Home

Rechtbank Noord-Holland, 22-12-2023, ECLI:NL:RBNHO:2023:13881, AWB - 21 _ 3373

Rechtbank Noord-Holland, 22-12-2023, ECLI:NL:RBNHO:2023:13881, AWB - 21 _ 3373

Gegevens

Instantie
Rechtbank Noord-Holland
Datum uitspraak
22 december 2023
Datum publicatie
25 maart 2024
Annotator
ECLI
ECLI:NL:RBNHO:2023:13881
Zaaknummer
AWB - 21 _ 3373
Relevante informatie
Art. 5b AWR, Art. 1a UR AWR

Inhoudsindicatie

Eiseres heeft recht op de ANBI-status. Eiseres heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat haar feitelijke activiteiten rechtstreeks gericht zijn op het bevorderen van het welzijn. Eiseres beoogt met al haar activiteiten tezamen en in onderling verband bezien het tijdsbewustzijn te verhogen en daarmee het welzijn in de samenleving te bevorderen.

Uitspraak

Zittingsplaats Haarlem

Bestuursrecht

zaaknummer: HAA 21/3373

(gemachtigde: mr. M.J.S. Langedijk),

en

Procesverloop

Eiseres heeft op 8 september 2020 verzocht om bij beschikking aangemerkt te worden als een algemeen nut beogende instelling (ANBI).

Verweerder heeft die aanvraag afgewezen bij beschikking met dagtekening 18 december 2020.

Verweerder heeft bij uitspraak op bezwaar van 31 mei 2021 de beschikking gehandhaafd.

Eiseres heeft daartegen beroep ingesteld.

Verweerder heeft een verweerschrift ingediend.

Eiseres heeft vóór de zitting nadere stukken ingediend. Deze stukken zijn in afschrift verstrekt aan verweerder.

Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 18 oktober 2023 te Haarlem.

Namens eiseres is verschenen dr. ing. [naam 1] , voorzitter van eiseres, [naam 2] , penningmeester van eiseres, [naam 3] en [naam 4] , werknemers van eiseres, en mr. [naam 5] en mr. [naam 6] , kantoorgenoten van de gemachtigde. Verweerder heeft zich laten vertegenwoordigen door mr. drs. [naam 7] , mr. [naam 8] en [naam 9] .

Overwegingen

Feiten

1. [naam 1] is directeur-grootaandeelhouder van [bedrijf] B.V. ( [bedrijf] BV). Op de website van [bedrijf] BV staat vermeld:

Wat doet [bedrijf] ?

[bedrijf] is een full-service adviesbureau op het gebied van tijd en workforce management.”

2. Eiseres is op 7 april 2009 opgericht door [bedrijf] BV. Eiseres heeft haar zetel in de gemeente [vestigingsplaats] . Haar bestuurders zijn [naam 1] en [naam 2] . Het doel van de stichting is in artikel 2 van de statuten (versie 11 augustus 2020) als volgt omschreven:

DOEL

Artikel 2

l. De stichting heeft ten doel:

a. een belangrijke fysieke en virtuele ontmoetingsplaats te vormen rond het thema 'tijd & planning, teneinde deze onderwerpen - in het hart van onze samenleving - structureel te agenderen en uit te bouwen, met als uiteindelijk doel de bevordering van welvaart en welzijn in de [land 1] samenleving en samenlevingen daarbuiten, en

b. voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.

2. De stichting tracht dit doel te bereiken door het bundelen en delen van kennis en ervaring op dit thema en door innovatie in het gebruik van 'tijd & planning' op individueel, organisatie en maatschappelijk niveau te stimuleren.

3. De stichting beoogt het algemeen nut.

4. De stichting heeft geen winstoogmerk.”

3. Op 8 september 2020 heeft eiseres verweerder verzocht om bij beschikking als bedoeld in artikel 5b, zesde lid, van de Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR) te worden aangemerkt als ANBI. In het daarbij gevoegde ‘ANBI Beleidsplan Stichting [eiseres] 2020-2022’ (het Beleidsplan) staat het volgende van belang zijnde vermeld:

Missie

Tijd en tijdsbeleid zijn in onze maatschappij onlosmakelijk verbonden met welzijn, welvaart en geluk. Toch zijn dit thema's die niet hoog op de agenda's staan van opinieleiders. Stichting [eiseres] heeft als doel om bij de bevolking van heel [land 1] het belang van tijd en tijdsbeleid te doen inzien en daarmee een beweging op gang te brengen naar een andere en betere tijdsordening. Een tijdsordening die voorwaardelijk is voor het oplossen van een aantal structurele, maatschappelijke problemen zoals: vergrijzing, congestieproblematiek, werkdruk, arbeidsmarktkrapte en een beperkte werkprivébalans.

Visie

De Stichting pleit voor het actief en betekenisvol omgaan met de tijd, vandaar de naam [eiseres] . Wij zien als verantwoordelijkheid van de overheid onder meer het mede concipiëren van een coherent tijdsbeleid en het faciliteren van de uitvoering daarvan. Daarnaast ziet zij organisaties als het scharnierpunt naar een betere temporele ordening. Een essentieel kenmerk van de aanpak van de tijdsordening is: het harmoniseren, op elkaar afstemmen van tijdsgerelateerde aspecten van menselijk gedrag.

Ambitie

Wij richten onze missie en visie op alle bevolkingsgroepen: jong/oud, man/vrouw en

autochtoon/allochtoon. Daarnaast richten wij ons in het bijzonder op jongeren, omdat er in het [land 1] onderwijs weinig aandacht wordt besteed aan de onderwerpen tijd, tijdsbeleving en praktische zaken als plannen. Uitgaande van de gedachte dat tijd een van de belangrijkste levensader is, dient een actieve en betekenisvolle omgang met tijd dominant in onderwijsprogramma's vertegenwoordigd te zijn.

De stappen die wij hierin willen maken is ten eerste de bewustmaking van het feit dat tijd een enorme impact heeft op tal van zaken in onze maatschappij, op weg naar een betere omgang met de tijd. Ten tweede verdient het willen de aandacht. Ten derde gaat het om het doen, waarbij vaardigheden zoals goed plannen relevant zijn.

3.1

Doelstelling

Om een grotere bewustwording in [land 1] te creëren omtrent het thema tijd zijn onze activiteiten opgedeeld in drie niveaus: maatschappij, organisatie en individu. Onze doelstelling is om elk van deze niveaus te bereiken met onze activiteiten.

3.2

Strategie

Op maatschappelijk niveau zullen wij activiteiten ondernemen die voor iedereen in [land 1] toegankelijk zijn:

o Het publiceren van een onderzoek naar de economische effecten van een nieuwe

tijdsstructuur (2020).

o De publicatie van een boek over hoe bekende [land 1] omgaan met tijd (2020)

o Een documentaire over het thema tijd uitzenden (2021).

Op organisatieniveau richten wij ons voornamelijk op organisaties en trachten wij zowel de

werknemers als werkgevers aan te spreken door:

o Het genereren van aandacht voor nachtwerkers door het jaarlijks organiseren van de [activiteit 1] (2021).

Ten slotte richten wij ons ook op het individu en zullen we door middel van workshops een meer intensieve en interactieve manier gebruiken om kennis te delen:

o Workshops geven aan scholieren van 14-17 jaar over hoe je slim met tijd om kan gaan (2020).

o Trainingen aanbieden aan managers en werknemers over het omgaan met tijd (2021).

Een uitgebreid overzicht van alle geplande activiteiten met bijbehorende doelstellingen zijn te vinden in hoofdstuk 4.”

4. Met betrekking tot de (geplande) activiteiten is in het Beleidsplan het volgende vermeld:

“Jaarlijkse activiteiten vanaf 2014

[activiteit 1]

Sinds 2014 is er ieder jaar in mei een [activiteit 1] georganiseerd om aandacht te vragen voor de fysieke, mentale en sociale belasting die nachtwerk met zich meebrengt. Een aantal organisaties is actief benaderd om mee te doen en solidair met de nachtwerkers een nacht te werken. In 2019 bijvoorbeeld heeft [bedrijf] drie nachten achter elkaar gewerkt.

Omdat is aangetoond dat het regelmatig verrichten van nachtwerk de kans op hart- en vaatziekten vergroot, worden de nachtdiensttoeslagen van de deelnemers gedoneerd aan de Hartstichting. Daarnaast wordt er via social media jaarlijks een fotowedstrijd georganiseerd met als opdracht een foto die de vraag ' [vraag] ?' illustreert. Van de inzendingen wordt de beste foto beloond met een overnachting in een 5-sterrenhotel. De afgelopen jaren is er met uiteenlopende acties geëxperimenteerd, waaronder een ' [verkiezing] ' verkiezing, interviews met nachtwerkers en werkgevers die hun werknemers in het zonnetje zetten met een leuke mok.

Ook heeft het verspreiden van deze artikelen in samenwerking met onze [land 2] collega's

plaatsgevonden. Deze actie ontving veel positieve reacties; het onderwerp werd opgepikt door de [politieke partij] en vervolgens door de media. Ook heeft het [krant] een artikel gewijd aan de [activiteit 1] . In 2020 heeft de [activiteit 1] helaas niet plaats kunnen vinden in verband met het coronavirus.

Incidentele activiteiten 2016 - 2019

[activiteit 2]

De afgelopen jaren heeft Stichting [eiseres] onderzoek verricht naar maatschappelijk relevante thema's omtrent tijd. In 2016 publiceerden wij ' [naam boek] '. Uit ons grootschalige onderzoek, uitgevoerd over nachtwerkers uit [land 1] en [land 2] , kwam naar voren dat er sprake is van negatieve mentale en sociale gevolgen bij personen die werken in nachtdiensten. Onderzoek van Stichting [eiseres] laat zien dat onregelmatige diensten hier een sterke invloed op kunnen hebben en het werkvermogen van werknemers daardoor negatief kunnen beïnvloeden. De stichting brengt in kaart hoe de tijdsbeleving van werknemers van invloed is op de uitvoering van hun werk.

Daarnaast hebben wij in 2018 onderzoek gedaan naar de relatie tussen tijdsgerelateerde

karaktereigenschappen (zoals goed kunnen omgaan met slaaptekort) en het vermogen om te werken. Voor het eerst in [land 1] is er onderzoek gedaan naar de rol van tijd in duurzame inzetbaarheid van personeel. De resultaten tonen het grote belang en de positieve rol van het effectief omgaan met tijd aan. Hieruit is het artikel ' [naam artikel 1] op het werk' voortgekomen, waarin wij handvatten geven aan medewerkers en organisaties over hoe karaktereigenschappen en het type werk goed op elkaar afgestemd kunnen worden.

Congres

Op 6 september 2019 heeft het [naam evenement] plaatsgevonden in samenwerking met [bedrijf] . Het congres werd gehouden in het [locatie] en had als thema de turbulente ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Uiteraard was er tijdens het congres met zo'n 200 bezoekers ook ruimte voorde stichting en haar boodschap. Tijdens deze middag verzorgden toonaangevende en erudiete sprekers de verschillende presentaties. Uiteraard werden de verhalen gelardeerd met enige (tijd)kunst. De middag stond onder de bezielende leiding van [naam 10] , bekend van [radio omroep] .

(…)

4. Geplande activiteiten en evenementen 2020-2022

De thematiek en activiteiten van de Stichting [eiseres] hebben uiteraard alle betrekking op tijd. Zij hebben echter een divers karakter. Om de fragmentarische initiatieven integraal in te steken, maken wij onderscheid tussen activiteiten op maatschappelijk, organisatie- en individueel niveau. In de onderstaande alinea's worden per niveau de activiteiten en bijbehorende doelstellingen voor de jaren 2020-2022 nader toegelicht.

4.1

Maatschappelijk niveau

Onderzoek naar de gevolgen van een nieuwe tijdsstructuur

Boek over tijd en succes

Platform creëren voor andere initiatieven omtrent tijd

Documentaire

[activiteit 1]

Projectruimte

Kleinschalige trainingen faciliteren voor organisaties

Ontwikkelen applicatie

TimeLib

Beslissing

Rechtsmiddel