Aflevering 14

Gepubliceerd op 1 november 2024

MBB 2024/44 - Btw-tariefsverlaging voor reparaties huishoudelijke apparaten: repair is not a VAT affair?

Aflevering 14, gepubliceerd op 01-11-2024 geschreven door J.D. Boonstra MSc en prof. mr. dr. M.M.W.D. Merkx
Recentelijk is een Kamermotie ingediend om de mogelijkheden tot (verdere) verlaging van de btw-druk op reparatiediensten te laten onderzoeken. Ondanks het ontbreken van een specifiek empirisch onderzoek naar de effectiviteit en efficiëntie van een btw-tariefsverlaging op reparatiediensten ontraadt de Staatssecretaris van Financiën de eventuele uitbreiding van het verlaagde btw-tarief. In dit artikel plaatsen wij de overwegingen van de Staatssecretaris van Financiën in een bredere context en constateren wij dat inderdaad vermoedelijk effectievere en efficiëntere beleidsmaatregelen voorhanden zijn om de gewenste milieueffecten te realiseren.

MBB 2024/45 - De interactie tussen richtlijnen en belastingverdragen: drie casusposities

Aflevering 14, gepubliceerd op 01-11-2024 geschreven door mr. dr. T.M. Vergouwen
Dit artikel past het proefschrift van de auteur, The Effect of Directives in the Area of Direct Taxation on the Interpretation and Application of Tax Treaties, toe op drie casusposities van conflicten tussen richtlijnen en belastingverdragen met als doel te beoordelen in hoeverre richtlijnen de interpretatie en toepassing van belastingverdragen kunnen beïnvloeden vanuit het volkenrechtelijke perspectief, het nationaalrechtelijke perspectief en het Unierechtelijke perspectief.

MBB 2024/46 - Evaluatie ‘Heffingskortingen en Tariefstructuur’: interessant en teleurstellend

Aflevering 14, gepubliceerd op 04-11-2024 geschreven door dr. A.T.H. van der Linden
Heffingskortingen verminderen de inkomstenbelasting die mensen moeten betalen. Het budgettair belang van heffingskortingen bedraagt € 71 miljard, wat een aanzienlijk bedrag is. Daarom is het belangrijk dat heffingskortingen op een doelmatige en doeltreffende wijze bijdragen aan de gestelde beleidsdoelen. In dat kader is het rapport Evaluatie Heffingskortingen en Tariefstructuur van Centerdata verschenen. Dit rapport biedt interessante inzichten over hoe goed burgers de heffingskortingen kennen en in hoeverre ze deze kortingen meenemen in hun beslissingen over werk. Ook de inzichten over hoe burgers hun keuzes over werk afwegen, zijn interessant. Vanuit fiscaal oogpunt schiet het rapport echter tekort, wat invloed heeft op de conclusies en de effectiviteit van de voorgestelde verbeteringen. Daarom volgt in deze bijdrage een bespreking van de werking van de tariefstructuur en het rapport van Centerdata.