Aflevering 5

Gepubliceerd op 1 mei 2007

MBB 2007, afl. 5 - De Nationale ombudsman 25 jaar

Aflevering 5, gepubliceerd op 01-05-2007 geschreven door Mr.dr. J.A. Smit
Op 20 maart 2007 heeft de Nationale ombudsman zijn verslag over het jaar 2006 aangeboden aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Het verslag heeft als thema ‘Regel is regel’ is niet genoeg! Het is het 25e verslag dat de Nationale ombudsman sinds 1 januari 1982 heeft uitgebracht. In deze beschouwing wordt eerst aandacht besteed aan de fiscale aspecten van het jaarverslag over 2006. Vervolgens wordt stilgestaan bij het 25-jarig bestaan van dit instituut.

MBB 2007, afl. 5 - Exitheffingen: jurisprudentie HvJ EG en beleid EC en hoe nu verder?

Aflevering 5, gepubliceerd op 01-05-2007 geschreven door Prof.mr.drs. H.P.A.M. van Arendonk
De jurisprudentie van het HvJ EG zorgt regelmatig voor de nodige beroering in de fiscale wereld. Dit was ook het geval met het De Lasteyrie-arrest. Gelukkig heeft het arrest in de N-zaak daarna weer de nodige rust gebracht. Beide arresten en hun betekenis voor de Nederlandse exitheffingen worden in deze bijdrage besproken. In deze arresten was ook de vraag aan de orde van al of niet een grensoverschrijdende situatie en het Burgerschap van de Unie, zodat ook daaraan aandacht wordt geschonken. Tot slot worden kritische kanttekeningen geplaatst bij de Mededeling inzake exitheffingen van de Europese Commissie.

MBB 2007, afl. 5 - Over een slechte en wederrechtelijke fiscale gewoonte inzake de behandeling van bezwaarschriften

Aflevering 5, gepubliceerd op 01-05-2007 geschreven door Mr.ir. H.S.M. Kruijer
Indien een belastingplichtige bezwaar maakt tegen een belastingaanslag die te laag is (of waarin een te hoge belastingteruggaaf wordt verleend), pleegt de Belastingdienst dit bezwaar zonder meer ‘ongegrond’ te verklaren, met een beroep op een ruim twintig jaar oud arrest van de Hoge Raad. Dit heeft tot gevolg dat een inhoudelijke behandeling van zo’n bezwaar eerst bij de belastingrechter begint, indien en nadat de belastingplichtige in beroep is gegaan. Deze fiscale gewoonte wordt kritisch getoetst aan het algemene bestuursrecht.