Aflevering 14

Gepubliceerd op 30 oktober 2023

MBB 2023/38 - Het tijdperk Rutte is voorbij: wat gaan de Tweede Kamerverkiezingen 2023 ons brengen?

Aflevering 14, gepubliceerd op 01-11-2023 geschreven door prof. mr. drs. H.P.A.M. Arendonk
De val van het kabinet-Rutte IV en daarna de aankondiging dat hij de Nederlandse politiek zal gaan verlaten, hebben tot de nodige beroering geleid in Den Haag. In deze bijdrage daarom een terugblik op het tijdperk Rutte en daarna op de anderhalf jaar dat Rutte IV heeft gefunctioneerd. Vervolgens wordt aandacht besteed aan de verkiezingsprogramma’s van de volgens Peilingwijzer negen grootste partijen. Nieuw Sociaal Contract kon niet in dit overzicht worden meegenomen, omdat het programma nog steeds niet bekend is. De grootste aandacht gaat uit naar de fiscale passages in de verkiezingsprogramma’s, maar er is ook nog aandacht voor onderwerpen als bestaanszekerheid, Europese samenwerking, zorgkosten, een leven lang leren en rechtsstaat en democratie.

MBB 2023/40 - Voorstel voor de hervorming van het douanerecht in de Europese Unie

Aflevering 14, gepubliceerd op 30-10-2023 geschreven door dr. M.L. Schippers LLM
Op 17 mei 2023 heeft de Europese Commissie het meest ambitieuze en veelomvattende voorstel ter hervorming van het EU-douanerecht gedaan sinds de oprichting van de EU douane-unie in 1968. Het voorstel volgt op diverse studies en consultaties. Het beoogt in te spelen op het douanespeelveld dat onder druk is komen te staan door een toename in handelsstromen, snel toenemende verplichtingen die aan de grens moeten worden gecheckt en een verschuiving in geopolitieke verhoudingen en crisissen. In deze beschouwing bespreekt de auteur het voorstel.

MBB 2023/41 - Handelen als ondernemer bij aandelen, obligaties en financiering of slechts beheer van privévermogen?

Aflevering 14, gepubliceerd op 30-10-2023 geschreven door prof. mr. dr. M.M.W.D. Merkx en mr. N.P. Arzini
Nadat wij in ons vorige artikel hebben verkend wanneer sprake is van btw-ondernemerschap en wanneer van beheer van privévermogen bij onroerend goed, staat in dit artikel dezelfde kwestie centraal, maar dan voor wat betreft aandelen, obligaties en het verstrekken van financiering. Ook onderzoeken we of er verschillen zitten tussen de benadering bij onroerend goed enerzijds en aandelen, obligaties en financiering anderzijds. Wij concluderen dat die verschillen er zijn en dat het Hof mogelijk een ruimere leer toepast dan bij handelingen met vastgoed. Hiertoe zal eerst de verlengstukgedachte moeten worden onderzocht, omdat deze een mogelijke verklaring hiervoor zou kunnen geven. We doen dat in een volgende bijdrage.