Kabinetsinzet afbouw fossiele subsidies in EU- en internationaal verband
Kabinetsinzet afbouw fossiele subsidies in EU- en internationaal verband
Gegevens
- Nummer
- 2024/1985
- Publicatiedatum
- 4 december 2024
- Auteur
- Redactie
- Rubriek
- Internationaal en Europees
Minister Hermans informeert de Tweede Kamer over de inzet van het kabinet om in Europees verband de fossiele subsidies gericht op de energievoorziening af te bouwen.
Het kabinet houdt vast aan het bestaande klimaatdoel van 55 procent emissiereductie in 2030. Uit de nieuwe Klimaat- en Energieverkenning van PBL blijkt dat dit doel niet wordt gehaald. Het kabinet besluit daarom in het voorjaar over alternatief beleid en kijkt hierbij ook of en hoe extra beprijzing en mogelijke andere maatregelen kunnen bijdragen aan het halen van de doelen.
EU-Emissiehandelssysteem (EU-ETS)
Het EU-Emissiehandelssysteem (EU-ETS) is het belangrijkste instrument van de EU voor het verminderen en beprijzen van broeikasgasemissies. Het kabinet ziet het EU-ETS als cruciaal voor het behalen van klimaatdoelen en wil vrijstellingen afbouwen om meer emissies te beprijzen en een gelijk speelveld te creëren.
Richtlijn Energiebelastingen (ETD)
Een andere route om te komen tot betere beprijzing van maatschappelijke kosten van het gebruik van fossiele brandstoffen op EU-niveau is via de Richtlijn Energiebelastingen (ETD). Die richtlijn bevat minimumtarieven voor het belasten van diverse energieproducten en elektriciteit. Op 14 juli 2021 presenteerde de Europese Commissie een voorstel voor herziening van de ETD als onderdeel van het Fit-for55-pakket. Het voorstel is onder druk van verschillende lidstaten minder ambitieus geworden. Nederland zet zich in voor een ambitieuze uitkomst in deze onderhandelingen, dat wil zeggen voor afbouw van (verplichte) vrijstellingen voor fossiele brandstoffen via de ETD waar dit een effectieve en efficiënte transitie naar een klimaatneutraal, welvarend en concurrerend Europa dient.
Verdere inzet op afbouw fossiele subsidies in EU-verband
De nieuwe Europese Commissie zal conform de Mission Letter aan Commissaris Hoekstra een raamwerk voorstellen om subsidies voor fossiele brandstof uit te faseren met als doel de afhankelijkheden van Europa te verminderen en de klimaattransitie te bevorderen.
Internationale ontwikkelingen
Het kabinet zet in op internationale afspraken over de uitfasering van fossiele subsidies via de Coalition on Fossil Fuel Incentives and Subsidies (COFFIS). COFFIS richt zich op transparantie, onderzoek naar barrières en nationale uitfaseringsplannen. Deelnemende landen moeten binnen een jaar een inventaris van fossiele subsidies publiceren en werken aan uitfaseerplannen. Nederland streeft naar uitbreiding van de coalitie met meer ambitieuze landen.
Inclusive Forum on Carbon Mitigation Approaches (IFCMA)
In 2022 heeft de OES) het IFCMA gelanceerd. De opzet van het IFCMA is om de verschillende opties voor klimaatbeleid (CO2-beprijzing, regulering, overige maatregelen) beter in kaart te brengen en om de CO2-impact van deze verschillende maatregelen beter te kunnen vergelijken en optimaliseren. Het in kaart brengen van de netto effectieve CO2-beprijzing maakt deel uit van het werk van de IFCMA. Nederland participeert in de Joint Meeting of Tax and Environmental Experts waar deze aanpak wordt ontwikkeld.