Aflevering 11

Gepubliceerd op 1 november 2005

MBB 2005, afl. 11 - DE KEUZEREGELING VOOR BINNENLANDSE BELASTINGPLICHT: FACELIFT NOODZAKELIJK?

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2005 geschreven door Mr. B. Opmeer
Na eerst de kritiekpunten op de keuzeregeling voor binnenlandse belastingplicht te hebben weergegeven, wordt daarna ingegaan op de aanpassing van het Besluit voorkoming van dubbele belasting aan het De Groot-arrest en de relatie met de keuzeregeling. Recente jurisprudentie van het Hof van Justitie wordt daarbij besproken, zoals Gerritse, Schilling, Wallentin en de D-zaak.Tot slot wordt ingegaan op recente/aanhangige wetswijzigingen en de betekenis daarvan voor de keuzeregeling, zoals de bijleenregeling en het wetsvoorstel inzake omzetting en kwijtschelding van afgewaardeerde vorderingen.

MBB 2005, afl. 11 - Is een schadevergoeding betaald door de werkgever loon?

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2005 geschreven door Mr. M.J. Bik
Een werkgever dient ervoor te zorgen, dat zijn werknemers in goede arbeidsomstandigheden kunnen werken. Komt een werkgever zijn verplichtingen niet na, dan kan dit leiden tot schadeplichtigheid van die werkgever. Zoals bij elke betaling door de werkgever moet dan beoordeeld worden of een schadevergoeding kan worden aangemerkt als loon in de zin van de Wet op de loonbelasting.

MBB 2005, afl. 11 - Werken aan fiscaal concernrecht

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2005 geschreven door Dr. F.P.J. Snel
In het eerste gedeelte geeft de auteur zijn visie op de vennootschapsbelasting en het fiscale concernrecht, zoals uitgebreid behandeld in zijn proefschrift Van Moeders en Dochters - systemen ter voorkoming van cumulatie van vennootschapstax in deelnemingssituaties. In het tweede gedeelte gaat hij kort in op de uitgangspunten van de nota Werken aan Winst. Vervolgens toetst hij een aantal onderwerpen uit die nota aan de door hem geformuleerde visie op het fiscale concernrecht, zoals minimum belang deelnemingsvrijstelling, buitenlandse laag belaste passieve dochtervennootschap, belang in FBI, opheffen liquidatieverliesregeling en tijdelijk afwaarderingsverlies, verliesverrekening over de grens en groepsrentebox en rente-aftrekbeperkingen. Tot slot bespreekt hij nog een aantal punten die ook behandeling verdienen in het kader van VPB 2007.