Rechtbank Noord-Holland, 31-03-2021, ECLI:NL:RBNHO:2021:3176, AWB - 19 _ 980
Rechtbank Noord-Holland, 31-03-2021, ECLI:NL:RBNHO:2021:3176, AWB - 19 _ 980
Gegevens
- Instantie
- Rechtbank Noord-Holland
- Datum uitspraak
- 31 maart 2021
- Datum publicatie
- 24 juni 2021
- Annotator
- ECLI
- ECLI:NL:RBNHO:2021:3176
- Zaaknummer
- AWB - 19 _ 980
Inhoudsindicatie
In geschil is of de diensten van eiseres zijn vrijgesteld op grond van artikel 11 lid 1 sub g, Wet OB 1968. Meer in het bijzonder is in geschil of de waarnemend huisarts een prestatie verricht aan eiseres, die eiseres op haar beurt aan de huisarts of huisartsenpraktijk die opdracht heeft gegeven tot waarneming verricht, dan wel dat eiseres slechts bemiddelt. Daarnaast beroept eiseres zich subsidiair op het vertrouwensbeginsel.
Uitspraak
Zittingsplaats Haarlem
Bestuursrecht
zaaknummer: HAA 19/980
(gemachtigden : mr. drs. C.F.N.M. de Boer en mr. W. Schutte),
en
de inspecteur van de Belastingdienst/Midden- en kleinbedrijf/kantoor Amsterdam, verweerder.
Procesverloop
Verweerder heeft aan eiseres op 17 januari 2018 voor het jaar 2012 een naheffingsaanslag (aanslagnummer [#] ) omzetbelasting opgelegd ten bedrage van
€ 22.446 en een beschikking belastingrente uitgereikt voor een bedrag van € 4.287.
Verweerder heeft bij uitspraak op bezwaar van 22 februari 2019 de aanslag en de beschikking belastingrente gehandhaafd. Verweerder heeft op 17 januari 2019 aan eiseres een motivering van de uitspraak van bezwaar doen toekomen.
Eiseres heeft beroep ingesteld tegen de uitspraak op bezwaar op 15 februari 2019.
Verweerder heeft een verweerschrift ingediend.
Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 17 februari 2021 te Haarlem.
Namens eiseres zijn verschenen [A] en [B] , bijgestaan door de gemachtigden. Verweerder heeft zich laten vertegenwoordigen door [C] en
mr. [D] .
Overwegingen
Feiten
1. Eiseres is op [..] 1991 als coöperatie onder de naam [E] U.A. opgericht. Op 25 januari 2012 is de coöperatie omgezet naar een Stichting en draagt zij de huidige naam (hierna ook wel: [X] ).
2. Eiseres is belangenbehartiger van waarnemend huisartsen en coördineert de praktijkwaarneming. Volgens het handelsregister van de Kamer van Kophandel bestaan haar activiteiten uit het “leveren/faciliteren van waarneemwerkzaamheden en geneeskundige diensten en opdrachten aan waarnemende huisartsen in en om [I] ”. Een huisarts of huisartsenpost die een overname van een dienst wenst kan op de website van eiseres daar een opdracht toe plaatsen. Eiseres zoekt vervolgens een waarnemend huisarts die de dienst kan overnemen. Uit efficiency- overwegingen worden in het onderhavige tijdvak de afspraken met huisartsen die tot stand komen via de website niet schriftelijk vastgelegd. Ook vindt geen schriftelijke vastlegging plaats van de van de overeenkomst tussen eiseres en een waarnemend huisarts. Wanneer de dienstverlening aan huisartsen substantieel van karakter is, zoals bijvoorbeeld de dienstverlening aan een huisartsenpost, wordt de overeengekomen dienstverlening door eiseres veelal wel in een schriftelijke overeenkomst vastgelegd
3. Bij eiseres aangesloten huisartsen hebben een BIG-registratie, zijn in het bezit van wettelijk verplichte documenten en een VAR-verklaring. Zij zijn niet in dienstbetrekking bij eiseres. Zij verrichten hun werkzaamheden zelfstandig en persoonlijk. Eiseres factureert de huisartsen en huisartsenposten waarbij is waargenomen (hierna: de opdrachtgevers) het overeengekomen uurtarief van de waarnemend huisarts vermenigvuldigd met het aantal uren dat die heeft gewerkt. Vervolgens betaalt zij dit onder inhouding van haar opslag uit aan de waarnemend huisarts.
3. De waarnemend huisarts moet zelf een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten en wordt geadviseerd een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te nemen. Hij moet zich ook zelfstandig aansluiten bij een geschilleninstantie en waarnemers kunnen zich aansluiten bij een klachtenfunctionaris of klachtenregeling dan wel aansluiten bij de regeling van de opdrachtgever. Eiseres heeft een eigen klachtencommissie voor niet-medische klachten. Eiseres is niet erkend door het Ministerie als zelfstandig behandelcentrum en evenmin toegelaten onder de Wet Toelating Zorginstellingen. Zij beschikt niet over een keurmerk Zelfstandige Klinieken Nederland.
4. Tot het dossier behoren schriftelijk vastgelegde afspraken tussen de Huisartsenpost [F] en eiseres over de collectieve verkoop van nachtdiensten uit 2012. In het stuk staat, voor zover relevant, het volgende:
- -
-
‘Huisartsenpost [F] verkoopt collectief nachtdiensten aan de [X] . Hiertoe inventariseert de Huisartsenpost [F] onder de huisartsen om welke nachten dit gaat en levert vervolgens dit overzicht aan bij de [X] .
- -
-
(…)
- -
-
De [X] aanvaart een inspanningsverplichting om deze nachtdiensten op te vullen
- -
-
De [X] geeft hierbij de Huisartsenpost [F] voorrang in de planning
- -
-
(…)
- -
-
De [X] zorgt dat wordt voldaan aan de eisen zoals vastgelegd in de kwaliteitsovereenkomst tussen beide partijen, zoals o.a. een accurate registratie en controle van de gegevens van de waarnemers (BIG, ID, VAR-WUO en AED).
- -
-
De kostprijs per uur voor de nachtdienst is 76 euro, dit tarief geldt ook voor de nachtdiensten tijdens de feestdagperioden.
- -
-
De huisartsen die hun diensten hebben verkocht krijgen van de [X] een factuur per maand.
- -
-
Deze overeenkomst wordt aangegaan met ingang van 1 januari 2012 en geldt voor onbepaalde tijd
- -
-
(…)’
5. Eiseres heeft ter zake van de door haar verrichte diensten geen btw in rekening gebracht. Ook heeft zij geen voorbelasting in aftrek gebracht. In een brief van 15 oktober 2015 aan verweerder verzoekt eiseres aan verweerder haar standpunt te bevestigen dat de vrijstelling van artikel 11 lid 1 sub g Wet op de omzetbelasting 1968 (hierna: Wet OB 1968) op haar diensten van toepassing is. Als bijlage bij deze brief zit een overeenkomst met Stichting [G] uit 2014. In deze overeenkomst is, voor zover relevant, het volgende opgenomen:
‘De [X]
Een Stichting die medische diensten faciliteert aan opdrachtgever en daarvoor gebruik maakt van de diensten van een waarnemend huisarts (zzp-er) voor het, ten behoeve van de opdrachtgever verrichten van waarnemingen.
Waarnemer:
Elke BIG geregistreerde huisarts die door de [X] wordt of is ingeschakeld, voor één of meer opdrachtgevers.
Opdrachtgever:
Iedere natuurlijke- of rechtspersoon die met de [X] een overeenkomst is aangegaan voor het verrichten van medische diensten.
Waarneming:
Het verrichten van werkzaamheden van een waarnemend huisarts.
Verklaren te zijn overeengekomen als volgt:
Artikel 1 Voorwerp van de overeenkomst
1, De opdrachtgever draagt hierbij aan de [X] op, welke opdracht de [X] hierbij aanvaardt, om gedurende de in artikel 2 lid 1 weergegeven periode, hierna te noemen de contractperiode, medische diensten te verlenen, bestaande uit het door waarnemend huisarts verrichten van waarnemingen.
2. De waarnemend huisarts oefent zijn werkzaamheden uit volgens het professioneel statuut van zijn beroepsgroep en de richtlijnen die er zijn binnen de [G] .
3. De waarnemend huisarts zal werkzaamheden zelfstandig uitoefenen zonder dat sprake is van een gezagsverhouding tussen de waarnemend huisarts en opdrachtgever, noch tussen de waarnemer en de [X] . De waarnemend huisarts verricht zijn werkzaamheden zelfstandig en kan zijn werkzaamheden naar eigen inzicht indelen. De waarnemend huisarts is wel gehouden aan de protocollen en huisregels zoals die gelden bij de opdrachtgever.
4. Voor de eerste inzet zal de waarnemend huisarts voldoen aan de gestelde acceptatiecriteria van de Stichting [G] ( [G] ). Max. 80 waarnemers worden geaccepteerd. De [X] zorgt er voor dat alle door hen in te zetten waarnemend huisartsen op de hoogte zijn van de acceptatie criteria. Speciaal moet er onder de aandacht gebracht worden dat er tijdens nachtdiensten op de [G] niet geslagen mag worden.
5. Bij de eerste inzet zal [X] zorgdragen voor het in het bezit zijn van een geldige verklaring arbeidsrelatie winst uit onderneming (VAR-WUO) van de waarnemend huisarts, afgegeven door de Belastingdienst waaruit blijkt dat de waarnemend huisarts als een zelfstandige wordt gekwalificeerd.
De [X] is tevens in het bezit van een kopie van het legitimatiebewijs van de waarnemend huisarts, alsmede een bewijs van registratie in het BIG register zorgt ervoor dat alle benodigde documenten (RSG registratie, BIG registratie, VAR verklaring, AED certificaat, UZI zorgverlenerspas, beroepsaansprakelijkheidsverzekering en legitimatiebewijs) periodiek worden gecontroleerd. Deze documenten zijn ter inzage en te downloaden op de [X] website, www. [X] .nl.
(…)