Home

Rechtbank Noord-Holland, 16-01-2014, ECLI:NL:RBNHO:2014:201, AWB-13_2344

Rechtbank Noord-Holland, 16-01-2014, ECLI:NL:RBNHO:2014:201, AWB-13_2344

Gegevens

Instantie
Rechtbank Noord-Holland
Datum uitspraak
16 januari 2014
Datum publicatie
3 februari 2014
Annotator
ECLI
ECLI:NL:RBNHO:2014:201
Zaaknummer
AWB-13_2344
Relevante informatie
Algemene wet bestuursrecht [Tekst geldig vanaf 01-06-2023 tot 01-07-2023]

Inhoudsindicatie

De werkzaamheden van stichting in verband met social enterprises zijn primair gericht op het ondersteunen van bij haar aangesloten ondernemingen. Voor zover de werkzaamheden niet zien op ondersteuning van de bij haar aangesloten ondernemingen en met deze werkzaamheden ook rechtstreeks het algemeen belang wordt gediend, heeft eiseres niet aannemelijk gemaakt dat de omvang hiervan aan het 90%-criterium voldoet.

Uitspraak

Zittingsplaats Haarlem

Bestuursrecht

Zaaknummer: AWB 13/2344

Uitspraakdatum: 16 januari 2014

Uitspraak van de meervoudige kamer in het geding tussen

[X] , gevestigd te [Z], eiseres,

gemachtigde: prof. dr. S.A. Stevens,

en

de inspecteur van de Belastingdienst/kantoor ’s-Hertogenbosch, verweerder.

1 Ontstaan en loop van het geding

1.1.

Eiseres heeft met dagtekening 18 april 2012 verzocht om op de voet van artikel 5b van de Algemene wet inzake rijksbelastingen (hierna: de Awr) te worden aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (hierna: anbi).

1.2.

Verweerder heeft bij beschikking van 19 oktober 2012 het verzoek van eiseres afgewezen.

1.3.

Eiseres heeft hiertegen bezwaar gemaakt.

1.4.

Verweerder heeft bij uitspraak op bezwaar van 28 maart 2013 de beschikking gehandhaafd.

1.5.

Eiseres heeft daartegen beroep ingesteld.

1.6.

Verweerder heeft op de zaak betrekking hebbende stukken overgelegd en een verweerschrift ingediend.

1.7.

Eiseres heeft schriftelijk gerepliceerd, waarna verweerder schriftelijk heeft gedupliceerd. Eiseres heeft voorafgaande aan de zitting een pleitnota ingediend. Een afschrift hiervan is verstrekt aan verweerder.

1.8.

Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 5 december 2013. Namens eiseres is daar verschenen [A], bijgestaan door gemachtigde, [B] en [C]. Namens verweerder zijn verschenen M.H.J. van Orsouw, mr. J.G.M. van Tilborg en J.P.M. van de Ven-Hoefs.

2 Tussen partijen vaststaande feiten

2.1.

Eiseres is opgericht op 24 februari 2012.

2.2.

De statutaire doelstelling van eiseres luidt:

“Social Enterprises zijn organisaties die een maatschappelijke doelstelling nastreven op een financieel zelfvoorzienende wijze. Zij leveren een belangrijke bijdrage bij het oplossen van maatschappelijke problemen van deze tijd. De stichting stelt zich tot doel hun volume en impact te maximeren door hen te ondersteunen in de breedste zin en daarin een proactieve rol te nemen.”

Eiseres probeert blijkens de statuten haar doel te verwezenlijken door:

“a. het samenbrengen en verenigen van Social Enterprises;

b. het zichtbaar maken en promoten van het concept Social Enterprise;

c. het vergroten van kennis en kunde;

d. het daadwerkelijk ondersteunen van Social Enterprises via coaching en anderszins;

e. het verbeteren van beschikbare managementcapaciteiten en het aantrekken van nieuw talent;

f. het ontwikkelen van stimulerende regelgeving, vergelijkbaar met internationale standaards,

zoals belastingvoordelen, financiële en/of fiscale stimuleringsmaatregelen en speciale wetgeving;

g. het ontsluiten van groeikapitaal (Social Enterprise Capital).”

2.3.

De activiteiten van eiseres zijn voorts weergegeven in de beleidsplannen van eiseres d.d. 12 april 2012 en 8 mei 2012. Eiseres heeft in haar aanvullende motivering op het beroepschrift bij brief van 10 juni 2013 hiervan de volgende samenvatting gegeven:

“- het zijn van een platformorganisatie voor social enterprises in Nederland en andere betrokkenen;

- voorlichting en promotie over het concept;

- ontwikkeling van stimulerende regelgeving, vergelijkbaar met internationale standaards, zoals belastingvoordelen, financiële en/of fiscale stimuleringsmaatregelen en speciale wetgeving;

- het aanjagen van onderzoek, kennisopbouw en het verspreiden van die beschikbare informatie;

- het aanjagen van relevante opleidingen;

- ondersteuning van sociaal ondernemers door middel van bemiddeling tussen de ondersteunende partners en de social enterprises onder meer via het mobiliseren van expertise, coaching, masterclasses, management support, opbouw van netwerken en het organiseren van peer-to-peer-support.”

2.4.

Tot de gedingstukken behoort de Social Enterprise Monitor 2013, zijnde een rapport opgesteld door eiseres in samenwerking met [A BEDRIJF]. In dit rapport zijn de resultaten weergegeven van een enquête onder zestig sociaal ondernemers. Daarin staat – voor zover hier van belang – het volgende vermeld:

-Social enterprises zijn actief in verschillende sectoren. Van alle ondervraagde ondernemers hebben 25% een consumentenproduct. Hieronder vallen ondernemingen in (duurzame) mode, textiel, voeding en specifieke producten zoals fietsen, boeken of relatiegeschenken.

- Ongeveer een vijfde van de ondernemers in deze monitor is actief in zakelijke dienstverlening. Bedrijven in deze sector houden zich onder andere bezig met IT & software testing, facilitaire dienstverlening (schoonmaakbedrijven) of bieden een product aan de zakelijke markt zoals webhosting.

- Het merendeel van de ondervraagde sociaal ondernemers opereert alleen op de Nederlandse markt. Een kwart van de sociale ondernemingen is voornamelijk in het buitenland actief. Dit zijn de ondernemingen met een focus op internationale ontwikkeling.

- Nederland kent nog geen aparte juridische entiteit voor social enterprises. Sociaal ondernemers werken dan ook vanuit verschillende rechtsvormen. Een meerderheid (52%) van de ondervraagde social enterprises opereert als BV. Deze ondernemingen hebben wel een winstoogmerk en kunnen dus ook risicodragend kapitaal aantrekken. Een aantal succesvolle ondernemingen gaat over van stichting naar BV of plaatst een BV naast een stichting, een combinatie die ook vaak voorkomt (18%).

-Bijna driekwart van de respondenten heeft eigen geld geïnvesteerd in zijn/haar social enterprise. Daarnaast ontvangt bijna een derde van de ondernemingen een vorm van subsidie van de overheid. Een vijfde van de social enterprises ontving ook donaties van fondsen.

-Sociaal ondernemers concurreren met andere, vaak goedkopere partijen in de markt.

3 Geschil

Tussen partijen is in geschil of eiseres per 24 februari 2012 dient te worden aangemerkt als anbi. Eiseres beantwoordt deze vraag bevestigend, verweerder ontkennend.

4 Beoordeling van het geschil

5 Proceskosten

6 Beslissing