NTFR 2025/13 - Evaluatie: diensttijdvrijstelling beperkt doeltreffend en niet doelmatig
NTFR 2025/13
NTFR 2025/13 - Evaluatie: diensttijdvrijstelling beperkt doeltreffend en niet doelmatig
Gegevens
- Publicatie
- NTFR 2025/13
- Jaargang
- 2025
- Relevante informatie
Samenvatting
De diensttijdregeling wordt beoordeeld als beperkt doeltreffend en als niet doelmatig. Dit schrijft staatssecretaris Van Oostenbruggen in een Kamerbrief over de evaluatie van de fiscale regeling voor diensttijdvrijstelling in de loonbelasting.
Het aantal werknemers dat jaarlijks een onbelaste jubileumuitkering ontvangt wordt op basis van gegevens van het CBS en gegevens over CAO’s geraamd op 15.000 à 20.000. Gebruikers van de diensttijdvrijstelling werken relatief vaak bij de overheid, in het onderwijs of in de financiële dienstverlening of industrie.
De kosten van de regeling worden geraamd op € 36 miljoen per jaar. De regeling kan als beperkt doeltreffend beoordeeld worden, omdat potentieel slechts 30-35% van alle werkende Nederlanders van de regeling gebruik zou kunnen maken. Het is ook niet duidelijk of werkgevers dankzij het bestaan van de diensttijdvrijstelling vaker een jubileumuitkering aan hun werknemers aanbieden dan het geval zou zijn indien de diensttijdvrijstelling niet bestond.
De regeling is niet doelmatig, omdat hij beschouwd kan worden als een waardeoverdracht van de belastingbetaler naar relatief welvarende werknemers, de arbeidslocatie kan verstoren en voor bepaalde groepen bevoordelend is. Vanuit breed welvaartsperspectief is het twijfelachtig of het doel van de regeling nog nuttig is. De vrijstelling past minder in de huidige tijd waarin werknemers worden aangemoedigd om lerend en wendbaar te blijven.
De uitkomsten van het onderzoek worden de komende tijd gewogen. In het voorjaar van 2025 volgt een kabinetsreactie.
Noot
De jubileumvrijstelling geldt voor maximaal een maandloon bij het bereiken van een diensttijd van 25 en 40 jaar (art 11 lid 1 letter o Wet LB 1964). Volgens de begrotingsregels van dit kabinet geldt als uitgangspunt dat voor een negatief geëvalueerde fiscale regeling moet worden bezien of de regeling wordt afgeschaft, versoberd, hervormd of gemotiveerd gehandhaafd. Bij een conclusie van ‘beperkt doeltreffend en niet doelmatig’ lijkt het doek te gaan vallen voor de diensttijdvrijstelling. De praktijk zal hier toch best wel rouwig om kunnen zijn. Volgens het rapport kan slechts een derde van werkend Nederland gebruik maken van de vrijstelling. Het is maar net hoe je het aanvliegt. Een derde is relatief best wel veel. Het recht op de uitkering zal in de meeste gevallen zijn vastgelegd in een CAO, die toch ook wel kan worden beschouwd als vastlegging van de moderne arbeidsvoorwaarden. We zijn benieuwd of het kabinet gaat voorstellen de regeling te schrappen. In de lente van 2025 wordt de Kamer daarover geïnformeerd.