Aflevering 29

Gepubliceerd op 28 juli 2001

NTFR 2001/1052 - Echtscheiding in de wet IB 2001

Aflevering 29, gepubliceerd op 28-07-2001 geschreven door prof. dr. mr. R.E.C.M. Niessen
De Wet IB 2001 heeft een reeks spectaculaire wijzigingen gebracht, zoals die met betrekking tot het ondernemingsbegrip, de terbeschikkingstellingsregeling, levensverzekeringen, vermogensinkomsten en het tarief. Op tal van andere terreinen zijn de wijzigingen minder groot. Wie niet heel precies kijkt, zal ze zelfs licht over het hoofd zien. Een van die terreinen is dat van de echtscheiding. De hoofdregels zijn intact gebleven, maar in de kleine lettertjes zijn veranderingen aangebracht die in de praktijk belangrijke gevolgen kunnen hebben. In deze bijdrage ga ik in het kort op enkele aspecten daarvan in.

NTFR 2001/1054 - Wijziging Uitv. reg. willekeurige afschrijving gebouwen (Wet IB 1964)

Aflevering 29, gepubliceerd op 28-07-2001
Een aantal artikelen van de Uitvoeringsregeling willekeurige afschrijving op nieuwe gebouwen zoals die geldt voor de toepassing van de IB 1964 is opnieuw gewijzigd. De wijzigingen betreffen uitsluitend het jaar 2000. De wijzigingen ten opzichte van de recent vastgestelde regeling voor het jaar 1999 (NTFR 2001/853*) hangen onder meer samen met het feit dat de Europese Commissie recentelijk de nieuwe regionale staatssteunkaart voor Nederland goedkeurde. De nieuwe regionale staatssteunkaart heeft betrekking op de periode 2000 tot en met 2006. Daarom zal de regeling op zijn hoogst tot en met 2006 van toepassing zijn. De regeling vanaf 2001 zal worden neergelegd in de Uitvoeringsregeling willekeurige afschrijving 2001 zoals die met ingang van 1 januari 2001 van kracht is.

NTFR 2001/1066 - Fortis Groenbank B.V. aangewezen als 'groene instelling'

Aflevering 29, gepubliceerd op 28-07-2001
De Belastingdienst/Grote ondernemingen Amsterdam heeft Fortis Groenbank BV te Rotterdam via een beschikking aangewezen als kredietinstelling in de zin van art. 5.14, lid 2, onderdeel a, Wet IB 2001. Beleggingen via dit groene fonds van Fortis kunnen daardoor tot de wettelijke maxima worden vrijgesteld in box 3 alsmede de heffingskorting voor maatschappelijke belegging als bedoeld in art. 8.19, lid 1, Wet IB 2001 deelachtig worden. Als tijdstip van de aanwijzing geldt 1 september 2001.

NTFR 2001/1074 - Bedrijfsverplaatsing naar Ierland vanwege laag vennootschapsbelastingtarief

Aflevering 29, gepubliceerd op 28-07-2001
De staatssecretaris van Financiën gaat naar aanleiding van vragen van het Kamerlid Verburg (CDA) in op de verhouding tussen het lage Ierse vennootschapsbelastingtarief (12,5%) en de Europese ontwikkelingen op het gebied van schadelijke belastingconcurrentie en staatssteun. De staatssecretaris geeft onder meer uitdrukkelijk aan dat naar zijn mening een laag, algemeen vennootschapsbelastingtarief niet kan worden aangemerkt als potentieel schadelijke belastingconcurrentie en evenmin als staatssteun.

NTFR 2001/1075 - Aanvulling en toelichting op optiebesluit

Aflevering 29, gepubliceerd op 28-07-2001 geschreven door mr.dr. M.M. Kors
De staatssecretaris van Financiën heeft zijn besluit van 30 mei over de behandeling van werknemersopties voor de vennootschapsbelasting, dividendbelasting, kapitaalsbelasting en surtax aangevuld en verduidelijkt. Hij keurt goed dat voor toepassing van de goedkeuringen van het besluit geen eisen worden gesteld aan de uiterste uitoefentermijn van de opties in gevallen waarin de toegekende opties passen in het gebruikelijke beloningsbeleid van de werkgever. Verduidelijkt wordt verder dat het dividend genoten op de ingekochte aandelen, slechts in de belastbare winst wordt opgenomen voorzover een additioneel bedrag ten laste van het resultaat is gebracht, zoals bedoeld in de vijfde voorwaarde van onderdeel 3 van het meergenoemde besluit.

NTFR 2001/1076 - Reactie NOB op wijzigingen wetsvoorstel fiscale eenheid

Aflevering 29, gepubliceerd op 28-07-2001
De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (de Orde) heeft gereageerd op de nota naar aanleiding van verslag en de nota van wijziging betreffende het wetsvoorstel 'Herziening regime fiscale eenheid in de vennootschapsbelasting'. De Orde meent dat belangrijke verbeteringen zijn aangebracht ten opzichte van het op 25 oktober 1999 aanvankelijke wetsvoorstel tot herziening van het fiscale eenheid regime. De Orde noemt daarbij eerst en vooral de terugkeer naar het 'opgaan-in'-concept waardoor (I) vele technische vragen hun belang hebben verloren, (II) de wettekst met minder uitzonderingen belast hoeft te worden en (III) de huidige jurisprudentie en praktijkkennis relevant blijven. Maar ook de aanpassingen met betrekking tot het tijdstip waarop de fiscale eenheid kan worden beëindigd, de 16e standaardvoorwaarde (het voorgestelde art. 15ai) en de wijze waarop verliezen kunnen worden 'meegegeven' aan ontvoegde dochtermaatschappijen zijn voor de praktijk als belangrijke verbeteringen aan te merken. De Orde spreekt zijn waardering uit dat de staatssecretaris in deze nota blijk geeft de kritiek vanuit literatuur en praktijk serieus te nemen. Niettemin vraagt de Orde aandacht voor een aantal algemene punten en enkele meer technische punten.

NTFR 2001/1077 - Reactie NOB op rapport 'Verbreding en verlichting'

Aflevering 29, gepubliceerd op 28-07-2001
De Commissie Wetsvoorstellen van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (de Orde) heeft gereageerd op het rapport 'Verbreding en verlichting' van de studiegroep Vennootschapsbelasting in internationaal perspectief, onder leiding van Yvonne van Rooij. Het belangrijkste voorstel uit het rapport, de verlaging van het vennootschapsbelastingtarief naar 30%, is door de Orde met grote instemming ontvangen. De Orde noemt voor een verdere verbetering van de vennootschapsbelasting een achttal punten:

NTFR 2001/1078 - Motie inzake modernisering successiewetgeving aangenomen

Aflevering 29, gepubliceerd op 28-07-2001
Vorige week meldden wij u dat vanuit de Tweede Kamer voorafgaande aan de indiening van wetsvoorstellen naar aanleiding van het rapport Modernisering successiewetgeving (voorstellen van de werkgroep Moltmaker) een viertal moties is ingediend. De motie van het kamerlid Giskes met stuk nummer 2, waarin het kabinet wordt verzocht om de meeropbrengsten ten opzichte van 2001 uit de belastingen op schenking en successie in beginsel in te zetten om de Successiewet verder te moderniseren, is aangenomen. Dit ondanks het feit dat de staatssecretaris vond dat deze motie haaks staat op alle principes die de regering hanteert bij de vormgeving van belastingwetten en het bepalen van belastingtarieven. Het algemene uitgangspunt is dat als er sprake is van een meeropbrengst van een belasting die niets te maken heeft met regeringsbeleid, de regering geen enkele noodzaak ziet om dat geld terug te sluizen.

NTFR 2001/1087 - Algemeen overleg voortgangsrapportage grensoverschrijdende projecten

Aflevering 29, gepubliceerd op 28-07-2001
De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft op 14 juni 2001 overleg gevoerd met de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de staatssecretaris van Financiën over onder meer de voortgangsrapportage Kabinetsstandpunt grensoverschrijdende projecten (26 670, nr. 5). De desbetreffende voortgangsrapportage behandelden wij in NTFR 2001/337.