Aflevering 12

Gepubliceerd op 20 september 2024

MBB 2024/38 - Aanpassingen fiscale pensioenwetgeving vanwege Wet toekomst pensioenen

Aflevering 12, gepubliceerd op 20-09-2024 geschreven door dr. Dieleman
In deze bijdrage analyseert de auteur de aanpassingen van de fiscale pensioenwetgeving als gevolg van de Wet toekomst pensioenen (Wtp). De auteur gaat daarbij in op de wetswijzigingen omtrent de pensioenpremie en het ouderdomspensioen. Daarnaast bespreekt de auteur de wetswijzigingen die zien op het (tijdelijk) partnerpensioen. Ook gaat de auteur in op het fiscale regime voor lijfrenten, het overgangsrecht voor beschikbarepremieregelingen, fiscale regelgeving over invaren en compensatie. De auteur sluit deze bijdrage af met conclusies en aanbevelingen. Eventuele gevolgen voor het pensioen in eigen beheer blijven in deze bijdrage buiten beschouwing.

MBB 2024/39 - Snellere en veiligere terugvordering van bronbelasting – Een verbetering van de mobiliteit van kapitaal?! (deel II)

Aflevering 12, gepubliceerd op 20-09-2024 geschreven door mr. dr. R.P.C. Adema
In het tweede deel van dit tweeluik wordt de laatste versie van het richtlijnvoorstel ter zake van snellere en veiligere terugvorderingsprocedures in detail besproken. Dit richtlijnvoorstel dient de huidige nationale terugvorderingsprocedures gedeeltelijk te vervangen. De huidige nationale terugvorderingsprocedures vormen namelijk een optelsom aan obstakels voor het grensoverschrijdende effectenverkeer in de Europese Unie.

MBB 2024/40 - Prejudiciële procedures voor Gerecht: a brave new world?

Aflevering 12, gepubliceerd op 20-09-2024 geschreven door mr. E.W. Ros
Het Gerecht is met ingang van 1 oktober 2024 bevoegd om kennis te nemen van prejudiciële verzoeken op een aantal specifieke gebieden van het EU-recht. Het gaat daarbij om btw, accijnzen, douane- en tariefindeling, compensatie en bijstand aan reizigers en de handel in broeikasgasemissierechten. In dit artikel bespreekt en evalueert de auteur deze hervorming van de prejudiciële procedure. Daarbij wordt onder andere ingegaan op de vraag in hoeverre de hervorming bijdraagt aan vermindering van de werklast van het HvJ. Verder wordt betoogd dat de hervorming mogelijk verder kan gaan dan een louter praktische, technische herverdeling van prejudiciële bevoegdheden. Bij eventuele toekomstige uitbreiding van de prejudiciële bevoegdheid van het Gerecht naar andere rechtsgebieden zal de gerechtelijke structuur van de EU mogelijk fundamenteel veranderen en het HvJ meer op het spoor zetten van een constitutioneel hof.