Aflevering 8

Gepubliceerd op 1 december 2012

TFB 2012, afl. 8 - De BWA als guerrilla­beweging in de Toeslagenjungle

Aflevering 8, gepubliceerd op 01-12-2012 geschreven door Mw. R. Letschert
Er komt een vrouw bij de kapper. ‘Nou Leco, dit is voorlopig de laatste keer dat jij mijn coupe onderhanden kunt nemen, want mijn betalingsregeling van 24 maanden bij Belastingdienst Toeslagen gaat volgende week in’, zegt Linda de Lom, zichtbaar geïrriteerd. ‘Oh Lin, wat is er dan allemaal aan de hand?’, vraagt Leco. ‘Kort gezegd komt het erop neer dat ik op dit moment niet zo erg “van Holland houd”, maar ik zal het slepende conflict pogen te reconstrueren.’

TFB 2012, afl. 8 - De Fiscale Strafbeschikking in douaneland, een voldongen feit?

Aflevering 8, gepubliceerd op 01-12-2012 geschreven door Mr. R. Geerts en Drs. R.R. Ramautarsing
Ze zeggen wel eens: ‘Het doel heiligt de middelen.’ Voorheen was strafrechtelijke vervolging voorbehouden aan de strafrechter. De rechterlijke macht lijkt echter tegen een ‘burn-out’ aan te lopen en om die reden is de Wet OM-afdoeningStb. 330, 18 juli 2008. in het leven geroepen. In de memorie van toelichting op de Wet OM-afdoeningKamerstukken II, 2004-2005, 29 849, nr. 3. wordt dit als volgt verwoord: ‘De capaciteit van de justitieketen moet worden aangepast aan de stijgende behoefte aan rechtshandhaving.’Als gevolg daarvan zijn naast de strafrechter ook andere publieke organen bevoegd straffen op te leggen voor bepaalde strafbare feiten. Dit zou de rechterlijke macht moeten ontlasten. Met de invoering van de fiscale strafbeschikking (hierna: FSB) is ook de Belastingdienst, waaronder de Douane, met ingang van 1 juli 2011 zelfstandig bevoegd over te gaan tot strafrechtelijke vervolging ten aanzien van strafbare feiten op fiscaal gebied. Nu strafrechtelijke vraagstukken bij de Douane zijn komen te liggen, is het evenwel de vraag of de benodigde expertise in huis is. Aangezien er daadwerkelijk ‘gestraft’ kan worden, is er de kans op een strafblad met de daarbij horende problemen als imagoschade en moeilijkheden bij het aanvragen van vergunningen. Gelet op de opzet van de Algemene douanewetStb. 111, 3 april 2008. (hierna: Adw) is al gauw sprake van strafbare feiten. Aangezien het transactievoorstel in de oude vorm is komen te vervallen, lijkt de FSB de enige stok waarmee de Douane kan slaan en dat betekent nogal wat. Ruim een jaar na dato vinden wij het tijd om te kijken of de invoering van de FSB de gewenste uitwerking heeft gehad.

TFB 2012, afl. 8 - Is Nederland Yukos-proof?

Aflevering 8, gepubliceerd op 01-12-2012 geschreven door Mr. I. Leenders en Mr. G.H. Ulrich
Op 20 september 2011 heeft het EHRM het zogenoemde ‘Yukos-arrest’ gewezen.EHRM 20 september 2011, nr. 14904/04, FED 2012/27. In dit arrest gaat het EHRM in op een reeks van klachten ingediend door het Russische Yukos-concern. Het is een zeer uitgebreid arrest met veel interessante onderdelen. In dit artikel zullen wij alleen de overwegingen van het EHRM met betrekking tot art. 6 EVRM, de tenuitvoerlegging van de aanslagen en de opgelegde boeten bespreken en tegen het licht van de Nederlandse rechtspraktijk houden.

TFB 2012, afl. 8 - Tour d’horizon fiscaal strafrecht anno 2012

Aflevering 8, gepubliceerd op 01-12-2012 geschreven door Prof.mr. G.J.M.E. de Bont en Mr. J.M. Sitsen
Prof.mr. G.J.M.E. de Bont en mr. J.M. SitsenDit jaar beginnen wij de ‘Tour’ met een citaat uit een publicatie bij een wetsvoorstel van de minister van Veiligheid en Justitie dat in mei 2012 voor advies aan verschillende instanties werd gestuurd.Zie www.rijksoverheid.nl/nieuws/2012/05/15/wetsvoorstel-meer-mogelijkheden-om-witteboordencriminelen-aan-te-pakken.html. Met dat wetsvoorstel wordt beoogd financieel-economische criminaliteit harder aan te pakken.

TFB 2012, afl. 8 - Verslag Symposium Vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst

Aflevering 8, gepubliceerd op 01-12-2012 geschreven door S. Lewitz
Naar aanleiding van het ter internetconsultatie gepubliceerde voorstel Vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst is op 9 november jl. een symposium georganiseerd door het Amsterdam Centre for Tax Law (ACTL) dat is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het was de eerste keer dat ACTL een event organiseerde in het kader van het formeel belastingrecht. Het was een zeer interessante middag, waarbij het wetsvoorstel door de sprekers grondig is bekeken en van kritische kanttekeningen is voorzien en waarbij alternatieve regelingen zijn voorgesteld. De voorzitter van de middag was mw. dr. S.J. Mol-Verver (UvA/ACTL).

TFB 2012, afl. 8 - Versterking van het fiscale bodemrecht, ho, ho, ho!

Aflevering 8, gepubliceerd op 01-12-2012 geschreven door Mr. J.D. Schouten
Het demissionaire kabinet-Rutte I stelt in het Belastingplan 2013: ‘Het bodemrecht en het bodemvoorrecht zijn voor de ontvanger in het fiscale dwanginvorderingsproces bij ondernemers van essentieel belang. Door verijdelingsconstructies dreigen deze middelen echter steeds meer een tandeloze tijger te worden. Dit, terwijl het bodemrecht en bodemvoorrecht van toepassing zijn op zakelijke belastingen die de ondernemer doorberekent aan een derde of die worden afgedragen namens een derde, zoals loonheffing en btw. Als deze schulden niet worden betaald is de Belastingdienst feitelijk bank van lening. Daarom worden aanpassingen in de Invorderingswet 1990 voorgesteld.Art. IX (art. 22bis IW 1990) – Belastingplan 2013. Deze zijn bedoeld om het bodem(voor)recht constructiebestendig te maken. Het gevolg daarvan is dat door een effectiever gebruik van de verhaalsrechten van de ontvanger minder hoeft te worden afgeschreven op openstaande belastingschulden. Door vermindering van de noodzaak om vroegtijdig arbeidsintensieve beslagprocessen in gang te zetten bespaart de Belastingdienst bovendien op invorderingscapaciteit.’