Aflevering 2

Gepubliceerd op 13 januari 2005

NTFR 2005/32 - Beleggingsfondsen in plaats van beleggers ondernemer voor de BTW

Aflevering 2, gepubliceerd op 13-01-2005 geschreven door prof. dr. R.N.G. van der Paardt
Na de BTW–positie van houdstervennootschappen, is thans de positie van aandelenbeleggingsfondsen onderwerp van fiscale procedures. Het belang is niet zozeer gelegen in hun uitgaande prestaties, maar met name in de aftrek van voorbelasting en de eventuele, naar het fonds verlegde heffing over in het buitenland ingekochte dienstverlening zoals advisering of beheer.

NTFR 2005/33 - Belastingopbrengsten verlofuren en cd's naar giro 555

Aflevering 2, gepubliceerd op 13-01-2005
De minister van Financiën heeft op donderdagavond 6 januari tijdens de uitzending van de gezamenlijke omroepen ‘Nationale actie voor Azië‘ bekendgemaakt dat Financiën het equivalent van de belasting- en premieopbrengsten van gedoneerde verlofuren van werknemers overmaakt aan giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties ten behoeve van de hulp aan de slachtoffers van de zeebeving in Azië. Ook het equivalent van de BTW-opbrengsten uit de verkoop van ondermeer cd‘s voor de slachtoffers zal worden gedoneerd aan giro 555. De staatssecretaris van Financiën heeft voorts in zijn besluit van 7 januari 2005, nr. DGB2005/92M, goedgekeurd dat werkgevers de loonheffing over de gedoneerde verlofuren via eindheffing afdragen.

NTFR 2005/39 - Besluit lijfrenten in de winstsfeer

Aflevering 2, gepubliceerd op 13-01-2005
De staatssecretaris van Financiën publiceert een verzamelbeleidsbesluit over lijfrenten in de winstsfeer. Dit besluit betreft een samenvoeging van de voor de toepassing van de Wet IB 2001 eerder uitgebrachte besluiten op het gebied van lijfrenten/stamrechten die belastingplichtigen als (ex–)ondernemers of medegerechtigden kunnen bedingen. Tevens bevat dit besluit vragen en antwoorden die voor de toepassing van de Wet IB 2001 (alsnog) zijn uitgebracht. In het algemeen is geen inhoudelijke wijziging beoogd ten opzichte van de in verband met dit besluit ingetrokken besluiten of onderdelen daarvan. Maar in het besluit zijn ook enkele nieuwe beleidsstandpunten opgenomen. Zo bevat het besluit een nieuwe goedkeuring inzake (omzettingen van) lijfrenten die zijn bedongen in de periode tussen 1 januari 1992 en 1 januari 2001 en een nieuwe goedkeuring inzake splitsing van een stamrecht in het kader van de verdeling van de gemeenschap in verband met de echtscheiding van de gerechtigde tot de uitkeringen.

NTFR 2005/41 - Creditering in rekening-courant vormt verkapt dividend

ECLI:NL:HR:2004:AR8576, datum uitspraak 24-12-2004, publicatiedatum 04-04-2013
Aflevering 2, gepubliceerd op 13-01-2005
A heeft vorderingen van in totaal nominaal f 3,8 miljoen op B bv en C bv (zustervennootschappen). Ter finale kwijting heeft A betaling van f 2,5 miljoen bedongen. In geschil is of dit bedrag is betaald door de vennootschappen dan wel dat belanghebbende – 100%-aandeelhouder van de bv‘s – de vorderingen van A voor dit bedrag in privé heeft overgenomen. De inspecteur heeft het standpunt ingenomen dat de vennootschappen hun schuld aan A hebben afgelost en aldus een belast voordeel hebben behaald van f 1,3 miljoen (welk voordeel vervolgens is uitgedeeld aan belanghebbende). Het hof deelt de visie van de inspecteur. Gelet op de notariële akten en de feitelijke gang van zaken met betrekking tot de financiering, de zekerstellingen en de geldstroom is volgens het hof namelijk geen andere conclusie mogelijk dan dat de bv‘s hun schulden aan A door betaling van f 2,5 miljoen hebben afgelost. Dit betekent dat zij hierdoor een voordeel van f 1,3 miljoen hebben behaald. Subsidiair betoogt belanghebbende dat het zou gaan om vrijgestelde kwijtscheldingswinst. Dit betoog wordt door het hof eveneens verworpen. Gelet op de financiële positie van de vennootschappen, gaat het in dezen om volwaardige vorderingen. A, die ten tijde van het gedeeltelijk prijsgeven van de vorderingen nog middellijk aandeelhouder was van B bv en C bv, moet daarvan op de hoogte zijn geweest. In onderhavige zaak speelt de vraag of het bedrag van f 1,3 miljoen als een verkapte uitdeling aan belanghebbende moet worden aangemerkt. Evenals de inspecteur, beantwoordt het hof die vraag bevestigend. Ter zitting heeft de gemachtigde erkend dat de bv‘s de rekening-courant van belanghebbende hebben gecrediteerd voor f 1,3 miljoen. Zulks is naar het oordeel van het hof zonder enige zakelijke grond geschied. Gelet op de omvang van de creditering alsook de aard van de transactie, moet volgens het hof worden aangenomen dat belanghebbende en de bv‘s zich ervan bewust zijn geweest dat belanghebbende door de gang van zaken (in zijn hoedanigheid van aandeelhouder) werd bevoordeeld door de vennootschappen voor f. 1,3 miljoen. Hof Arnhem verklaart het beroep ongegrond (NTFR 2003/264). De Hoge Raad verklaart belanghebbendes beroep in cassatie ongegrond onder verwijzing naar art. 81 Wet RO.

NTFR 2005/45 - Geen schenkingsrecht Nationale actie slachtoffers aardbeving Azië

Aflevering 2, gepubliceerd op 13-01-2005
De staatssecretaris van Financiën keurt goed dat geen schenkingsrecht is verschuldigd wegens schenkingen die zijn of zullen worden gedaan in de periode van 27 december 2004 tot en met 31 december 2005 in het kader van de Nationale Actie ‘Help slachtoffers aardbeving Azië‘ op de girorekeningen 555, 800800 en 797 van Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). SHO is een samenwerkingsverband van de volgende organisaties: Artsen zonder Grenzen, Kerkinactie, Cordaid (Memisa en Mensen in Nood), Nederlandse Rode Kruis, Novib (Oxfam Netherlands), Tear Fund, Terre des Hommes, Unicef Nederland en Stichting Vluchteling.