Aflevering 16

Gepubliceerd op 12 december 2022

MBB 2022/51 - Ambtshalve cassatie in belastingzaken

Aflevering 16, gepubliceerd op 12-12-2022 geschreven door Hoed, W.M. den
Binnen het belastingrecht heeft de Hoge Raad de bevoegdheid om uitspraken te casseren op ambtshalve geconstateerde gronden. In deze bijdrage gaat de auteur in op de totstandkoming van deze bevoegdheid en komt hij tot een alternatieve interpretatie van de rechtshistorische strekking van ambtshalve cassatie. Daarna volgt een analyse van de gevallen waarin de Hoge Raad zijn bevoegdheid de afgelopen jaren heeft gebruikt. Tot slot wordt betoogd dat de mogelijke bezwaren tegen ambtshalve cassatie geen obstakel hoeven te vormen voor toepassing ervan, zolang de bevoegdheid wordt gebruikt om rechtsvormend op te treden.

MBB 2022/52 - Aandelenoptierechten in de loonbelasting (2)

Aflevering 16, gepubliceerd op 14-12-2022 geschreven door El Ouardi, T. en Chaoui, M.
Dit artikel is een vervolg op het eerste deel ‘Aandelenoptierechten in de loonbelasting (1)’ over de huidige fiscale behandeling van aandelenoptierechten in nationaal verband. Inmiddels ligt er een wetsvoorstel tot aanpassing van de huidige fiscale regeling aandelenoptierechten. Over de fiscale gevolgen van dit wetsvoorstel in internationaal verband heeft de staatssecretaris zich nauwelijks uitgelaten. In deze bijdrage gaan de auteurs daarom in op de fiscale behandeling van aandelenoptierechten in internationaal verband vóór de inwerkingtreding van het wetsvoorstel en ná de inwerkingtreding van het wetsvoorstel.

MBB 2022/53 - ‘Overgang van onderneming’ in het eigenrisicodragerregime

Aflevering 16, gepubliceerd op 14-12-2022 geschreven door Post, J. en Chaoui, C.
Een (bedrijfs)overname of reorganisatie kan grote gevolgen hebben voor de betrokken partijen op het gebied van socialezekerheidslasten. In de overnamepraktijk is met name het eigenrisicodragerschapsregime binnen de Wet WIA een punt van aandacht. Teneinde de problematiek en de gevaren inzichtelijk te maken, zullen de auteurs in dit artikel ingaan op de implicaties van een overgang van onderneming of een gedeeltelijke overgang van onderneming voor de premieheffing en de vraag welke partij(en) de socialezekerheidsuitkeringen van een arbeidsongeschikte (ex-)werknemer dienen te dragen op grond van de Wet WIA. Hierbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de verdeling van het betaalrisico in verschillende situaties, de recente uitspraken van de Centrale Raad van Beroep en de enigszins onderbelichte wetsgeschiedenis. Tot slot dragen de auteurs enkele suggesties aan in de contractuele sfeer (voor de overnamepraktijk) en in de beleidsmatige sfeer (wetgever).