Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 17-07-2018, ECLI:NL:GHARL:2018:6351, 17/00087
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 17-07-2018, ECLI:NL:GHARL:2018:6351, 17/00087
Gegevens
- Instantie
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
- Datum uitspraak
- 17 juli 2018
- Datum publicatie
- 27 juli 2018
- Annotator
- ECLI
- ECLI:NL:GHARL:2018:6351
- Zaaknummer
- 17/00087
Inhoudsindicatie
Erfbelasting. Tijdigheid aanslag. Uitstel voor doen van aangifte.
Uitspraak
locatie Arnhem
nummer 17/00087
uitspraakdatum: 17 juli 2018
Uitspraak van de derde meervoudige belastingkamer
op het hoger beroep van
[X] te [Z] (hierna: belanghebbende)
tegen de uitspraak van de rechtbank Gelderland van 7 december 2016, nummer AWB 16/3285, in het geding tussen belanghebbende en
de inspecteur van de Belastingdienst/Kantoor Utrecht (hierna: de Inspecteur)
1 Ontstaan en loop van het geding
Aan belanghebbende is met dagtekening 25 november 2014 een aanslag erfbelasting opgelegd.
De Inspecteur heeft bij uitspraak op bezwaar het bezwaar ongegrond verklaard.
Belanghebbende is tegen die uitspraak in beroep gekomen bij de rechtbank Gelderland (hierna: de Rechtbank). De Rechtbank heeft het beroep ongegrond verklaard.
Belanghebbende heeft tegen de uitspraak van de Rechtbank hoger beroep ingesteld.
Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 3 januari 2018. Het hoger beroep is met instemming van partijen tegelijkertijd behandeld met de hoger beroepen die onder de nummers 17/00088 tot en met 17/00092 bij het Hof zijn geregistreerd. Het Hof heeft het onderzoek ter zitting geschorst en bepaald dat het vooronderzoek zal worden hervat. Van de zitting is een proces-verbaal opgemaakt, dat aan partijen is verzonden.
De raadsheer-commissaris heeft op 22 maart 2018 getuigen gehoord alsmede de kinderen van belanghebbende als partij in de zaken met de nummers 17/00088 tot en met 17/00092. Van de verhoren zijn processen-verbaal opgemaakt, die aan partijen zijn verzonden.
Het onderzoek ter zitting is hervat en gesloten op 20 juni 2018. Van de zitting is een proces-verbaal opgemaakt, dat aan deze uitspraak is gehecht.
2 Vaststaande feiten
[in] 2011 is overleden [A] (hierna: erflater). De akte van overlijden van erflater is op 29 augustus 2011 ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Belanghebbende is een van de erfgenamen.
Erflater heeft tot executeur benoemd zijn schoondochter [B] . De executeur heeft bij formulier, ontvangen door de Inspecteur op 22 september 2011, aan de Inspecteur medegedeeld dat zij de contactpersoon is voor de belastingzaken rond het overlijden van erflater.
Het aangiftebiljet erfbelasting is gezonden naar het adres van de executeur. Op de voorzijde van het biljet is vermeld dat de aangifte vóór 1 mei 2012 moet worden ingediend. Als kenmerk is op de voorzijde vermeld 11.15394. Belanghebbende, de echtgenote van erflater, heeft het biljet, nadat zij het van de executeur had ontvangen, doen toekomen aan [C] Belastingadviseurs B.V. te [D] (hierna: [C] ), de vaste adviseur van erflater.
Op 21 april 2012 heeft een vergadering plaatsgevonden waar de erfgenamen, onder wie belanghebbende, de executeur en [E] , belastingadviseur bij [C] , hebben gesproken over de verdeling van de nalatenschap. Een verslag van de vergadering behoort tot de gedingstukken.
Op 24 april 2012 heeft [F] , destijds medewerkster van [C] , per e-mail verzocht om uitstel voor de indiening van de aangifte. De tekst luidt voor zover van belang als volgt:
“Met betrekking tot het doen van de aangifte erfbelasting 2011 van wijlen heer [A] (overleden op [in] 2011), met kenmerk [00000] verzoeken wij u ons uitstel te verlenen tot 1 oktober 2012.”
Bij brief van 25 april 2012 heeft de Inspecteur aan [C] , ter attentie van de onder 2.5. bedoelde medewerkster, het uitstel verleend tot 1 oktober 2012.
Op 5 november 2012 heeft de Inspecteur een aanmaning gestuurd aan [C] aangezien de aangifte nog niet was ontvangen.
Op 15 november 2012 heeft de Inspecteur de aangifte erfbelasting ontvangen. De aangifte is verzorgd door [C] en ondertekend door de executeur op 5 november 2012.
De aanslag is op 25 november 2014 conform de aangifte opgelegd.
De raadsheer-commissaris heeft als getuigen gehoord de executeur alsmede [G] , directeur bij [C] en eindverantwoordelijk voor het dossier, [H] , gepensioneerd partner bij [C] en met ingang van omstreeks het jaar 2000 tot zijn pensionering relatiebeheerder van erflater, [E] en [F] . [E] heeft desgevraagd onder andere het volgende verklaard:
“Welke werkzaamheden verricht u / welke contacten onderhoudt u met de familie [A] ?
“Ik was indirect bij de opdracht betrokken. Ik had samen met [H] contact met erflater en zijn schoondochter. Dat ging over de vennootschapsbelasting en een eventuele aanpassing van het testament. Erflater was toen al ziek. Na het overlijden heb ik het verzoek gekregen om de aangifte erfbelasting op te stellen.”
Van wie kreeg u de opdracht en hoe kwam uw kantoor aan de benodigde gegevens?
“Ik kan mij dat niet herinneren. Het ligt voor de hand dat ik de opdracht kreeg van [H] of van de relatiemanager, [I] . Ik heb contact gehad met de executeur tot 21 april 2012. Op 21 april 2012 heb ik een bespreking gehad met de hele familie. Dat was op een zaterdagmiddag. Toen heb ik voor het eerst gesproken met de erfgenamen. De aangifte is daar besproken. De bespreking ging ook over de waardering van een aantal panden. Tijdens het gesprek kwam er een aantal vragen naar voren. We hebben afgesproken dat een aantal bezwaarschriften tegen WOZ-waarden zou worden ingediend. De uitkomst daarvan zouden we afwachten voordat de aangifte erfbelasting definitief zou worden gemaakt. De aangifte erfbelasting moest destijds op papier worden ingediend. De erfgenamen moesten die ondertekenen. De aangifte moest voor 1 mei 2012 worden gedaan. De maandag na de bespreking van 21 april 2012 heb ik de executeur een concept tekst voor de bezwaarschriften tegen de WOZ-waarden toegestuurd en heb ik verzocht een bij de bespreking achtergelaten Excel spreadsheet terug te sturen. Daarnaast heb ik [F] gevraagd om uitstel voor de aangifte erfbelasting aan te vragen. Ik heb met de executeur niet expliciet overlegd over het uitstel maar ik ben ervan overtuigd dat dat tot de opdracht behoort omdat de aangifte niet op tijd kon worden gedaan. De executeur heeft bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarden. In juli heb ik gevraagd naar de stand van zaken. Omstreeks augustus/september heb ik de aangepaste WOZ-waarden gekregen. Die heb ik in de aangifte verwerkt. Uitstel voor het doen van aangifte erfbelasting was verleend tot 1 oktober 2012. Ik heb de aangifte eind september naar de executeur gestuurd met het verzoek deze te ondertekenen en door te sturen naar de Belastingdienst. In oktober kwam er een herinnering van de Belastingdienst. Ik heb per e-mail gevraagd om de aangifte te ondertekenen en door te sturen. Tijdens de emailwisseling is geen melding gemaakt van de indieningstermijn van 1 mei 2012. De executeur heeft vervolgens voor de indiening van de aangifte gezorgd. In het dossier is geen schriftelijke vastlegging van de opdracht tot het doen van de aangifte erfbelasting aanwezig.”
Is de aangifte nog besproken (er zijn kleine verbeteringen aangebracht)? Met wie?
“Over de aangifte is nadien geen contact geweest.”
(…)”
3 Geschil
In geschil is of de aanslag tijdig is vastgesteld. Meer in het bijzonder is in geschil het antwoord op de vraag of de termijn voor het opleggen van de aanslag erfbelasting wordt verlengd met de duur van het uitstel dat is verleend voor het doen van de aangifte erfbelasting, zoals de Inspecteur stelt doch belanghebbende bestrijdt.