Hoge Raad, 13-02-2015, ECLI:NL:HR:2015:285, 13/00975
Hoge Raad, 13-02-2015, ECLI:NL:HR:2015:285, 13/00975
Gegevens
- Instantie
- Hoge Raad
- Datum uitspraak
- 13 februari 2015
- Datum publicatie
- 13 februari 2015
- ECLI
- ECLI:NL:HR:2015:285
- Formele relaties
- Conclusie: ECLI:NL:PHR:2014:86
- In cassatie op : ECLI:NL:GHAMS:2013:BY9057
- Zaaknummer
- 13/00975
Inhoudsindicatie
Douanerechten; tariefposten 8517, 8518, 8519, 8527 en 8543 van de GN, aantekening 3 op afdeling XVI van de GN. Tariefindeling van een elektrisch apparaat dat digitale geluidsbestanden ontvangt afkomstig van het wereldwijde web (internet) of van een lokaal netwerk en dat deze bestanden omzet in geluid en versterkt weergeeft door in het apparaat opgenomen luidsprekers (streamen); prejudiciële vragen.
Uitspraak
13 februari 2015
nr. 13/00975
Arrest
gewezen op het beroep in cassatie van [X] B.V. te [Z] (hierna: belanghebbende) tegen de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam van 10 januari 2013, nrs. 11/00696, 11/00697 en 11/00698, betreffende uitnodigingen tot betaling van douanerechten.
1 Het geding in feitelijke instanties
Belanghebbende is bij aanslagbiljetten van 7 december 2009, 8 december 2009, 22 december 2009, 23 december 2009, 24 december 2009, 28 december 2009 en 4 januari 2010 uitgenodigd tot betaling van douanerechten. De uitnodigingen zijn, na daartegen gemaakt bezwaar, bij drie uitspraken van de Inspecteur gehandhaafd.
De Rechtbank te Haarlem (nrs. AWB 10/2746,AWB 10/2747 en AWB 10/2659) heeft het tegen die uitspraken ingestelde beroep ongegrond verklaard.
Belanghebbende heeft tegen de uitspraak van de Rechtbank hoger beroep ingesteld bij het Hof.
Het Hof heeft de uitspraak van de Rechtbank bevestigd. De uitspraak van het Hof is aan dit arrest gehecht.
2 Geding in cassatie
Belanghebbende heeft tegen ’s Hofs uitspraak beroep in cassatie ingesteld. Het beroepschrift in cassatie is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.
De Staatssecretaris van Financiën heeft een verweerschrift ingediend.
Belanghebbende heeft de zaak mondeling doen toelichten door mr. J.M. Wolfs, advocaat te Maastricht.
De Advocaat-Generaal M.E. van Hilten heeft op 14 februari 2014 geconcludeerd tot ongegrondverklaring van het beroep in cassatie. De conclusie is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.
Belanghebbende heeft schriftelijk op de conclusie gereageerd.
De Hoge Raad heeft partijen in kennis gesteld van zijn voornemen het Hof van Justitie van de Europese Unie te verzoeken een prejudiciële beslissing te geven. Zowel belanghebbende als de Staatssecretaris heeft, daartoe in de gelegenheid gesteld, gereageerd op de aan partijen in concept voorgelegde vraagstelling.
3 Uitgangspunten in cassatie
In de periode van 7 december 2009 tot en met 4 januari 2010 heeft belanghebbende negen maal aangifte gedaan voor het in het vrije verkeer brengen van goederen die op de aangiften zijn omschreven als “audio steno […], zijnde mp3speler transmitters”. In de bij de aangiften behorende facturen zijn de goederen omschreven als “[A]” (hierna: [A]).
[A] bestaat uit een (klank)kast met daarin vijf luidsprekers die elk zijn voorzien van een digitale versterker. De kast is voorzien van knoppen voor geluidsregeling (‘mute’ en ‘volume’) en van een aansluiting voor een koptelefoon, een audio-ingang, twee netwerkpoorten en een aansluiting voor het elektriciteitsnet. Voorts is in [A] een moederboard ingebouwd met daarop onder meer een centrale processor unit. De software die aanwezig is in (het geheugen van) het moederboard bestaat onder meer uit de besturingssoftware Linux. Linux kan door middel van de hierna in 3.1.3 vermelde internetverbinding vanaf het internet geüpdatet worden. [A] heeft niet de mogelijkheid data op te slaan.
Om aansluiting te maken met het internet dient [A] met een ethernetkabel te worden verbonden met een kabelmodem of router. Door deze verbinding kunnen met [A] muziek- of andere geluidsbestanden (hierna samen: de geluidsbestanden) in alle gangbare formats of uitzendingen van internetradiostations die vanaf het internet worden aangeboden en gedistribueerd, worden ‘gedownload’ en tijdens het proces van downloaden door middel van de geïntegreerde luidsprekers worden beluisterd. Dit gedurende het downloaden afspelen van geluidsbestanden zonder de gedownloade gegevens op te slaan wordt wel aangeduid als ‘streaming’. Streaming is mogelijk doordat de software van [A] uitwisseling van gegevens (‘communicatie’) mogelijk maakt met software die actief is op de computers van aanbieders op het internet waardoor op deze wijze aangeboden geluidsbestanden ter beschikking worden gesteld aan [A] en door deze laatste worden ontvangen.
Op [A] zijn meer dan 25.000 radiostations, programma’s en podcasts voorgeprogrammeerd.
Op de netwerkpoorten aan de achterzijde van de kast kunnen – met behulp van een kabel – apparaten als een digitale videorecorder, een personal computer, een spelconsole of een zogeheten Network Attached Storage (NAS)-station worden aangesloten om deze apparaten met het internet te verbinden en/of [A] te verbinden met de in een lokaal netwerk (hierna: het lokale netwerk) aanwezige computers. Het is mogelijk om vanaf op een netwerkpoort dan wel op de audio-ingang aangesloten apparaten (bijvoorbeeld een (personal) computer, een tablet of een smartphone) geluidsbestanden door middel van de geïntegreerde luidsprekers van [A] ten gehore te brengen. Ook dan worden de geluidsbestanden niet eerst op [A] opgeslagen maar worden deze ten gehore gebracht tijdens het proces van overbrengen van de geluidsbestanden vanaf deze apparaten. Ook dit streamen is mogelijk doordat de software van [A] kan communiceren met software die actief is op de aangesloten apparaten.
[A] wordt bediend met een apart aan te schaffen controller en/of door software te installeren op een computer of een mobiel apparaat zoals een smartphone of tablet.
Twee of meer [As] kunnen onderling draadloos digitale gegevens zenden en ontvangen, en zo samen een draadloos datanetwerk vormen (hierna: het [B]-netwerk). De in de [As] aanwezige software maakt het mogelijk dat binnen het [B]-netwerk muziek naar keuze naar elk van de aangesloten [As] afzonderlijk kan worden gestuurd en gestreamd. Het [B]-netwerk functioneert daarbij onafhankelijk van een eventueel aanwezig WiFi-netwerk, omdat een afwijkende coderingssleutel wordt gebruikt. [A] maakt gebruik van zogeheten AES encrypt peer-to-peer draadloze MESH-technologie (een MESH draadloos netwerk), waarbij automatisch coderingssleutels en SSID’s (netwerknaam) worden gegenereerd.
In de hiervoor in 3.1.1 vermelde aangiften is telkens als voor indeling in aanmerking komende tariefpost ingevuld postonderverdeling 8519 89 90 van de Gecombineerde Nomenclatuur (hierna: de GN), met een douanetarief van 2 percent. De Inspecteur heeft ter zake van deze aangiften de onderwerpelijke uitnodigingen tot betaling van douanerechten aan belanghebbende uitgereikt. Daarbij zijn de goederen overeenkomstig de aangiften ingedeeld in postonderverdeling 8519 89 90 van de GN. Belanghebbende heeft tegen deze uitnodigingen tot betaling bezwaar gemaakt. Naar haar mening moet [A] worden ingedeeld in postonderverdeling 8517 62 00 van de GN, met een douanetarief van 0 percent. De Inspecteur heeft in de uitspraak op bezwaar te kennen gegeven dat [A] naar zijn mening moet worden ingedeeld in postonderverdeling 8519 89 19 van de GN, met een douanetarief van 4,5 percent. De uitnodigingen tot betaling zijn daarom naar zijn mening niet tot een te hoog bedrag vastgesteld.
Het Hof heeft geoordeeld dat [A], gelet op de objectieve kenmerken en eigenschappen, vatbaar is voor indeling onder zowel post 8517 van de GN als post 8519 van de GN. Daarvan uitgaande heeft het Hof geoordeeld dat [A] moet worden ingedeeld met toepassing van aantekening 3 op afdeling XVI van de GN. Naar het oordeel van het Hof is [A] bezien vanuit het oogpunt van de consument hoofzakelijk bestemd voor het weergeven van geluid en is de geluidsweergavefunctie inherent aan het toestel. Dit is, aldus het Hof, de hoofdfunctie van [A], terwijl de netwerkfunctie secundair is. Indeling dient naar het oordeel van het Hof daarom op grond van de algemene indelingsregels 1 en 6 en met toepassing van aantekening 3 op afdeling XVI te geschieden in postonderverdeling 8519 89 19 van de GN.