Internetconsultatie wijziging Tijdelijke regeling signaal betalingsachterstanden vanwege experiment

Internetconsultatie wijziging Tijdelijke regeling signaal betalingsachterstanden vanwege experiment

Gegevens

Nummer
2024/1544
Publicatiedatum
20 september 2024
Auteur
Redactie

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een internetconsultatie gestart over een wijziging van de Tijdelijke regeling signaal betalingsachterstanden vanwege experiment.

Verschillende instanties willen experimenteren met mogelijkheden om gemeenten beter en sneller in te lichten op het moment dat mensen betalingsachterstanden oplopen. Door gegevensdeling mogelijk te maken, zijn gemeenten sneller in staat huishoudens met dreigende (problematische) schulden te signaleren en te voorkomen dat mensen flink in de problemen komen. Het gaat in dit experiment om betaalproblemen bij de Belastingdienst en Dienst Toeslagen. Om dit mogelijk te maken moet de Tijdelijke regeling betalingsachterstanden aangepast worden. Deze regeling valt onder de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.’

Met het wijzingen van deze regeling wordt het mogelijk om een experiment te starten met de signalen van belasting- en toeslagbetalingsachterstanden van de Belastingdienst en Dienst Toeslagen. Het gaat om signalen van achterstanden in de inkomstenbelasting,  omzetbelasting, motorrijtuigenbelasting, loonheffing, inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet, huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag  en het kindgebonden budget.

De internetconsultatie staat open tot en met  20 oktober 2024.

Ministerie SZW, 20 september 2024