Aflevering 2

Gepubliceerd op 13 januari 2022

NTFR 2022/216 - ESG-standaarden als toetsingskader voor fiscale wetgeving

Aflevering 2, gepubliceerd op 13-01-2022 geschreven door mr. dr. J. Gooijer
Ondernemingen leggen steeds vaker publiekelijk verantwoording af aan de hand van Environmental, Social and Governance (‘ESG’)-standaarden. Wat betreft de environmental-aspecten gaat het – bijvoorbeeld – om de effecten van de ondernemingsactiviteiten op broeikasgasemissies, gebruik en hergebruik van grondstoffen, hernieuwbare energie en de beschikbaarheid van (schoon) water. Bij social–aspecten kan gedacht worden aan arbeidsomstandigheden, diversiteit, gelijkheid tussen mannen en vrouwen wat betreft arbeidsvoorwaarden, privacybescherming, de persoonlijke ontplooiing van werknemers en de ontwikkeling van de gemeenschappen waarin de onderneming opereert. Onder de term governance kunnen worden begrepen anticorruptiemaatregelen, bestuurdersbeloningen, relaties met overheden, eigendoms- en zeggenschapsstructuren en fiscale transparantie.Zie voor een meer gedetailleerd overzicht E.M.E. van der Enden en B.C. Klein, ‘Het fiscale materialiteitsbeginsel’, WFR 2021/202, p. 1450 en de verwijzing in noot 13 naar Financial Accounting Standards Board, FASB staff Educational paper – Intersection of Environmental, Social and Governance Matters with Financial Accounting Standards, 2021, https://opportunity.businessroundtable.org/ourcommitment/.

NTFR 2022/218 - Landelijke Landbouwnormen 2021 gepubliceerd

Aflevering 2, gepubliceerd op 13-01-2022
De Belastingdienst heeft de Landelijke Landbouwnormen 2021 uitgebracht. Deze normen zijn bedoeld voor ondernemers van agrarische bedrijven en voor agrarische activiteiten in Nederland. De landbouwnormen gaan over onttrekkingen, kostenposten, waarderingen en afschrijvingen in de veehouderij en de land- en tuinbouw. Agrarische ondernemers bepalen hiermee de jaarwinst voor de aangiften IB en VPB. De normen worden door de Belastingdienst toegepast bij de beoordeling van de aangiften. In uitzonderlijke gevallen mag worden afgeweken van de Landelijke Landbouwnormen. De normen gelden voor het kalenderjaar 2021. Bij boekjaren die afwijken van het kalenderjaar gelden ze voor het (gebroken) boekjaar dat begint in 2021 en eindigt in 2022 (IB-aangifte 2022, VPB-aangifte 2021).

NTFR 2022/222 - Regeling tijdelijke tegemoetkoming rijnvarenden

Aflevering 2, gepubliceerd op 13-01-2022
De Regeling tijdelijke tegemoetkoming rijnvarenden is gepubliceerd. De regeling heeft betrekking op Rijnvarenden die ten onrechte via hun werkgevers in een andere Rijnoeverstaat premies hebben afgedragen, maar in Nederland premies moeten afdragen omdat Nederland op basis van de directe toepassing van de Rijnvarendenovereenkomst de aangewezen lidstaat is. De tegemoetkoming is gericht op Rijnvarenden die de ten onrechte in de andere Rijnoeverstaat afgedragen premies niet persoonlijk kunnen terugkrijgen uit de andere Rijnoeverstaat omdat het teruggaveverzoek uitsluitend door de werkgever kan worden gedaan. Voor de tegemoetkoming is niet relevant of de werkgever is gefailleerd of nog actief is.

NTFR 2022/227 - WOB-verzoek VPB-aangifte datacenter Belastingdienst

Aflevering 2, gepubliceerd op 13-01-2022 geschreven door dr. H.J. Bresser
Een WOB-verzoek om alle aangiften VPB van het overheidsdatacenter dat door de Belastingdienst wordt geëxploiteerd te verstrekken is afgewezen. De reden voor de afwijzing is dat wordt verzocht om informatie die niet aanwezig is. De verplichting tot openbaarmaking van documenten geldt niet indien er bij het bestuursorgaan geen stukken aanwezig zijn die de gevraagde informatie bevatten. Het overheidsdatacenter doet niet zelf aangifte; er wordt geconsolideerd aangifte gedaan op ministerieniveau. De aangifte VPB van het Ministerie van Financiën over 2016 wordt wél verstrekt, omdat in die aangifte het resultaat van het overheidsdatacenter is opgenomen. Het resultaat van het overheidsdatacenter is niet opgenomen in de aangifte VPB van het Ministerie van Financiën over de jaren na 2016. Het overheidsdatacenter verricht enkel activiteiten voor de overheid, zodat de objectvrijstelling van toepassing is.

NTFR 2022/232 - Wet implementatie richtlijn betalingsdienstaanbieders

Aflevering 2, gepubliceerd op 13-01-2022 geschreven door drs. C. Verweij
De Raad van de Europese Unie heeft de Richtlijn (EU) 2020/284 (richtlijn betalingsdienstaanbieders) aangenomen. Op grond van deze richtlijn worden betalingsdienstaanbieders verplicht om onder voorwaarden alle betaaldata van grensoverschrijdende transacties te delen met de Belastingdienst. Met dit conceptwetsvoorstel wordt deze richtlijn in de Wet OB 1968 geïmplementeerd. De nieuwe regels gelden vanaf 1 januari 2024. Er kan tot en met 20 januari 2022 op het hele voorstel worden gereageerd. De reacties worden gepubliceerd tijdens de duur van de consultatie. Alleen die reacties worden gepubliceerd waarvan door de inzender is aangegeven dat ze openbaar mogen worden.

NTFR 2022/233 - Kamerbrief met reactie op BIT-advies EU BTW e-Commerce

Aflevering 2, gepubliceerd op 13-01-2022 geschreven door prof. dr. R.A. Wolf
Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst stuurt de Tweede Kamer het definitieve advies van het Adviescollege inzake de uitgevoerde toets bij het programma EU BTW e-Commerce van de Belastingdienst. Het programma EU BTW e-Commerce implementeert een IT-voorziening voor de invoering van de Europese Richtlijn elektronische handel, zoals ter implementatie in Nederland neergelegd in de Wet Implementatie richtlijnen elektronische handel.

NTFR 2022/241 - HvJ bevestigt arrest van het Gerecht dat Spaanse belastingmaatregel aanmerkt als staatssteun

Aflevering 2, gepubliceerd op 13-01-2022 met annotatie van A.F. Gunn
afwijking, belastingstelsel, bepalingen in de vennootschapsbelasting op grond waarvan ondernemingen met fiscale woonplaats in Spanje goodwill uit de verwerving van deelnemingen in ondernemingen met fiscale woonplaats in het buitenland kunnen afschrijven, rechtvaardiging verschil in behandeling, selectiviteitvoorwaarde, verschil in behandeling

NTFR 2022/243 - Besluit WOB-verzoek wijzigingsprotocol belastingverdrag met Noorwegen

Aflevering 2, gepubliceerd op 13-01-2022
De minister van Financiën heeft naar aanleiding van een WOB-verzoek over de ‘totstandkoming en interpretatie van het wijzigingsprotocol bij het belastingverdrag met Noorwegen’ enkele documenten – gedeeltelijk – openbaar gemaakt. Deze documenten, uit de periode 2010 tot en met 2013, zijn als brondocument opgenomen. De openbaar gemaakte passages zien specifiek op de met het Protocol per 2014 gewijzigde toewijzingsregels voor pensioenen (van woonstaatheffing naar bronstaatheffing) en de daarbij getroffen overgangsregeling voor al ingegane pensioenen.

NTFR 2022/244 - Europese Commissie publiceert richtlijnvoorstellen ATAD3 en Pijler 2 en Own Resources Package

Aflevering 2, gepubliceerd op 13-01-2022 geschreven door prof. mr. dr. M.F. de Wilde
Op 22 december 2021 publiceerde de Europese Commissie een omvangrijk pakket belastingmaatregelen. Het pakket bestaat uit: (i) een richtlijnvoorstel voor de EU-implementatie van het te bewerkstelligen mondiale 15%-minimumwinstbelastingheffingniveau voor grote multinationals (Pijler 2); (ii) een richtlijnvoorstel tot aanpak binnen de Europese Unie (EU) van oneigenlijk gebruik van zogenoemde shellentiteiten (ATAD3); en (iii) het eigenmiddelenpakket ‘Next generation of EU own resources’ (Own Resources Package).