Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 08-03-2016, ECLI:NL:RBZWB:2016:1596, 15_5769
Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 08-03-2016, ECLI:NL:RBZWB:2016:1596, 15_5769
Gegevens
- Instantie
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant
- Datum uitspraak
- 8 maart 2016
- Datum publicatie
- 3 januari 2018
- Annotator
- ECLI
- ECLI:NL:RBZWB:2016:1596
- Formele relaties
- Hoger beroep: ECLI:NL:GHSHE:2017:1319, (Gedeeltelijke) vernietiging en zelf afgedaan
- Zaaknummer
- 15_5769
Inhoudsindicatie
Deze uitspraak wordt gepubliceerd op verzoek. De rechtbank had de uitspraak niet voor publicatie geselecteerd. Om die reden is er geen samenvatting.
Uitspraak
Belastingrecht, enkelvoudige kamer
Locatie: Tilburg
Zaaknummer: BRE 15/5769
Uitspraak als bedoeld in afdeling 8.2.6 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) in het geding tussen
[belanghebbende] , gevestigd te [plaats] ,
belanghebbende,
en
de inspecteur van de belastingdienst,
de inspecteur.
1 Ontstaan en loop van het geding
De inspecteur heeft aan belanghebbende voor de jaren 2012 en 2013 een informatiebeschikking afgegeven als bedoeld in artikel 52a van de Algemene wet inzake rijksbelastingen (Awr) betrekking hebbend op de vennootschapsbelasting, de loonheffing en de omzetbelasting (de informatiebeschikking).
De inspecteur heeft bij uitspraak op bezwaar van 29 juli 2015 de informatiebeschikking gehandhaafd.
Belanghebbende heeft daartegen beroep ingesteld.
De inspecteur heeft een verweerschrift ingediend.
Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 26 januari 2015.
Namens belanghebbende zijn verschenen haar gemachtigde, [gemachtigde] , verbonden aan [advocatenkantoor en belastingadviseur] te Groningen, vergezeld van [persoon A] , kantoorgenoot van de gemachtigde en [persoon B] . De inspecteur heeft zich laten vertegenwoordigen door [inspecteur 1] , [inspecteur 2] , [inspecteur 3] en [inspecteur 4] .
2 Feiten
Op grond van de stukken van het geding en het verhandelde ter zitting staat het volgende vast:
Belanghebbende exploiteert in 2012 en 2013 een Aziatisch restaurant en hanteert daarbij het all-you-can-eat concept. Binnen de door belanghebbende gekozen formule kan drank op rekening worden besteld, maar is het ook mogelijk de drankrekening tegen een vast bedrag af te kopen.
Naar aanleiding van de namens belanghebbende ingediende aangiften vennootschapsbelasting 2012, loonheffingen 2012 en 2013 en omzetbelasting 2012 en 2013 is bij belanghebbende een boekenonderzoek ingesteld. Het boekenonderzoek is nog niet afgerond en er is nog geen rapport van dat onderzoek beschikbaar.
Op grond van de voorlopige bevindingen bij het boekenonderzoek heeft de inspecteur geconcludeerd dat belanghebbende zich op onderdelen niet heeft gehouden aan de administratie- en bewaarplicht. Met dagtekening 14 december 2014 is daarom de informatiebeschikking afgegeven.
Belanghebbende maakt gebruik van een afrekensysteem CSI POS. In dit kassasysteem worden onder meer bestellingen (Orderlines) en betalingen (Payments) geregistreerd. Foutief ingevoerde bestelregels of betalingen kunnen worden gecorrigeerd. Die correcties worden vermeld in een aparte tabel (Corrections). Bestellingen van voedsel worden in de Orderlines opgenomen, maar daaraan wordt in het systeem geen afzonderlijke prijs gekoppeld. De bestelde drank wordt ook in de Orderlines opgenomen waarbij wel een koppeling wordt gemaakt met de prijs van de consumptie. Aldus wordt voor de desbetreffende tafel de drankrekening opgemaakt. Wanneer gekozen wordt voor afkoop van de drankrekening, wordt deze rekening bij het afrekenen omgezet naar de afkoopsom. Het afrekensysteem biedt daartoe een functionaliteit.
In 2012 hebben zich in het kassasysteem diverse storingen voorgedaan. De kassadetailgegevens van de perioden van 1 juni 2012 tot 17 juli 2012, 27 november 2012 tot 30 november 2012 en 13 december 2012 tot 31 december 2012 ontbreken.
In de data van het jaar 2013 ontbreken 1.963 Payments en 56.678 Orderlines in die zin dat sprake is van lege regels. Van deze ontbrekende gegevens komen slechts 55 betalingen terug in de Corrections tabel.
Aan het eind van iedere dag wordt een Z-afslag van het kassasysteem gemaakt waarop, onder meer, de totale dagomzet is vermeld (de Z-afslagen).
De lonen van het personeel van belanghebbende worden in de hier in geschil zijnde jaren contant uitbetaald. Er wordt niet vastgelegd op welke datum, welke bedragen aan welke werknemer worden uitbetaald. Belanghebbende heeft de werkroosters niet bewaard.
3 Geschil
In geschil is of de inspecteur de informatiebeschikking terecht heeft afgegeven. Het geschil spitst zich toe op de vraag of belanghebbende voldaan heeft aan de administratie- en bewaarplicht.
Belanghebbende stelt primair dat de informatiebeschikking voor zowel 2012 als 2013 ten onrechte is afgegeven. Volgens belanghebbende voldoet haar administratie aan de eisen van artikel 52 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen (Awr) en zijn alle van belang zijnde bescheiden beschikbaar. Subsidiair stelt belanghebbende dat de informatiebeschikking voor 2012 ten onrechte is afgegeven.
De inspecteur stelt dat de informatiebeschikking terecht is afgegeven. Volgens de inspecteur voldoet de administratie van belanghebbende niet aan de eisen van artikel 52 van de Awr. Daartoe voert de inspecteur onder meer aan dat de kasadministratie gebreken vertoont en er gegevens uit het kassasysteem ontbreken, dat het door belanghebbende aangegeven brutowinstpercentage lager is dan op grond van branche-informatie is te verwachten, dat het aantal loonheffingsdagen dat volgt uit de salarisadministratie lager is dan uit verklaringen van belanghebbende over drankgebruik door personeel volgt en dat de eindvoorraad drank ultimo 2013 onwerkelijk hoog is.