Antwoord op vragen BNC-fiche DAC9
Antwoord op vragen BNC-fiche DAC9
Gegevens
- Nummer
- 2025/307
- Publicatiedatum
- 19 februari 2025
- Auteur
- Redactie
- Rubriek
- Internationaal en Europees
Staatssecretaris Van Oostenbruggen beantwoordt vragen over het BNC-fiche Achtste wijziging administratieve samenwerkingsrichtlijn belastingen (DAC9).
Het BNC-fiche over de achtste wijziging van de administratieve samenwerkingsrichtlijn belastingen (DAC9) behandelt de verplichtingen van in Nederland gevestigde groepsentiteiten over de bijheffing-informatieaangifte. Deze aangifte moet in principe worden ingediend bij de inspecteur in het land van vestiging, tenzij dit wordt gedaan door de uiteindelijke moederentiteit of een aangewezen entiteit in een staat met een kwalificerende overeenkomst met Nederland. DAC9 stelt dat multinationals slechts één gecentraliseerde aangifte hoeven in te dienen voor de hele groep, in plaats van afzonderlijke aangiften per land van vestiging.
De verantwoordelijkheid voor het controleren van de tijdigheid van de aangifte ligt bij de belastingautoriteit van het land waar de aangifte wordt ingediend. Lidstaten moeten passende boetebepalingen opnemen in hun nationale wetgeving volgens de Pijler-2 richtlijn. De aangifte moet uiterlijk vijftien maanden na afloop van het verslagjaar worden ingediend.
De Pijler-2 richtlijn en de Wet minimumbelasting 2024 verplichten Nederlandse groepsentiteiten van multinationale groepen die de omzetdrempel overschrijden om een bijheffing-informatieaangifte in te dienen. Deze aangifte stelt belastingautoriteiten in staat te bepalen of bijheffing nodig is om een minimale belastingdruk van 15% te waarborgen. Het richtlijnvoorstel maakt gecentraliseerde indiening binnen één EU-jurisdictie mogelijk, waarna de belastingautoriteit van de indienende entiteit de rapportage binnen drie maanden uitwisselt met andere lidstaten. Zonder deze grondslag zou centrale indiening niet mogelijk zijn en zouden afzonderlijke aangiften per jurisdictie nodig zijn, wat administratieve lasten zou verhogen.
Hoewel de systeemaanpassingen omvangrijk zijn, zijn ze al voorzien bij de invoering van de Wet minimumbelasting 2024 en vereisen ze geen aanvullende inspanningen. Sancties voor het niet, niet tijdig, niet volledig of niet juist indienen van de aangifte zijn opgenomen in de Wet minimumbelasting 2024, met boetes tot de zesde categorie volgens het Wetboek van Strafrecht. Aanvullende wetgeving is niet nodig.
De complexiteit van DAC8 en DAC9 ligt in hun gelijktijdige inwerkingtreding en wijzigingen in dezelfde wet, de Wet op de internationale bijstandsverlening in belastingzaken. Er wordt onderzocht in hoeverre er overlap is tussen de bepalingen van beide wetsvoorstellen. Indien nodig, zullen samenloopbepalingen worden opgenomen om afzonderlijke behandeling van de wetsvoorstellen mogelijk te maken zonder invloed op het andere implementatietraject.