in het voorgaande kalenderjaar onder hun wetgevingen werden verstrekt(bedoeld in artikel 70 van de toepassingsverordening)