Home

Rechtbank Haarlem, 08-05-2012, ECLI:NL:RBHAA:2012:1353 BW5836, 11/2846

Rechtbank Haarlem, 08-05-2012, ECLI:NL:RBHAA:2012:1353 BW5836, 11/2846

Gegevens

Instantie
Rechtbank Haarlem
Datum uitspraak
8 mei 2012
Datum publicatie
15 mei 2012
ECLI
ECLI:NL:RBHAA:2012:BW5836
Zaaknummer
11/2846

Inhoudsindicatie

In onderdeel D van de toelichting IDR op post 8528 staat met betrekking tot ontvangtoestellen voor televisie enkel vermeld dat deze apparaten signalen ontvangen en deze omzetten in een voor het desbetreffende beeldscherm geschikt signaal. Dat het moet gaan om apparaten die analoge signalen omzetten in digitale signalen is niet vereist. Nu het product, naar eiseres ter zitting desgevraagd heeft bevestigd, de ontvangen streams omzet in televisie- en audiosignalen is sprake van een apparaat dat ontvangen signalen omzet in voor het desbetreffende beeldscherm geschikte signalen en dus van een ontvangtoestel voor televisie. Nu het product onder post 8528 valt, komt het niet voor indeling in post 8517 in aanmerking.

Uitspraak

RECHTBANK HAARLEM

Sector bestuursrecht, meervoudige douanekamer

Zaaknummer: AWB 11/2846

Uitspraakdatum: 8 mei 2012

Uitspraak in het geding tussen

[X] B.V., gevestigd te [Z], eiseres,

gemachtigde: mr. A. Wolkers,

en

de inspecteur van de Belastingdienst/[P] Rijnmond, verweerder.

1. Ontstaan en loop van het geding

1.1. Eiseres heeft op 3 mei 2010 een aanvraag ingediend voor een bindende tariefinlichting (hierna: bti).

1.2. Op 3 augustus 2010 heeft verweerder een bti met referentienummer

NL RTD-2010-001601 afgegeven met de GN-code 8528 71 90.

1.3. Verweerder heeft bij uitspraak op bezwaar van 12 april 2011 het daartegen gemaakte bezwaar afgewezen en de bti gehandhaafd.

1.4. Eiseres heeft daartegen beroep ingesteld. Verweerder heeft op de zaak betrekking hebbende stukken overgelegd en een verweerschrift ingediend.

1.5. Eiseres heeft vóór de zitting nadere stukken ingediend. Deze stukken zijn in afschrift verstrekt aan verweerder.

1.6. Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 17 april 2012. Namens eiseres is daar verschenen [A], bijgestaan door voornoemde gemachtigde en diens kantoorgenoten [B], mr. drs. [C], [D] en [E]. Namens verweerder is verschenen mr. A.A. Kop, bijgestaan door J. van Eijsden, J.H. Wijnbelt en

G.J. Werksma.

2. Tussen partijen vaststaande feiten

2.1. Eiseres heeft een aanvraag ingediend voor een bti voor een settopbox met de handelsbenaming ‘[NAAM]’ (hierna: het product). Zij heeft in de aanvraag verzocht het product in te delen onder de GN-code 8528 71 13. In de aanvraag is het product als volgt omschreven:

“Digitale Set-top box voor aansluiting op een afgesloten netwerk. Voorzien van UTP aansluiting voor toegang tot het IP-netwerk waarover diensten worden aangeboden

“Toestel gestuurd door microprocessor, uitgerust met een UTP aansluiting voor toegang tot een IP-netwerk, een functie voor interactieve informatie-uitwisseling en de mogelijkheid tot omzetten van multicast streams naar video en audiosignalen (Settopboxen met communicatiefunctie)

Verpakt in 1 doos met afstand bediening en kabels.

-[NAAM] -[NAAM]

-Power Supply -Stand

-Main cable -2 x AAA batteries for Remote Control

-HDMI cable”

2.2. Verweerder heeft het product in de bti als volgt omschreven:

“7 Omschrijving van het goed

Digitaal ontvangtoestel voor televisie, zijnde een zogenaamde Internet Protocol Television (IPTV) set-top-box, met onder andere de volgende uiterlijke en technische kenmerken:

- een behuizing van onedel metaal en kunststof met een afmeting van ca. 114 x 102 x 35 mm;

- een gewicht van ca. 262 gram;

- aan de achterzijde aansluitingen voor ondermeer HDMI 1.2a met HDCP, Digital TV input (ethernet interface, RJ-45 shielded connector), digital audio output (S/PDIF), stroomtoevoer en 2.0 USB;

- aan de voorzijde voorzien van een venster, voor het weergeven van diverse functies;

- een ingebouwde microprocessor;

- een aspect ratio van 4:3, 16:9;

- een 192 MB RAM en 32 MB flashgeheugen.

De zogenaamde set-top-box is opgemaakt voor de verkoop in het klein en is verpakt in een doos tezamen met niet karakterbepalende goederen zoals: een afstandsbediening, een standaard, een HDMI kabel, twee batterijen, een power adaptor, een elektriciteitskabel en twee handleidingen.

Indeling onder GN-code 85287113 is niet mogelijk, omdat het apparaat niet is voorzien van een ingebouwde modem en videotuner.”

2.3. In de bti is onder 9 “Motivering voor de indeling van het goed” vermeld:

“De indeling is vastgesteld op basis van de algemene regels 1 en 6 voor de interpretatie van de gecombineerde nomenclatuur en de tekst van de GN-codes 8528, 8528 71 en 8528 71 90.”

2.4. Het product is een settopbox voor radio, televisie en andere diensten via Internet Protocol (IP RTV settopbox). Het Internet Protocol (IP) is een deel van het systeem dat gebruikt wordt om de computernetwerken met elkaar te laten communiceren via internet.

Iedere afzonderlijke computer of eenheid die via IP met andere computers communiceert, dient een uniek adres te hebben. Elk product heeft – op het netwerk waarop dit wordt aangesloten – een eigen uniek IP-adres. Door middel van dit IP-adres is het product in staat te communiceren met de servers die IP-RTV-diensten aanbieden op het netwerk waarop het product is aangesloten. Het product wordt door middel van een Unshielded Twisted Pair (UTP)-kabel via Ethernet 10/110 BaseT connector rechtstreeks verbonden met het Wide Area Netwerk (WAN)-glasvezelnetwerk waarover eiseres haar IP-RTV-diensten aanbiedt.

Een televisietoestel wordt op het product aangesloten door middel van de meegeleverde HDMI-kabel. De abonnees van eiseres hebben op hun fysieke adres een abonneeovernamepunt, dat nodig is voor het omzetten van het optische signaal in een elektrisch signaal.

Alle signalen voor rechtstreekse radio- en televisieprogramma’s en andere applicaties (zoals een videotheek en ‘uitzending gemist’) worden door eiseres verzameld en – zo nodig na te zijn geconverteerd – opgeslagen op de Multicast IP-RTV-computerservers van eiseres en als streams van digitale gegevens ter beschikking gesteld aan de abonnees. De abonnees kunnen via het product en het WAN-glasvezelnetwerk van eiseres de digitale gegevens opvragen bij de Multicast IP-RTV-computerservers van eiseres. Omdat de gegevens in de vorm van streams van digitale gegevens worden aangeboden is een radio- of videotuner overbodig. Het product zet de streams om in tv- en audiosignalen die via de HDMI-kabel naar de televisie of radio worden doorgestuurd. Een modem is niet vereist omdat er geen omzetting nodig is van analoge in digitale gegevens. Die omzetting heeft – voor zover nodig – al plaatsgevonden voordat de digitale gegevens als streams zijn opgeslagen in de Multicast IP-RTV-computerservers.

3. Geschil en standpunten van partijen

3.1. In geschil is het antwoord op de vraag of verweerder terecht en op goede gronden de bti heeft afgegeven waarbij het product is ingedeeld onder GN-code 8528 71 90.

3.2. Eiseres stelt zich primair op het standpunt dat indeling van het product onder post 8528 is uitgesloten, zodat het product kan worden ingedeeld onder post 8517 onder Taric-code 8517 62 00 90. Subsidiair stelt zij zich op het standpunt dat indeling van het product onder GN-code 8517 71 13 moet plaatsvinden.

Eiseres concludeert tot gegrondverklaring van het beroep en verzoekt de rechtbank vast te stellen dat het onderhavige product moet worden ingedeeld onder Taric-code 8517 62 00 90, althans GN-code 8528 71 17.

3.3. Verweerder stelt zich op het standpunt dat de bti terecht is afgegeven voor GN-code

8528 71 90 en concludeert tot ongegrondverklaring van het beroep.

3.4. Voor de onderbouwing van de standpunten van partijen wordt verwezen naar de stukken van het geding en het verhandelde ter zitting.

4. Het toepasselijke recht

4.1. De in het geding zijnde GN-codes (tekst 2010) luiden als volgt:

8517 Telefoontoestellen, daaronder begrepen telefoontoestellen voor cellulaire netwerken of voor andere draadloze netwerken; andere toestellen voor het zenden of ontvangen van spraak, van beelden of van andere gegevens, daaronder begrepen toestellen voor de overdracht in een kabelnetwerk of in een draadloos netwerk (zoals een lokaal netwerk of een uitgestrekt netwerk), andere dan die bedoeld bij de posten 8443, 8525, 8527 en 8528:

(…)

– andere toestellen voor het zenden of ontvangen van spraak, van beelden of van andere gegevens, daaronder begrepen toestellen voor de overdracht in een kabelnetwerk of in een draadloos netwerk (zoals een lokaal netwerk of een uitgestrekt netwerk):

(…)

8517 62 00 – – toestellen voor het ontvangen, omzetten en zenden of regenereren van spraak, van beelden of van andere gegevens, schakelapparaten en toestellen voor het routen daaronder begrepen

8528 Monitors en projectietoestellen, niet uitgerust met ontvangtoestel voor televisie; ontvangtoestellen voor televisie, ook indien met ingebouwd ontvangtoestel voor radio-omroep of toestel voor het opnemen of weergeven van geluid of van beelden:

(…)

– ontvangtoestellen voor televisie, ook indien met ingebouwd ontvangtoestel voor radio-omroep of toestel voor het opnemen of weergeven van geluid of van beelden:

8528 71 – – niet ontworpen om een beeldscherm of een videoscherm te bevatten:

– – – videotuners:

(…)

8528 71 13 – – – – toestellen gestuurd door een microprocessor, uitgerust met een ingebouwde modem voor toegang tot het internet, een functie voor interactieve informatie-uitwisseling en de mogelijkheid tot ontvangst van televisiesignalen („settopboxen met communicatiefunctie”)

(…)

8528 71 90 – – – andere

4.2. Toelichting IDR GS-post 8528:

“Deze post omvat:

1. monitors en projectietoestellen, niet uitgerust met ontvangtoestel voor televisie;

2. televisieontvangtoestellen, ook indien met ingebouwd ontvangtoestel voor radio-omroep of toestel voor het opnemen of weergeven van geluid of van beelden, voor het weergeven van signalen (televisiesets);

3. apparaten voor de ontvangst van televisiesignalen, zonder de mogelijkheid deze weer te geven (bijvoorbeeld ontvangtoestellen voor satelliettelevisie).

(…)

D. Ontvangtoestel voor televisie

Deze groep omvat apparaten al dan niet ontworpen om een videoscherm te bevatten, zoals:

1. ontvangtoestellen voor televisie (antenne, kabel, of satelliet) die geen beeldscherm (kathodestraalbuis, lcd, enz.) hebben. Deze apparaten ontvangen signalen en zetten deze om in een voor het betreffende scherm geschikt signaal. Zij kunnen eveneens een modem voor toegang tot het internet bevatten;

Deze ontvangtoestellen zijn bedoeld om te worden gebruikt met video-opname of videoweergaveapparaten, monitors, projectietoestellen en televisies. Echter, toestellen die enkel hoog-frequente televisiesignalen isoleren (soms videotuners genoemd) moeten als delen worden ingedeeld onder post 85.29;

2. ontvangtoestellen voor televisie voor industrieel gebruik, vaak met draadtransmissie bijvoorbeeld voor het op afstand aflezen van instrumenten of voor het waarnemen in gevaarlijke plaatsen;

3. ontvangtoestellen voor televisie van alle soorten (lcd, plasma, kathodestraalbuis, enz.) voor gebruik in huis (televisietoestellen), ook indien met een ingebouwd ontvangtoestel voor radio-omroep, videocassetterecorder, dvd-speler, dvd-recorder, satellietontvanger, enz.

(…)”

5. Beoordeling van het geschil

5.1. Volgens de algemene regels voor de interpretatie van de GN zijn voor de indeling bepalend de bewoordingen van de posten en de aantekeningen op de afdelingen of op de hoofdstukken, waarbij de tekst van de opschriften van de afdelingen, van de hoofdstukken en van de onderdelen van de hoofdstukken wordt geacht slechts als aanwijzing te gelden.

5.2. Volgens vaste jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie (hierna: HvJ) dient omwille van de rechtszekerheid en van een gemakkelijke controle het beslissende criterium voor de tariefindeling van goederen in de regel te worden gezocht in de objectieve kenmerken en eigenschappen ervan, zoals deze in de tekst van de GN-posten en in de aantekeningen bij de afdelingen of hoofdstukken zijn omschreven. Het is eveneens vaste rechtspraak dat de door de Commissie met betrekking tot de GN en de door de Werelddouaneorganisatie met betrekking tot het GS uitgewerkte toelichtingen, hoewel rechtens niet bindend, belangrijke hulpmiddelen zijn bij de uitlegging van de draagwijdte van de verschillende tariefposten.

5.3. Nu indeling in post 8517 alleen aan de orde is als het product niet onder post 8528 valt, zal de rechtbank eerst beoordelen of het product onder post 8528 kan worden ingedeeld. Eiseres stelt zich op het standpunt dat indeling onder post 8528 uitgesloten is, aangezien blijkens onderdeel D van de toelichting IDR op post 8528 als ontvangtoestellen voor televisie worden aangemerkt apparaten die analoge signalen omzetten in digitale signalen. Het product voldoet daar niet aan, aangezien het digitale signalen uitwisselt. De omzetting van analoge in digitale signalen heeft reeds plaatsgevonden voordat de digitale gegevens als streams zijn opgeslagen in de Multicast IP-RTV-computerservers van eiseres.

5.4. De rechtbank volgt eiseres niet in haar standpunt. In onderdeel D van de toelichting IDR op post 8528 staat met betrekking tot ontvangtoestellen voor televisie enkel vermeld dat deze apparaten signalen ontvangen en deze omzetten in een voor het desbetreffende beeldscherm geschikt signaal. Dat het moet gaan om apparaten die analoge signalen omzetten in digitale signalen is niet vereist. Dit kan ook niet worden afgeleid uit het feit dat in de toelichting wordt gesproken over antenne, kabel of satelliet. Nu het product, naar eiseres ter zitting desgevraagd heeft bevestigd, de ontvangen streams omzet in televisie- en audiosignalen is sprake van een apparaat dat ontvangen signalen omzet in voor het desbetreffende beeldscherm geschikte signalen en dus van een ontvangtoestel voor televisie. Nu het product onder post 8528 valt, komt het niet voor indeling in post 8517 in aanmerking. Het primaire standpunt van eiseres kan derhalve niet slagen.

5.5. Eiseres heeft zich subsidiair op het standpunt gesteld dat het product moet worden ingedeeld onder GN-code 8528 71 13, aangezien het functioneel gezien overeenkomt met een settopbox met communicatiefunctie. Ondanks het ontbreken van een modem is, zo stelt eiseres, sprake van een communicatiefunctie omdat het product tweerichtingsverkeer tot stand kan brengen. Nu afgeleid recht volgens vaste jurisprudentie van het HvJ in overeenstemming met door de Europese Unie gesloten internationale overeenkomsten, waaronder de Information Technology Agreement (hierna:ITA), moet worden uitgelegd en op grond van de ITA settopboxen met een communicatiefunctie niet aan douanerechten behoren te worden onderworpen, moet indeling onder GN-code 8528 71 13 plaatsvinden omdat daarvoor een tarief van 0% geldt. Dat geen videotuner aanwezig is vormt daarvoor geen belemmering, aangezien ingevolge de ITA het al dan niet aanwezig zijn van een videotuner niet bepalend is voor het antwoord op de vraag of een settopbox onder het douanetarief van 0% valt.

5.6. Het is vaste rechtspraak van het HvJ dat, ook al roepen de bepalingen van een overeenkomst als de ITA voor de particulieren geen rechten in het leven waarop zij zich krachtens het Unierecht rechtstreeks voor de rechter kunnen beroepen, wanneer een Unieregeling op een bepaald gebied bestaat, de voorrang van de door de Europese Unie gesloten internationale overeenkomsten op teksten van afgeleid recht gebiedt deze laatste zoveel mogelijk in overeenstemming met deze overeenkomsten uit te leggen (vgl HvJ 14 april 2011, C-288/09, British Sky Broadcasting Group plc).

5.7. Onder afgeleid recht dient te worden verstaan recht dat van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie is afgeleid. Daaronder vallen onder meer verordeningen zoals de in deze zaak toepasselijke GN-versie die is neergelegd in Verordening nr. 948/2009 die op 1 januari 2010 in werking is getreden. Het uitgangspunt dat teksten van afgeleid recht zoveel mogelijk overeenkomstig door de Unie gesloten internationale overeenkomsten worden uitgelegd, gaat echter niet zover dat de bewoordingen van de posten terzijde kunnen worden gesteld. Tussen partijen is niet in geschil dat het product niet over een videotuner beschikt en evenmin over een ingebouwd modem. Indeling onder GN-code 8528 71 13 is, gelet op de bewoordingen van die post, dan ook niet aan de orde. Voor een functionele interpretatie als eiseres voorstaat bieden de bewoordingen van de post geen ruimte.

5.8. Gelet op de objectieve eigenschappen en kenmerken van het product betreft het een ontvangtoestel voor televisie dat over een videotuner noch over een ingebouwd modem beschikt. Het product moet daarom worden ingedeeld onder GN-code 8528 71 90. Het gelijk is derhalve aan verweerder.

5.9. Gelet op het vorenoverwogene dient het beroep ongegrond te worden verklaard.

6. Proceskosten

De rechtbank ziet geen aan¬lei¬ding voor een proceskostenveroordeling.

7. Beslissing

De rechtbank verklaart het beroep ongegrond.

Deze uitspraak is gedaan door mr. M.H.L.C. Bijvoet, voorzitter, mr. A. van Dongen en

mr. C.J. Hummel, rechters, in tegenwoordigheid van mr. J. de Jong, griffier. De beslissing is in het openbaar uitgesproken op 8 mei 2012.

Afschrift verzonden aan partijen op:

De rechtbank heeft geen bezwaar tegen afgifte door de griffier van een afschrift van de uitspraak in geanonimiseerde vorm.

Rechtsmiddel

Tegen deze uitspraak kunnen partijen binnen zes weken na de verzenddatum hoger beroep instellen bij het gerechtshof te Amsterdam (douanekamer), Postbus 1312, 1000 BH Amsterdam.

Bij het instellen van hoger beroep dient het volgende in acht te worden genomen:

1 - bij het beroepschrift wordt een afschrift van deze uitspraak overgelegd;

2 - het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste het volgende vermelden:

a. de naam en het adres van de indiener;

b. een dagtekening;

c. een omschrijving van de uitspraak waartegen het hoger beroep is ingesteld;

d. de gronden van het hoger beroep.