Aflevering 46

Gepubliceerd op 13 november 2003

NTFR 2003/1866 - De Nederlandse aftrekregeling en de vermogensetikettering

Aflevering 46, gepubliceerd op 13-11-2003 geschreven door prof. dr. H.W.M. van Kesteren
De Hoge Raad heeft op 10 oktober 2003 een arrest (nr. 37.689, na conclusie A–G Van Kalmthout, met noot Nieuwenhuizen, NTFR 2003/1727) gewezen waarin de vraag centraal stond of een verhuurder van een vakantiewoning die deze geheel tot zijn ondernemingsvermogen had gerekend, volledig recht had op aftrek van voorbelasting, terwijl hij de vakantiewoning ook privé gebruikte. De Zesde Richtlijn kent in een dergelijk geval een volledig recht op aftrek toe om vervolgens het privé–gebruik dat de ondernemer van het goed maakt in de heffing te betrekken. Het Nederlandse systeem van aftrek wijkt af van het richtlijnsysteem en staat in bovengenoemd geval slechts een beperkt recht op aftrek toe. De Nederlandse omzetbelastingwetgeving belast het latere privé–gebruik niet. De richtlijn biedt evenwel lidstaten – binnen bepaalde grenzen – de mogelijkheid af te wijken van dit systeem. De vraag is of Nederland met genoemde afwijking is gebleven binnen deze grenzen. De Hoge Raad heeft de aanbeveling van A–G Van Kalmthout opgevolgd om op dit punt een prejudiciële vraag te stellen aan het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen (hierna: HvJ EG). De advocaat–generaal acht de kans reëel dat de Nederlandse afwijking van het richtlijnsysteem niet is gerechtvaardigd. Ik zie het minder somber in voor het Nederlandse stelsel.

NTFR 2003/1867 - Staatssecretaris reageert op amendementen Technische Herstelwet 2003

Aflevering 46, gepubliceerd op 13-11-2003
De staatssecretaris van Financiën reageert in deze brief aan de Tweede Kamer op een aantal amendementen en vragen met betrekking tot het wetsvoorstel Technische Herstelwet 2003. Het wetsvoorstel is op donderdag 30 oktober jl. plenair behandeld in de Tweede Kamer. De behandeling wordt naar verwachting voortgezet in de week van 10 november. De amendementen en vragen hebben betrekking op de wijze van de berekening van jaarruimte voor lijfrentepremieaftrek en op de fiscale behandeling van de werkruimte.

NTFR 2003/1868 - Gevolgen Belastingplan 2004 voor mobiliteit en milieu

Aflevering 46, gepubliceerd op 13-11-2003
De staatssecretaris van Financiën informeert de Tweede Kamer over de gevolgen voor mobiliteit en milieu van de voorstellen die zijn opgenomen in het Belastingplan 2004. Het gaat onder meer om het afschaffen van de staffel in de autokostenfictie en om de wijzigingen met betrekking tot onbelaste vergoeding van woon-werkverkeer en van zakelijke kilometers. Naar de effecten hiervan wordt thans onderzoek gedaan door de onderzoeksinstituten AVV, CPB en RIVM. De onderzoeken zijn in gang gezet, maar zij hebben nog niet tot een door alle betrokkenen onderschreven totaalbeeld geleid. In verband met de behandeling van het Belastingplan 2004 (10-13 november) stelt de staatssecretaris de Tweede Kamer op de hoogte van de voorlopige stand van zaken.

NTFR 2003/1875 - Antwoord op vragen over de sportersregeling en de KNVB

Aflevering 46, gepubliceerd op 13-11-2003
De staatssecretaris van Financiën heeft kamervragen beantwoord over ongewenste effecten voor de organisatie van sportwedstrijden als gevolg van de sportersregeling. De KNVB ervaart de beroepssportersregeling voor buitenlandse voetbalclubs en voetbalbonden als een obstakel om een Champions League-finale in Nederland te laten plaatsvinden, en om in Nederland vriendschappelijke interlandwedstrijden te organiseren. De artiesten- en beroepssportersregeling wordt dit jaar geëvalueerd. Daarna komt de staatssecretaris op deze problematiek terug.

NTFR 2003/1876 - Openbaarvervoerkaarten van gepensioneerden van openbaarvervoerbedrijven

Aflevering 46, gepubliceerd op 13-11-2003
De staatssecretaris van Financiën heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de fiscale behandeling van openbaarvervoerkaarten die gepensioneerden van openbaarvervoerbedrijven ontvangen van hun voormalige werkgever. De Bond van Gepensioneerd spoor-, tram- en ander vervoerspersoneel (BGV) had gevraagd om de instandhouding van de oude (vóór 2001 geldende) regeling voor de huidige gepensioneerden, maar in ieder geval wenst men het vervallen van de beperking dat men niet voor 09.00 uur mag reizen op het OV-bewijs. De staatssecretaris wijst erop dat het OV-bedrijf zelf beslist in welke mate men vrije vervoersmogelijkheden aan de gepensioneerden aanbiedt. Volgens hem is er voor een fiscale tegemoetkoming in deze situatie geen ruimte. Wat betreft de fiscale gevolgen verwijst hij verder naar eerder gegeven antwoorden op kamervragen (zie NTFR 2002/991*).

NTFR 2003/1908 - Verlaagd tarief op arbeidsintensieve diensten

Aflevering 46, gepubliceerd op 13-11-2003
De staatssecretaris van Financiën heeft een vierde nota van wijziging ingediend op het Belastingplan 2004. Deze wijziging maakt het mogelijk om de aanpassing van het verlaagd tarief op arbeidsintensieve diensten uit te stellen tot het moment waarop onverhoopt vast komt te staan dat die door de besluitvorming binnen de EU niet te vermijden zou zijn. In dat geval wordt de Wet OB 1968 bij ministeriële regeling zodanig wordt aangepast dat de arbeidsintensieve diensten die op 1 januari 2004 ingevolge de Europese regelgeving niet meer kunnen vallen onder de toepassing van het verlaagde BTW-tarief weer worden belast naar het algemene BTW-tarief. Voor het geval de Europese besluitvorming over een verlenging van de regeling in een zodanig laat stadium tot stand komt dat die pas na 1 januari 2004, maar vóór 1 april 2004, formeel kan worden afgerond, kan de Wet OB 1968 opnieuw bij ministeriële regeling worden gewijzigd in die zin dat de arbeidsintensieve diensten waarvoor Nederland ook na 1 januari 2004 het verlaagde tarief mag toepassen opnieuw onder de toepassing van dat tarief worden gebracht.