Aflevering 4

Gepubliceerd op 10 maart 2022

MBB 2022/11 - Het btw-onderwijsspoor bijster

Aflevering 4, gepubliceerd op 10-03-2022 geschreven door Bakx, E.H.C. en Wit, A.M. de
De onderwijsvrijstelling is een van de vele btw-vrijstellingen van algemeen belang. De toepassing van deze vrijstelling is op basis van de Btw-richtlijn gekoppeld aan het subject. Het subject, de onderwijsinstelling of zelfstandig docent, dient aan bepaalde kwaliteitscriteria/erkenningseisen te voldoen. Dat geldt evenwel niet voor alle vormen van onderwijs, althans dat was altijd de lezing, maar recente rechtspraak brengt ons aan het twijfelen en we zijn het spoor daardoor wat bijster. De Hoge Raad concludeerde onlangs ten aanzien van het afnemen van examens dat een richtlijnconforme uitleg van de onderwijsvrijstelling inhoudt dat deze alleen kan worden toegepast door erkende onderwijsinstellingen. Geldt deze erkenningseis dan voor al het onderwijs? Wij onderzoeken in deze bijdrage of dit het geval is. Mocht het inderdaad tot een bredere strikte uitleg van de onderwijsvrijstelling komen op dit punt, dan zien wij nog andere mogelijkheden om onderwijsprestaties vrijgesteld van btw te kunnen verrichten die wij nader zullen toelichten.

MBB 2022/12 - Papillon- en zuster-fiscale eenheden na Brexit en de Handelsovereenkomst EU-VK, a done deal?

Aflevering 4, gepubliceerd op 10-03-2022 geschreven door Floren, B.
Als gevolg van Brexit zijn de verkeersvrijheden van de Europese Unie, waaronder de vrijheid van vestiging, niet langer van toepassing met betrekking tot het Verenigd Koninkrijk. Een gevolg voor de vennootschapsbelasting is dat Papillon- en zuster-fiscale eenheden met vennootschappen gevestigd in het VK niet langer mogelijk zijn vanaf 1 januari 2021. In deze bijdrage wordt onderzocht of dergelijke fiscale eenheden met een beroep op de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK alsnog mogelijk zijn. Hiertoe wordt nader stilgestaan bij jurisprudentie van het HvJ aangaande verdragen tussen de EU en derde landen en de interpretatie daarvan conform Unierechtelijke beginselen. In het licht van deze jurisprudentie wordt de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK kritisch beschouwd. De auteur concludeert dat ook met een beroep op dit akkoord Papillon- en zuster-fiscale eenheden niet langer mogelijk zijn.

MBB 2022/13 - De OESO-statistieken inzake onderlinge overlegprocedures, tekenen van vooruitgang

Aflevering 4, gepubliceerd op 10-03-2022 geschreven door Herksen, M.I.E. van en Jie-A-Joen, C.S.J.
Op 22 november 2021 publiceerde de OESO de jaarlijkse statistieken aangaande de uitkomst van onderlinge overlegprocedures die in 2020 zijn aangegaan c.q. afgerond. Zie https://www.oecd.org/tax/new-mutual-agreement-procedure-statistics-on-the-resolution-of-international-tax-disputes-released-on-oecd-tax-certainty-day.htm. In 2015 werd door de OESO het Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) Actieplan ingevoerd, met vijftien actiepunten waaronder één in het bijzonder diende ter verbetering van geschillenbeslechting en de onderlinge overlegprocedure: OESO BEPS Actie 14. De recente statistieken reflecteren derhalve inmiddels vijf jaar ervaring met de destijds voorgestelde en ingevoerde verbeteringen van geschillenbeslechting. Hierna bespreken we de meest recente statistieken met de nadruk op de ontwikkelingen in Nederland. We sluiten af met een aantal aanbevelingen.