Home

Homo universalis

Homo universalis

Gegevens

Publicatiedatum
26 juni 2024
Auteurs
Dijkstra, C.G., Hout, M.B.A. van, Broek, J.J. van den, Kossen, M.F., Berge, J.W. van den, Dijkstra, C.M., Essers, P.H.J., Gribnau, J.L.M., Pieterse, L.J.A., Beelen, S.T.M., Bresser, H.J., Coebergh, B., Niessen, R.E.C.M., Groeneveld, Th., Peeters, B., Raedt, S. de, Snippe, M., Strien, J. van, Eck, B.M.A. van, Lubbers, A.O., Schonis, H.M.N., Suilen, A.J.H. van, Weijers, M.B., Bollen-Vandenboorn, A.H.H., Burgers, I.J.J., Cipollini, C., Kemmeren, E.C.C.M., Korving, J.J.A.M., Prokisch, R.G., Lange, T. de, Terlouw, A.B., Broe, L. de, Heer, P.C. de, Bouwman, J.N., Hemels, S.J.C., Koolen, J.J.W.M., Nijssen, D.J.R., Ribeiro Marques Fernandes, T., Appelman, M.D., Schenk, E.H.R.W., Heithuis, E.J.W., Ruijschop, M.H.C., Schols, B.M.E.M., Staats, G.M.C.M.
ISBN
9789012409377

Homo universalis

Liber amicorum voor prof. mr. G.T.K. Meussen

H.J. Bresser, J.J. van den Broek,

C.G. Dijkstra, M.B.A. van Hout, M.F. Kossen

(redactie)

SDU, Den Haag, 2024

Voorwoord

Het onvermijdelijke moment dat Gerard Meussen met emeritaat gaat als hoogleraar belastingrecht aan de Radboud Universiteit te Nijmegen is aangebroken, 20 juni 2024 is het zover. Maar liefst 21 jaar bekleedde Gerard er de leerstoel Algemeen Belastingrecht. In het 100-jarige bestaan van de Radboud Universiteit drukte Gerard als geen andere hoogleraar vóór hem zijn stempel op het fiscale onderwijs door er in 2009 een fiscale masteropleiding op te richten. Niet veel later volgde een post-initiële master Fiscaal recht. Nu, bij de gelegenheid van zijn emeritaat, is het voor ons een genoegen om hem hulde te brengen met een vriendenbundel.

Wie met Gerard heeft gewerkt, zal de uitspraak ‘ik zal het wel doen’ zeker herkennen. Gerard levert altijd graag zijn bijdrage aan het werk dat moet worden verzet. Of het nu gaat om het verzorgen van een collegereeks Jaarrekening Fiscaal Verdiept, de voorlichting voor potentiële masterstudenten op zaterdagmiddag, het begeleiden van een studiereis met studenten naar Portugal, of het voorzitterschap van de Nijmeegse facultaire gezamenlijke vergadering van docenten en studenten, Gerard deed het allemaal en pakte alles op wat nodig was om de opleiding goed te laten verlopen. Dit deed hij altijd met veel passie en bevlogenheid.

Vooral de veelzijdigheid van Gerards fiscale expertise is een unicum. Vrijwel alle fiscale vakken van de Nijmeegse masteropleiding heeft hij onderwezen. Van Inleiding Belastingrecht tot International & European Tax Law, en van Inkomsten­belasting tot Vennootschapsbelasting Verdiept. Dat kenmerkt Gerard. In de fiscale wereld die steeds meer versplinterd raakt in specialismen, is Gerard een echte fiscale ‘homo universalis’, een alleskunner, een ‘homo fiscalis’ zou je kunnen zeggen.

Hij neemt deel aan de Expert Group van de Europese Commissie over grensover­schrijdende fiscale belemmeringen van natuurlijke personen, hij leidt de werkgroep autobelastingen van de Vereniging voor Belastingwetenschap, en voor de European Universities Cooperating on Taxes (EUCOTAX) redigeert hij de uitgave over het gelijkheidsbeginsel in het Europese belastingrecht. Op professioneel gebied kan Gerard putten uit een schat aan ervaringen, van inspecteur bij de Belastingdienst, tot vaktechnisch off-counsel bij verschillende advieskantoren, van rechter-plaatsvervanger bij diverse rechtbanken tot lid van de Bezwaarschriftenadviescommissie Kinderopvangtoeslag.

Zijn academische carrière begint hij als universitair docent Belastingrecht in Tilburg. Als hoogleraar Algemeen Belastingrecht aan de Radboud Universiteit richt Gerard met veel doorzettingsvermogen en het nodige geduld de fiscale masteropleiding en post-initiële master Fiscaal recht op. Zijn grote veelzijdigheid komt tot uitdrukking in de proefschriftenonderwerpen van de promovendi waarvan Gerard promotor is geweest, zoals: CFC-wetgeving onder Braziliaans en internationaal belastingrecht, de cumulatie van inkomstenbelasting en successierechten, jaarrekeningregels onder de CCCTB, de belastingplicht van stichtingen, Cost Contribution Agreements, Special Tax Zones, en grensoverschrijdende fusies, splitsingen en omzettingen.

Gedurende Gerards universitaire loopbaan bracht hij een uitgebreid wetenschappelijk oeuvre tot stand, bestaande uit talloze studieboeken, hoofdstukken in boeken, wetenschappelijke publicaties en annotaties bij rechterlijke uitspraken. Gerard was ook lid van de redactie van het Nederlandse Tijdschrift voor Fiscaal Recht en van de fiscale encyclopedie NDFR, onderdelen Vennootschapsbelasting en Inkomstenbelasting.

Gerard heeft in de loop der jaren een uitgebreid nationaal en internationaal netwerk in de fiscale wereld opgebouwd. Hij is actief lid en trouwe deelnemer aan de jaarlijkse congressen van de European Association of Tax Law Professors, waar hij enkele jaren de functie bekleedde van vertegenwoordiger van Nederland in het Academic Committee. Daarnaast is hij actief binnen de Nederlandse Vereniging voor Belastingwetenschap.

Aan de Radboud Universiteit organiseerde Gerard jaarlijks actualiteitencongressen voor met name fiscalisten uit de regio. Daarnaast verzorgde hij talloze cursusdagen bij onder meer advieskantoren en de rechterlijke macht.

Maar liefst vijftig jaar lang werkzaam in de fiscaliteit heeft Gerard zijn talenten in alle opzichten ten volle benut. Alleen bij het Ministerie van Financiën houdt Gerard het na korte tijd voor gezien; daar heerst in die tijd meer bureaucratie en politiek dan Gerard lief is.

Met deze vriendenbundel voor Gerard willen we hem bedanken voor zijn grote collegialiteit, hartelijkheid, empathie, openheid, inspiratie, tomeloze inzet, en zijn eindeloze bereidheid om telkens dat stapje extra te zetten. De bijdragen in deze bundel zijn allereerst een reflectie van de veelzijdige kennis van Gerard. Daarnaast vormen de bijdragen een dialogerende reactie op standpunten die Gerard in zijn publicaties heeft ingenomen omdat er volgens hem in de fiscale literatuur te weinig met elkaar in debat wordt gegaan. Deze bundel biedt hiertoe de gelegenheid; in debat met
Gerard en uiteraard met de vele andere fiscaal wetenschappers.

Hoewel Gerard als hoogleraar met emeritaat gaat, zal hij niet op zijn lauweren gaan rusten. Hij blijft actief als lid van de Bezwaarschriftenadviescommissie Kinderopvangtoeslag en als redactielid van de fiscale encyclopedie NDFR.

En, natuurlijk kijken we vol verwachting uit naar zijn volgende publicaties als fiscaal auteur. We wensen hem veel geluk en alle goeds in deze nieuwe levensfase.

Nijmegen, juni 2024

Harrie Bresser

Harm van den Broek

Chris Dijkstra

Diana van Hout

Fleur Kossen

Inhoudsopgave

Deel 1 Belastingrecht en geschiedenis

Nogmaals: de eerste fiscale bezettingsbesluiten

Mr. J.W. van den Berge

‘Truth springs from argument amongst friends’ - David Hume over alles en belastingheffing

Mr. drs. C.M. Dijkstra

George Russel, een bijzondere buitengewoon hoogleraar belastingrecht

Prof. dr. P.H.J. Essers

Rechtvaardige belastingwetgeving: Thomas van Aquino als bron van inspiratie

Prof. mr. dr. J.L.M. Gribnau

Op het scherp van de snede: L.J.M. Nouwen (1903-1997)

Mr. L.J.A. Pieterse

Deel 2 Beginselen van belastingheffing

De plaats van de indirecte belastingen in de fiscale opleidingen

Mr. dr. S.T.M. Beelen

Over (en) uit

Dr. H.J. Bresser

Invloeden van buitenaf op de fiscaliteit

Mr. dr. B.F.M. Coebergh & mr. M.F. Kossen

Hard en onevenredig: bedoeld of onbedoeld?

Mr. Th. Groeneveld & prof. dr. mr. R.E.C.M. Niessen

Op zoek naar de rol van de mens in het digitaliserend belastingheffingsmodel

Prof. dr. S. De Raedt & prof. dr. B. Peeters

De fiscale route naar de Ontvanger der Belastingen. Een verkenning naar de veranderende verantwoordelijkheden in het proces van belastingheffing

Prof. dr. M. Snippe RA

Ik beveel je te gapen

Dr. J. van Strien

Deel 3 Formeel belastingrecht

Waarom (er)kennen we in Nederland de Phobie Administrative niet?

Mr. dr. B.M.A. van Eck

Het gezonde-verstandbeginsel

Prof. mr. dr. M.B.A. van Hout

Is een beroep op een ‘redelijke wetstoepassing’ uit den boze?

Prof. mr. dr. A.O. Lubbers

Wonen en verblijven

Prof. mr. H.M.N. Schonis

Belastingrechtspraak in Suriname

Prof. dr. A.J.H. van Suilen

Fiscale grensverkenning en -verlegging door de inspecteur

Mr. M.B. Weijers

Deel 4 Europees Belastingrecht

Grensoverschrijdende coördinatiepunten voor Europese grensregio’s: nieuwe stap tot vermindering van grensoverschrijdende – fiscale – obstakels

Prof. dr. A.H.H. Bollen-Vandenboorn

Exitheffingenproblematiek: simpel op te lossen in EU-richtlijn

Prof. mr. dr. J.J. van den Broek

Observaties over de toename van multi-level fiscale regulering

Prof. dr. I.J.J. Burgers

The Dutch 30% Ruling for Extraterritorial Costs: An EU Law Perspective

Dr. C. Cipollini

Migrerende werknemers kunnen met hun pensioenrechten onder de arm heel Europa in

Prof. mr. E.C.C.M. Kemmeren

Schumacker: back to basics, maar klaar voor de toekomst…?

Mr. dr. J.J.A.M. Korving

Subject-to-Tax-Klausel im DBA D-NL 2012 und die niederländische 30%-Regelung

Prof. (em.) dr. R.G. Prokisch

De 30%-regeling: sociale ongelijkheid in het belastingrecht?

Prof. mr. A.B. Terlouw & prof. mr. T. de Lange

Deel 5 Internationaal belastingrecht

Het vermijdingsartikel in de Belgisch-Nederlandse dubbelbelastingverdragen vanuit Belgisch perspectief

Prof. L. De Broe met medewerking van S. Seré

Artikel 38, lid 2, AWR: er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan?

Mr. dr. P.C. de Heer

Enkele Belgische reflecties rond de sluiting van een nieuw Nederlands-Belgisch dubbelbelastingverdrag

Prof. dr. B. Peeters

Deel 6 Vennootschapsbelasting

Enkele gedachten rond renteaftrekbeperkingen in een eenvoudiger Vpb voor het mkb

Prof. dr. J.N. Bouwman

‘Goededoelenterreur’, onttrekkingen en BEFIT. Een kleine fiscale caleidoscoop voor Gerard Meussen

Prof. dr. S.J.C. Hemels

Fiscaal terugwerkende kracht bij reorganisaties: enige observaties

Mr. drs. J.J.W.M. Koolen

De vennootschapsbelastinggevolgen van een juridische splitsing in het kader van een ophanden zijnde verkoop van bedrijfsactiviteiten

Mr. dr. D.J.R. Nijssen

Brazil’s CFC legislation: times for changes

T. Ribeiro Marques Fernandes Ph.D

Deel 7 Inkomstenbelasting

De MKB-winstvrijstelling: doelmatigheid na differentiatie box 2-tarief

Mr. drs. M.D. Appelman & mr. E.H.R.W. Schenk

Cumulatie van heffing bij de schenking van aanmerkelijkbelangaandelen?

Mr. dr. C.G. Dijkstra

Naar een nieuwe inkomstenbelasting

Prof. dr. mr. E.J.W. Heithuis

Valse zwanenzang van een lelijk eendje

Mr. M.H.C. Ruijschop

Een potpourri van fiscaal levensgenot

Prof. mr. dr. B.M.E.M. Schols

Kan de lijfrentewetgeving niet wat eenvoudiger?

Mr. dr. G.M.C.M. Staats

Nogmaals: de eerste fiscale bezettingsbesluiten

Mr. J.W. van den Berge

1 Inleiding

Op 26 juli 1940, nog geen drie maanden na de Duitse inval, verscheen het eerste fiscale bezettingsbesluit: het Besluit op de Winstbelasting 1940. Op 5 december 1940 volgde het Besluit op de Loonbelasting 1940, op 17 december het Besluit op de Omzetbelasting 1940 en op 29 mei 1941 het Besluit op de Inkomstenbelasting 1941.

Hoe kreeg men dat zo snel voor elkaar? Essers heeft dat in 2012 beschreven.1 In 2013 behandelde Vording in een opstel in de Rijkers-bundel de voorgeschiedenis van deze bezettingsmaatregelen. Daarin wierp Vording een nieuw licht op de rol daarin van de latere secretaris-generaal Postma.2 Dat was reden om in deze vriendenbundel aan de invoering van die bezettingsbesluiten nog eens aandacht te besteden.

2 De jaren dertig

3 De secretarissen-generaal

4 Het Besluit op de Winstbelasting 1940

5 Overleg in oktober

6 Het Besluit op de Loonbelasting 1940

7 Het Besluit op de Omzetbelasting 1940

8 Het Besluit op de Inkomstenbelasting 1941

9 Het Besluit op de Vennootschapsbelasting 1942

10 Slotsom en terugblik

11 De BAC

‘Truth springs from argument amongst friends’ - David Hume over alles en belastingheffing

1 Inleiding

2 Hume: Apollo of orakel van het Noorden?

3 De empirist Hume: epistemologie

4 De optimist Hume: moraalpsychologie

4.1 Mensbeeld

4.2 Ethiek

5 De conventionalist Hume: sociale filosofie

5.1 De natuurtoestand

5.2 Behoefte, zorg en schaarste

5.3 De complexe samenleving

6 De liberaal Hume: belastingrecht

7 Conclusies voor allen, aanbevelingen voor Gerard

George Russel, een bijzondere buitengewoon hoogleraar belastingrecht

1 Inleiding

2 Levensloop

3 Het fiscale regime tijdens de Duitse bezetting en de aan de oorlog gerelateerde fiscale regelgeving na de bevrijding

3.1 Nederlands Belastingregime tijdens de Tweede Wereldoorlog

3.2 Aan de oorlog gerelateerde fiscale regelgeving na de bevrijding

3.2.1 Geldzuivering, Vermogensaanwasbelasting en Vermogensheffing Ineens
3.2.2 Extra opsporingsbevoegdheden

4 Russel als advocaat en belastingadviseur

5 Russel als hoogleraar belastingrecht

6 Russel als politicus

7 Slotbeschouwing

Rechtvaardige belastingwetgeving: Thomas van Aquino als bron van inspiratie

1 Inleiding

2 Middeleeuwen

2.1 Zover weg, toch dichtbij?

3 Thomas van Aquino: leven en werk

4 Staat en recht

4.1 Samenleving, staat en regering

4.2 Natuurrecht en maatschappelijke orde

5 Natuurrecht: hiërarchie ook in wetten

5.1 Vier soorten wetten

5.2 De natuurlijke, morele wet

5.3 De menselijke wet

6 Belastingen

6.1 Belastingheffing via algemene wetten

6.2 Belastingen ter bewaking van de gerechtigheid

6.3 Onrechtmatige belastingen

7 Afronding

Op het scherp van de snede: L.J.M. Nouwen (1903-1997)

De plaats van de indirecte belastingen in de fiscale opleidingen

1 Inleiding

2 Het onderwijs in de indirecte belastingen

2.1 Hoe het was

2.2 De toenemende vraag naar goed opgeleide fiscalisten

2.3 Het Accent Indirecte Belastingen

2.4 Follow the Money over het Accent Indirecte belastingen

3 De onafhankelijkheid van hoogleraren belastingrecht

4 Afsluiting

Over (en) uit

1 Loon uit dienstbetrekking

2 Resultaat uit overige werkzaamheden

3 Inkomsten uit vermogen

4 Inkomsten uit aanmerkelijk belang

5 Winst uit onderneming

6 Tot slot

Invloeden van buitenaf op de fiscaliteit

1 Voorwoord

2 Inleiding

3 De rol van niet democratische gelegitimeerde regels bij de invulling van open normen

3.1 Goed koopmansgebruik en de samenhang met de bedrijfseconomie en de jaarrekeningstandaarden

3.2 Waarderingen

3.3 OESO-commentaar

4 De invloed van ethiek op het belastingrecht

5 Een behoorlijke procesorde

6 Slot

Hard en onevenredig: bedoeld of onbedoeld?

1 Inleiding

2 Theoretische oplossingsvarianten

3 Toepasbaarheid

4 Bestuursrechtelijke regelingen voor hardheid

5 Criteria voor hardheid

6 Een tweetal adviezen van de Bezwaarschriftenadviescommissie kindertoeslagen (BAC) over hardheid

6.1 Eerste voorbeeld

6.2 Tweede voorbeeld

6.3 Beschouwing

7 Slotsom

Op zoek naar de rol van de mens in het digitaliserend belastingheffingsmodel

1 Inleiding

2 De rol van de mens in het traditionele belastingheffingsmodel

3 Impact van het uitschakelen van de mens in het huidige digitale belastingheffingsmodel en een tax administration 3.0 model

4 Is er een recht op een menselijke tussenkomst in het belastingheffingsmodel?

5 Welke rol moet de mens in een meer gedigitaliseerd belastingheffingsmodel krijgen?

6 Conclusie

De fiscale route naar de Ontvanger der Belastingen

1 Inleiding

2 Historisch perspectief van belastingen als collectieve verantwoordelijkheid

2.1 De oorsprong van het heffen en innen van belastingen

3 Organisatorische en functionele ontwikkeling van de belastingadministratie

3.1 Van belastingadministratie naar Belastingdienst

3.2 Een veranderde rol van de Belastingdienst

3.3 De evolutie van de Inspecteur in het beslechten van geschillen

3.4 De betrokkenheid van de belastingadviseur

3.5 De inspecteur als uitvoerder in het proces van belastingheffing

3.6 Een verschuiving naar het houden van toezicht vanuit wantrouwen

3.7 Een terugkerend evenwicht naar de uitvoerende taak van vaststellen van de aanslag

3.8 De inspecteur als toezichthouder op de uitvoering van het proces van belastingheffing

3.9 De inspecteur in zijn veranderende rol

4 Veranderende positionering van de Belastingdienst

4.1 Een verkenning naar de Nederlandse situatie

5 Conclusie en aanbevelingen

6 Een persoonlijk nawoord aan Gerard

Ik beveel je te gapen

1 De koning en de prins

2 Voorbeelden van bevelen om te gapen

2.1 Reparatie dubbele zakelijkheidstoets

2.2 Samenwerkende groep expliciet vastleggen

2.3 Fiscaalrechtelijke parallelliteit

2.4 Uitstel van betaling van belasting

2.5 Reparatie lucratiefbelangregeling

3 De rechtsvormende rol van de Hoge Raad

3.1 De kerntaken van de Hoge Raad

3.2 Het aankoopkostenarrest en de onnavolgbare reactie van de wetgever

3.3 Het Kerstarrest

4 Trias politica in het Nederlandse fiscale recht

4.1 Hobbes versus Montesquieu

4.2 De Staten-Generaal als ‘uw broeders hoeder’?

5 Hoe nu verder?

5.1 In de fiscale literatuur wordt te weinig met elkaar in debat gegaan

5.2 Constitutioneel hof

5.3 Versterk de Staten-Generaal

5.4 Het Ministerie van Financiën moet verantwoordelijkheid nemen, fatsoenlijke wetgeving afleveren en stoppen met de ‘ik-beveel-u-te-gapen’-doctrine

5.5 Gerard en functie elders

6 Afsluitend, toch maar wel een constitutioneel hof?

7 Gerard bedankt!

Waarom (er)kennen we in Nederland de Phobie Administrative niet?

1 De oorsprong van de Phobie Administrative

2 Wat is de Phobie Administrative?

3 Wat is ertegen te doen?

4 Wat doet de Franse overheid?

5 De Nederlandse overheid

6 Vreemde eend

7 De juridische werkelijkheid

8 Conclusie

Het gezonde-verstandbeginsel

1 Inleiding

2 Conflictgedrag jegens de overheid

3 De calculerende burger

3.1 Misbruik van procesrecht

3.2 Bepaald verdienmodel en specifieke kosten

4 De on(aan)gepaste burger

5 De verwarde burger

6 Frivolous and vexatious litigation

Is een beroep op een ‘redelijke wetstoepassing’ uit den boze?

1 Inleiding

2 Berusten alle uitspraken van de Hoge Raad op een redelijke wetstoepassing?

3 Het beroep op een ‘redelijke wetstoepassing’

3.1 Inleiding

3.2 Het beroep op een redelijke wetstoepassing bij rechtsvinding

3.3 Het beroep op een redelijke wetstoepassing bij rechtsvorming

4 Conclusie

Wonen en verblijven

1 Wonen is niet hetzelfde als verblijven

2 Het centrum van iemands levensbelangen

3 De fiscale woonplaats van immigranten

4 Het centrum van levensbelangen van een emeritus hoogleraar

Belastingrechtspraak in Suriname

1 Inleiding

2 Concordantie

3 Harmonisatie van formele bepalingen

4 Belastingprocesrecht

5 Kenmerken belastingprocesrecht

5.1 Grote toegankelijkheid

5.2 Actieve houding belastingrechter

5.3 Vrije bewijsleer

5.4 Openbaar

5.5 Geringe regeldichtheid

5.6 Gesloten stelsel van rechtsbescherming

6 Beroepsprocedure bij belastingrechter

6.1 Beroepschrift

6.1.1 Beroep niet tijdig beslissen
6.1.2 Vereisten beroepschrift
6.1.3 Betaling griffierecht

6.2 Verweerschrift

6.3 Repliek en dupliek; nadere stukken

6.4 Onderzoek

6.5 Zitting

6.5.1 Uitnodiging
6.5.2 Uitstel
6.5.3 Openbaar
6.5.4 Sluiting

6.6 Uitspraak

6.6.1 Dictum
6.6.2 Vergoeding griffierecht
6.6.3 Vergoeding proceskosten
6.6.4 Bekendmaking uitspraak
6.6.5 Rectificatie van uitspraak
6.6.6 Herziening van uitspraak

6.7 Hoger beroep

6.7.1 Betaling griffierecht
6.7.2 Herkansingsfunctie
6.7.3 Verweer
6.7.4 Incidenteel hoger beroep
6.7.5 Dictum
6.7.6 Vergoeding griffierecht en proceskosten

6.8 Inwerkingtreding Wet Rechtspraak Belastingzaken

7 Slotsom

Fiscale grensverkenning en -verlegging door de inspecteur

1 Inleiding

2 Fiscale grensverkenning en -verlegging door de inspecteur

3 Ongewenste neveneffecten van fiscale grensverkenning en ‑verlegging

3.1 (Rechts)onzekerheid

3.2 (Proces)kosten

4 Een mogelijke oplossingsrichting

5 Afsluiting

Grensoverschrijdende coördinatiepunten voor Europese grensregio’s: nieuwe stap tot vermindering van grensoverschrijdende – fiscale – obstakels

1 Inleiding

2 De route van de EC met betrekking tot de interne markt in een notendop

3 Aandacht van de Europese Commissie voor fiscaliteit

3.1 Expertgroep Grensoverschrijdende fiscale belemmering van natuurlijke personen

4 Grensoverschrijdend coördinatiepunt de oplossing voor grensoverschrijdende – fiscale – vraagstukken?

4.1 ‘One-stop-shops’ voor de grensregio’s: flexibel instrument voor lidstaten

5 Tot slot

Exitheffingenproblematiek: simpel op te lossen in EU-richtlijn

1 Inleiding

2 Exitheffingen voor aanmerkelijkbelanghouders en vennootschappen

2.1 Exitheffingen bij aanmerkelijkbelanghouders

2.2 Zetelverplaatsing van vennootschappen

2.3 Een korte bespreking van de verschillen

3 Commissie tegen Portugal

4 Jacob en Lassus

5 Martin Wächtler

5.1 De uitspraak van het HvJ

5.2 Analyse van het arrest Wächtler

5.2.1 Inleiding
5.2.2 Betaling in termijnen
5.2.3 Betalingsuitstel is duurder

5.3 Verhelderend eindoordeel Bundesfinanzhof over Wächtler

5.3.1 Duur betalingsuitstel en zekerheden
5.3.2 Invorderingsrente

6 Conclusie en nabeschouwing

Observaties over de toename van multi-level fiscale regulering

1 Inleiding

2 Verdere harmonisering van antimisbruikregels

2.1 ATAD 2

2.2 Implementatie ATAD 1 en 2 in de Nederlandse regelgeving

2.3 Invoering van conditionele bronbelastingen in Nederland per 2021 en 2024

2.4 EU-Richtlijn 2022/2523 en de Wet minimumbelasting

3 Rulings

3.1 Aanpassing Nederlandse rulingbeleid naar aanleiding van EU- en OECD-governance initiatieven

3.2 Staatssteunzaken

4 Gegevensuitwisseling

5 Toekomst: meer multi-level governance?

The Dutch 30% Ruling for Extraterritorial Costs: An EU Law Perspective

1 Introduction

2 The 30% ruling in the Dutch tax system

3 Horizontal discrimination

3.1 Gerard Meussen’s view on the pending Sopora Case

3.2 The ECJ judgement in the Sopora case and the position of the Dutch Supreme Court

3.3 A re-assessment under the rule of reason

4 Selectivity under State aid rules

5 The principle of tax equity

6 Conclusions

Migrerende werknemers kunnen met hun pensioenrechten onder de arm heel Europa in

1 Inleiding

2 Toetsingskaders

2.1 Op weg naar een interne markt

2.2 Internationale belastingneutraliteit

2.3 Importneutraliteit van kapitaal en arbeid

2.4 Belastingheffing op basis van het oorsprongsbeginsel

2.4.1 Direct profijtbeginsel en draagkrachtbeginsel
2.4.2 Oorsprong van het inkomen
2.4.3 Belastingheffing op basis van de oorsprong van pensioenuitkeringen
2.4.3.1 Premiecomponent van pensioenuitkeringen
2.4.3.2 Aangroeicomponent van pensioenuitkeringen

2.5 Tussenconclusie

3 Nederlands afkoopverbod bij overdracht van pensioenkapitaal door migrerende werknemers

4 HvJ EU: Nederlands afkoopverbod van pensioenrechten bij overdracht van pensioenkapitaal door migrerende werknemers is in strijd met het vrije verkeer van werknemers

4.1 Beperking van het vrije verkeer van werknemers

4.2 Geen objectieve rechtvaardigingsgrond voor de beperking

4.3 Eindoordeel

5 Evaluatie

5.1 Geen nadeel

5.2 Hinderpaal of belemmering/discriminatie?

5.3 Als de Nederlandse regels een belemmering of discriminatie vormen, is er dan een objectieve rechtvaardiging?

5.3.1 Zijn er dwingende redenen van algemeen belang?
5.3.2 Is de Nederlandse regeling geschikt om de doelstellingen te bereiken?
5.3.3 Is de Nederlandse regeling evenredig?

5.4 Toetsing aan het bevorderen van de werking van de interne markt

6 Conclusies

Schumacker: back to basics, maar klaar voor de toekomst…?

1 Inleiding

2 Schumacker

3 Keuzeregeling en kwalificerende buitenlandse belastingplicht

4 Europese jurisprudentie en impact op Nederlandse wetgeving

4.1 Introductie

4.2 Grootste deel van het belastbaar inkomen in de werkstaat

4.3 Geen inkomsten van betekenis in de woonstaat

4.4 Ontoereikend om persoonlijke situatie in aanmerking te nemen

4.5 Inkomensverklaring

4.6 Partner van de kwalificerende buitenlands belastingplichtige

5 Conclusie

Subject-to-Tax-Klausel im DBA D-NL 2012 und die niederländische 30%-Regelung

1 Die niederländische 30%-Regelung

2 Abkommensrechtliche Verteilung des Besteuerungsrechts

3 Die Subject-To-Tax-Klausel im DBA Niederlande - Deutschland

4 Das Urteil des EuGH in der Rs. Sopora

5 Die abweichenden Gründe des FG Düsseldorf

6 Die europäische Dimension

7 Restriktive Auslegung der abkommensrechtlichen Subject-To-Tax-Klausel (teleologische Reduktion)?

8 Der Grundsatz der Entscheidungsharmonie und das Kooperationsgebot innerhalb der EU

9 Schlussfolgerungen

De 30%-regeling: sociale ongelijkheid in het belastingrecht?

1 Inleiding

2 De 30%- regeling

3 Gelijke behandeling

3.1 Soevereiniteit versus gelijkheidsbeginsel

3.2 Is er sprake van gelijke gevallen?

3.3 Discriminatie op grond van sociaal-economische status?

3.4 Indirect onderscheid?

3.5 Is er een objectieve rechtvaardiging?

4 Gerard Meussen en de gebrekkige werking van het gelijkheidsbeginsel

Het vermijdingsartikel in de Belgisch-Nederlandse dubbelbelastingverdragen vanuit Belgisch perspectief

1 Het vermijdingsartikel in het verdrag van 19 oktober 1970

2 Het vermijdingsartikel in het verdrag van 5 juni 2001

2.1 Wat wordt bedoeld met inkomsten- en vermogensbestanddelen ‘die in Nederland zijn belast’?

2.2 Het arrest van het Hof van Cassatie van 25 januari 2018

2.3 Het arrest van het Hof van Cassatie van 26 oktober 2023

3 Het vermijdingsartikel in het verdrag van 21 juni 2023

4 Conclusie

Art. 38 lid 2 AWR: er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan?

1 Inleiding

2 Wat doet art. 38 lid 2 AWR?

3 Voorwaarden voor toepassing van art. 38 lid 2 AWR

4 Achtergrond en ontstaansgeschiedenis van art. 38 lid 2 AWR

4.1 Art. 38 lid 1 AWR en het eenzijdig terugtreden

4.2 Art. 38 lid 2 AWR en onderworpenheid

5 Afweging

Enkele Belgische reflecties rond de sluiting van een nieuw Nederlands-Belgisch dubbelbelastingverdrag

1 Een lange weg naar bekrachtiging

1.1 Langlopende onderhandelingen: business as usual

1.2 Weinig transparantie over de Belgische verdragspolitiek

1.3 Andere voorbeelden ter inspiratie?

2 Van goedkeuring naar inwerkingtreding

2.1 Een lange doorlooptijd

2.2 Dubbelbelastingverdragen zijn gemengde verdragen

3 Nederland–België: 2–0

Enkele gedachten rond renteaftrekbeperkingen in een eenvoudiger VPB voor het MKB

1 De renteaftrekbeperkingen van de Wet Vpb 1969

1.1 Inleiding

1.2 De renteaftrekbeperkingen stuk voor stuk

1.2.1 Art. 8c, Wet Vpb 1969
1.2.2 Art. 10 lid 1, onderdeel j, Wet Vpb 1969
1.2.3 Art. 10a, Wet Vpb 1969
1.2.4 Art. 10b, Wet Vpb 1969
1.2.5 Afdeling 2.2A, Wet Vpb 1969
1.2.6 Art. 15b en afdeling 2.9B, Wet Vpb 1969

1.3 Conclusie naar aanleiding van het overzicht van de renteaftrekbeperkingen

2 Een MKB-VPB

2.1 Inleiding

2.2 De subjectieve belastingplicht voor de MKB-VPB

2.3 De objectieve belastingplicht voor de MKB-VPB

2.3.1 Inleiding
2.3.2 De renteaftrekbeperkingen
2.3.3 Andere aspecten van de objectieve belastingplicht

2.4 Het tarief van de MKB-VPB

3 Afsluiting

‘Goededoelenterreur’, onttrekkingen en BEFIT

1 Inleiding

2 Directe aanleiding: goededoelenterreur

3 Afschaffing giftenaftrek in de vennootschapsbelasting

4 Gevolgen voor BEFIT?

5 Tot slot

Fiscaal terugwerkende kracht bij reorganisaties: enige observaties

1 Inleiding

2 Inleidende beschouwing en overzicht te bespreken onderwerpen

3 Duiding terugwerkende kracht

3.1 Nadere duiding terugwerkende kracht voor-voorperiode, voorperiode

3.1.1 De voor-voorperiode
3.1.2 De voorperiode

4 De aanvang van de voorperiode en terugwerkende kracht bij de rechtshandelingen juridische fusie, juridische afsplitsing en zuivere splitsing

4.1 Gelijklopend financieel en fiscaal overgangstijdstip

4.2 Overgangstijdstip aanvang boekjaar

4.3 Overgangstijdstip per de datum dat de splitsing van kracht wordt

4.4 Overgangstijdstip per 1 juli

4.5 Overgangstijdstip per de datum van het nemen van het splitsingsbesluit

4.6 Tussenconclusie

5 Redactionele onvolkomenheden in de besluiten bedrijfsfusie en afsplitsing

5.1 Verkeerde verwijzing naar het arrest van de Hoge Raad van 4 november 1953

5.2 Verkeerde opsomming

6 Afsluitende gedachtes

De vennootschapsbelastinggevolgen van een juridische splitsing in het kader van een ophanden zijnde verkoop van bedrijfsactiviteiten

1 Inleiding

2 De splitsingsfaciliteit in de vennootschapsbelasting

2.1 De EU-Fusierichtijn en art. 14a Wet Vpb 1969

2.2 Verdere invulling van het misbruikvoorbehoud in de jurisprudentie

2.2.1 Europese en nationale rechtspraak
2.2.2 Wanneer zakelijke overwegingen in het geheel ontbreken (legitieme fiscale doelen en de kwalificatie van aandeelhoudersmotieven)
2.2.3 Zowel het einddoel als de keuze voor een juridische vormgeving van de splitsing moet worden getoetst
2.2.4 Er kunnen wel degelijk legitieme motieven bestaan voor splitsing in aanloop naar een verkoop van bedrijfsactiviteiten

3 Bewijslastverdeling bij toepassing (of niet toepassing) van de splitsingsfaciliteit

3.1 Gestapelde bewijsvermoedens

3.2 Het Europeesrechtelijke verbod op (te) algemene bewijsvermoedens

3.3 Strekking van het tweede bewijsvermoeden en het doeltreffendheidsbeginsel

4 Conclusie

Brazil’s CFC legislation: times for changes

1 Introduction

2 The definition of CFC legislation

3 Taxation of profits earned abroad through controlled companies

3.1 Inclusion of profits earned by the controlled company

3.2 Consolidation regime

3.3 Presumed credits

3.4 Accounting and individualized taxation of indirect subsidiaries

3.5 Additional suggestions to improve Brazilian legislation on taxation of profits earned by foreign-controlled companies

4 Conclusion

De MKB-winstvrijstelling: doelmatigheid na differentiatie box 2-tarief

1 Inleiding

2 Juridisch kader

2.1 Achtergrond en ontwikkeling MKB-winstvrijstelling

2.1.1 Introductie van de MKB-winstvrijstelling: 2007-2008
2.1.2 Verhoging MKB-winstvrijstelling: 2009
2.1.3 Verdere verhoging MKB-winstvrijstelling: 2010-2012
2.1.4 Laatste verhoging MKB-winstvrijstelling: 2013-2019
2.1.5 Verlaagd aftrektarief MKB-winstvrijstelling: 2020-2023
2.1.6 Verlaging MKB-winstvrijstelling: 2024

2.2 De doelstellingen van de MKB-winstvrijstelling: 2007-2024

2.3 Achtergrond en ontwikkeling tariefdifferentiatie box 2

3 Analyse

3.1 Verantwoording analyses

3.2 Analyse MKB-winstvrijstelling: 2006-2007

3.2.1 Resultaten MKB-winstvrijstelling: 2006-2007
3.2.2 Discussie MKB-winstvrijstelling: 2006-2007

3.3 Analyse MKB-winstvrijstelling: 2023-2024

3.3.1 Resultaten MKB-winstvrijstelling: 2023-2024
3.3.2 Discussie MKB-winstvrijstelling 2023-2024

4 Aanbevelingen

4.1 Een aan globaal evenwicht bijdragende MKB-winstvrijstelling

4.1.1 Een dynamische MKB-winstvrijstelling met één tarief
4.1.2 Een dynamische MKB-winstvrijstelling met tariefschijven

4.2 Een MKB-winstvrijstelling met een nieuw doel

5 Conclusie

Cumulatie van heffing bij de schenking van aanmerkelijkbelangaandelen?

1 Inleiding

2 Schenking van aanmerkelijkbelangaandelen en de gevolgen voor de heffing van inkomstenbelasting

3 De niet-gefacilieerde schenking van aanmerkelijkbelangaandelen

4 Ten slotte: de financiële gevolgen

Naar een nieuwe inkomstenbelasting

1 Inleiding

2 Huidige inkomstenbelasting

3 Naar een nieuwe inkomstenbelasting

3.1 Nieuwe box 3 vanaf 2027

3.2 Geen boxenstructuur

3.3 Geen afwijkende tarieven

4 Naar een nieuwe inkomstenbelasting; integrale vermogenswinstbelasting

4.1 Aandelenbeleggingen onder zelfde regime

4.2 Afzonderlijk regime inkomen uit onroerende zaken

4.3 Eigen woning en tweede (vakantie)woning

4.4 Inkomen uit overige beleggingen

5 Naar een nieuwe inkomstenbelasting; object van heffing

5.1 Geen aftrek van afwaarderingsverliezen

5.2 Zakelijkheidsbeginsel onontkoombaar

5.3 Beperking renteaftrek

6 Naar een nieuwe inkomstenbelasting; resterende kwesties

6.1 Belastingheffing van samenleefrelaties

6.2 Persoonsgebonden aftrekposten

6.3 Heffingskortingen

7 Afsluiting

Valse zwanenzang van een lelijk eendje

1 Er was eens…

2 Robuuste heffing

3 Van lelijk eendje tot stervende zwaan

3.1 Het lelijke eendje

3.2 De stervende zwaan

4 Valse zwanenzang

4.1 Terbeschikkingstelling bij gemeenschap van goederen

4.2 Toch geen ‘kruiselingse terbeschikkingstelling’?

4.3 Een nieuw besluit met de nodige vraagtekens

5 Treurig

6 Gerard

Een potpourri van fiscaal levensgenot

1 Emeritaat en fiscale fictie, art. 10 SW

2 Zelfs in het huwelijksvermogensrecht kan art. 10 SW spelen

3 Opa en de ontbrekende rechtshandeling

3.1 Inleiding

3.2 De geparafraseerde casus en de rechtsvraag

3.3 De parlementaire geschiedenis

3.4 Uitleg in de overgang

3.5 Een onschuldige boedelbeschrijving

3.6 Wat als… het turbotestament een legaat was geweest?

4 Een ‘beetje genot is ook genot’

5 Ventileren of hyperventileren?

6 Ofwel… aan alles komt een einde, ook aan een prachtige academische loopbaan

Kan de lijfrentewetgeving niet wat eenvoudiger?

1 Inleiding

2 Het arbeidsvormneutraal pensioenkader

3 Vereenvoudigingen in het lijfrentesysteem

3.1 Ingangsdatum oudedagslijfrente

3.2 Verlaging oudedagslijfrente na overlijden partner

3.3 Leeftijd voor ‘wezenlijfrente’

3.4 Uitkering bancaire lijfrente bij overlijden partner

3.5 Looptijd bancaire nabestaandenlijfrente

3.6 Einde overgangsrecht pre-BHW lijfrenten

3.7 Overdracht stakingslijfrenten

4 Fiscale verzamelwet 2025

5 Conclusie

6 Tot slot