Aflevering 8

Gepubliceerd op 20 februari 2003

NTFR 2003/350 - Aankoopkosten binnenlandse deelneming: terugwerkende kracht in het kwadraat

Aflevering 8, gepubliceerd op 20-02-2003 geschreven door prof. mr. G.T.K. Meussen
op 24 mei 2002 heeft de Hoge Raad een belangrijk arrest gewezen over de fiscale behandeling van aankoopkosten van een binnenlandse deelneming. HR 24 mei 2002, nr. 37.021 na concl. A–G Groeneveld, NTFR 2002/742 met commentaar van G.C. Opheikens. De uitkomst van dit arrest zint de wetgever niet en deze heeft inmiddels wetgeving met materieel terugwerkende kracht aangekondigd. Ik zou de wetgever en het parlement willen oproepen tot bezinning en tot het bewaken van een consistente opbouw van de deelnemingsvrijstelling.

NTFR 2003/358 - Fiscale behandeling van bosbouwsubsidies

Aflevering 8, gepubliceerd op 20-02-2003
Indien een landbouwer zijn landbouwgrond uit productie neemt door daar tijdelijk of blijvend bos op te planten, kan recht bestaan op subsidie op grond van de Regeling stimulering bosuitbreiding op landbouwgrond. De staatssecretaris geeft in een besluit aan dat de Belastingdienst in ieder geval zal accepteren dat de subsidie voor tijdelijk bos voor 40% onbelast blijft en de subsidie voor blijvend bos voor 80%.

NTFR 2003/365 - Antwoorden op kamervragen over bijtelling privé-gebruik bij taxivervoer

Aflevering 8, gepubliceerd op 20-02-2003
De staatssecretaris van Financiën heeft Kamervragen beantwoord over de toepassing van de autokostenfictie bij taxivervoer. Uit de antwoorden blijkt dat de Belastingdienst onlangs een standpunt heeft ingenomen inzake de bijtelling bij chauffeurs die leerlingen via vaste routes vervoeren naar en van scholen en dagverblijven voor speciaal onderwijs. De Belastingdienst beschouwt de dagelijkse rondes van deze chauffeurs niet als regelmatig woon-werkverkeer. In deze gevallen wordt de auto als 'mobiele arbeidsplaats' gebruikt (zie het besluit van 25 oktober 2002, CPP2002/2276M, NTFR 2002/1638). Dit beleidsstandpunt zal zo spoedig mogelijk worden gepubliceerd. De staatsecretaris antwoordt verder dat chauffeurs die dagelijks naar een vaste taxistandplaats of naar een vast adres rijden, onder omstandigheden regelmatig woon-werkverkeer hebben. Tijdens de rit daarnaartoe wordt de auto, anders dan bij het leerlingenvervoer, niet gebruikt als 'mobiele arbeidsplaats'. Er is volgens de staatssecretaris geen aanleiding om in dergelijke gevallen een regeling te treffen waardoor een bijtelling voor privé-gebruik achterwege blijft.

NTFR 2003/369 - Fiscale behandeling van uitkeringen nieuwjaarsbrand Volendam

Aflevering 8, gepubliceerd op 20-02-2003
De staatssecretaris van Financiën geeft in een besluit de fiscale behandeling weer van uitkeringen in verband met de nieuwjaarsbrand in Volendam. In het besluit wordt onderscheid gemaakt tussen enerzijds kostenvergoedingen voor slachtoffers en hun naasten of de nabestaanden van slachtoffers en anderzijds eenmalige uitkeringen voor slachtoffers. De kostenvergoedingen hoeven niet tot het inkomen uit werk en woning (box 1) te worden gerekend. Als voorwaarde geldt dat het letsel door de ramp moet zijn veroorzaakt en dat de kosten op medische indicatie dienen te zijn gemaakt in de periode tussen 1 januari 2002 en 1 januari 2007. De regeling geldt alleen voor kosten die niet via een andere regeling voor tegemoetkoming in aanmerking (kunnen) komen. Als de vergoeding betrekking heeft op kosten die kwalificeren als buitengewone uitgaven, staat de vergoeding in zoverre aan aftrek in de weg (geen drukkende kosten voorzover recht bestaat op vergoeding). De eenmalige vergoeding behoort evenmin tot box 1. Wel wordt hetgeen van de vergoeding op de peildatum nog aanwezig is tot de grondslag van het inkomen uit sparen en beleggen gerekend.

NTFR 2003/370 - Geen achterstanden bij Belastingdienst Particulieren Nijmegen

Aflevering 8, gepubliceerd op 20-02-2003
De staatssecretaris van Financiën heeft antwoord gegeven op kamervragen van het lid Bussemaker over grote achterstanden bij de Belastingdienst Particulieren Nijmegen bij de behandeling van de voorlopige teruggave van de algemene heffingskorting. In de vragen werd een achterstand genoemd van 750.000 (!) personen. De staatssecretaris antwoordt dat de werkvoorraad van de Belastingdienst Particulieren Nijmegen (thans Belastingdienst/Rivierenland/kantoor Nijmegen) op 27 januari minder dan 400 posten was. De staatssecretaris suggereert dat het misverstand wellicht is ontstaan doordat de verzending van de laatste beschikkingen pas half januari is afgerond. Als gevolg van het hoge aantal beschikkingen (landelijk 2.5 miljoen) vergt de verzending een groot aantal weken. Dit laat onverlet dat de uitbetaling, ook van deze laatste beschikkingen, wel in januari heeft plaatsgevonden.