Belasting huiseigenaren in Amsterdam fors omhoog

Belasting huiseigenaren in Amsterdam fors omhoog

Gegevens

Nummer
2024/1543
Publicatiedatum
20 september 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Heffing lokale overheden

Om dreigende tekorten te voorkomen en Haagse maatregelen te compenseren, verhoogt Amsterdam de lokale belasting voor huiseigenaren met een kwart. Het extra geld wordt onder meer ingezet voor jeugdzorg.

In de lokale politiek wordt verdeeld gereageerd op deze plannen. Volgens de coalitiepartijen is de verhoging noodzakelijk, maar bij de oppositie stuit het het plan op kritiek. De afvalstoffenheffing blijft de komende twee jaar wel gelijk. De gemeente erkent namelijk dat dat bedrag nu al relatief hoog is vergeleken met andere gemeenten. De ozb-verhoging komt neer op 27 procent, meldt NH.

‘Huizenbezitter gebruikt als pinautomaat’

De oppositiepartijen reageren verbijsterd op de plannen. Zo spreekt de VVD van een “ongekend forse verhoging”. De huizenbezitter wordt volgens de grootste oppositiepartij gebruikt als pinautomaat.

Absolute prioriteit

Maar volgens coalitiepartij PvdA is het verhogen van de ozb onvermijdelijk. Verantwoordelijk wethouder Hester van Buren, ook van de PvdA,: “We verhogen de ozb ook omdat we de jeugdzorg niet in de kou willen laten staan en omdat we de afvalstoffenheffing niet willen laten stijgen”, zegt ze bij AT5.

Volgens haar is het aanpakken van afval op straat “een absolute prioriteit”. Er wordt € 13 miljoen extra vrijgemaakt en de eerder genomen maatregelen om de stad schoon te houden worden verlengd. Per jaar gaat er € 24 miljoen extra naar jeugdzorg en is er € 13 miljoen voor bepaalde trajecten naast de reguliere jeugdzorg.

NOS, 19 september 2024